Dobar penthouse

Stan bogatog biznismena koji solira

Elegantni, moderni i dovoljno cool

Elegantni, moderni, pročišćeni i dovoljno cool. Takvi interijeri danas prolaze. I to je činjenica. Ne smije biti premonotono i predosadno, ziheraški i predvidljivo. S druge strane ne smije biti ni prekičavo jer koloritni napad i uzorci koji vrište i umaraju oči ostavljaju dojam diskokluba, a manje prostora za život. Treba naći granicu. A to je zahtjevno i teško. To je profesionalni izazov s kojim se svakodnevno susreću arhitekti i dizajneri interijera. Njima je, ako ćemo sasvim iskreno, još i teže. Oni moraju sve to uskladiti, a uz to poštovati želje klijenta. Koje znaju biti…hm…

No, u slučaju mladog brazilskog arhitekta Guilherma Torresa ta misija nije nimalo problematična. Je li to stvar mladosti, ludosti, kreativnosti, urođenog talenta, spremnosti na rizik, poznavanje kompromisa i izvlačenje iz njega samo najboljeg ili što već…ne znamo. Ono što znamo jest da uspijeva osmisliti dobre interijere.

Osnovni je element stana divovska polica za knjige koja okružuje cijeli dnevni boravak

I to mu priznaju svi – i javnost i struka. Jedan od njegovih projekata je i penthouse koji je mladi dizajner uredio i opremio za bogatog biznismena. Taj biznismen nema obitelj, a izrazio je želju da živi u prostoru koji će biti podređen njegovim guštima i u kojem će se nakon posla moći opustiti i pošteno odmoriti. Penthouse se nalazi u Sao Paulu, u Brazilu, a Guilherme Torres već je na prvi pogled znao što točno treba učiniti s njim.

Komad koji se ne može ne primijetiti u stanu definitivno je biljarski stol ručno izrađen i obojen u plavo, što je bila klijentova posebna želja.

Stil koji prevladava je vidljivo inspiriran 70-im godinama, s tepihom izrađenim od prirodne vune i, naravno, bezvremenskim Vitrinim stolcima.

Ušao je u njega k’o tornado, porušio gotovo sve što se porušiti dalo, ispremještao instalacije po svojoj viziji i akcija uređenja mogla je početi. Pravilo 1: Neka je prostrano, neka se kroz stan može nesmetano hodati, “lebdjeti”. Kako bi se to ostvarilo, uklonjena su sva vrata i suvišni zidovi, a već sam po sebi velik prostor maksimalno je prodisao.

Baza cijelog stana je polimer cementa koji je iskorišten za podove, stepenice i zidove

Baza cijelog stana je polimer cementa koji je iskorišten za podove, stepenice i zidove. Osnovni koncept projekta je divovska polica za knjige i ostale črčke uključujući i elektroniku, koja doslovno okružuje cijeli dnevni boravak. Polica je napravljena od kvalitetnog kanadskog hrasta, a izradili su je stolari iz studija Guilherme Torres.

Kuhinja je integrirana u dnevni boravak i zapravo uopće ne izgleda klasično. Dapače. Brzinskim gledanjem čovjek bi je lako zamijenio za sam dnevni boravak ili za neki radni kutak. Komad koji se ne može ne primijetiti u stanu definitivno je biljarski stol ručno izrađen i obojen u plavo, što je bila klijentova posebna želja. Naime, klijent je strastveni igrač biljara i svaki vikend u svojem domu ugošćuje prijatelje s kojima igra biljar ponekad i cijelu noć. Što se tiče namještaja, stil koji prevladava je vidljivo inspiriran 70-im godinama, s tepihom izrađenim od prirodne vune i, naravno, bezvremenskim Vitrinim stolcima.

Na gornjem katu nalazi se i impresivno kućno kino i spavaća soba u kojoj dominira veliki krevet sa šaljivom posteljinom i pripadajuća kupaonica logično uređena u neutralnim bojama, ali s dodatkom šarenih detalja. Inače, ono što je, prema našem mišljenu, najviše podiglo prostor jesu moderne slike i posteri koji se nalaze gotovo na svakom koraku, na zidu, na podu… Uostalom, pogledajte fotografije pa sami procijenite…

Foto: Denilson Machado (Mca Estudio)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 03:34