Povoljne ideje na svakom koraku

Stan bračnog para Palić koji vrvi niskobudžetnim idejama, a izgleda svjetski

Kad uređuješ privremeni dom, a pritom si zaljubljen u interijere, prioriteti su jasni: bezobrazno jeftino, ali sa stilom! Zavirite u stan u kući bračnog para Palić koji vrvi “uradi sam” projektima i niskobudžetnim idejama, a izgleda svjetski

Počelo je useljenjem u naš “privremeni” dom i dogovorom da nećemo previše ulagati. Kako nisam bila spremna živjeti u domu kojem nedostaje uređenja i priče samo zato što ne ostajemo ovdje trajno, odlučila sam krenuti s povoljnijim “DIY” varijantama, pregledavanjem namještaja i ukrasa po tavanu i garaži, makeoverima poklonjenog namještaja... - odgovara nam na pitanje koja je početna priča ovog stana Martina Palić, korporativna pravnica i vlasnica malog kreativnog obrta.

U ovom stanu u kući živi sa suprugom Marijanom, ekonomistom koji je u slobodno vrijeme “handyman” za Martinine kreativne projekte. Kako se stan nalazi u kući građenoj sedamdesetih, i u njemu nitko nije živio posljednjih godina, unatoč želji da se usele bez većih građevinskih radova, ipak su morali pristupiti djelomičnoj adaptaciji.

- S obzirom na očajno stanje zidova i parketa, morali smo cijeli stan dati u ruke majstorima. Od namještaja je veći dio spašavan, blagovaonske stolice, stol, radni stol, fotelje, komode u dnevnom boravku, komoda u spavaćoj sobi, noćni ormarići, većina dekoracija, ormari u garderobi... Sve je to bilo u stanu ili nam je poklonjeno - priča nam Martina.

Obiteljko naslijeđe

Stara komoda prebojana u sivu boju daje malo ozbiljnosti i priče jer je u pitanju obiteljska ostavština (gore lijevo i desno). Stalak za nakit je vlasničin mini projekt, a riječ je o gumenoj igrački iz “kineza”

Stan se sastoji od ulaznog dijela koji je u biti veliki hodnik iz kojega se pristupa u sve prostorije: kupaonicu, walk in garderobu, spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju. U tom prostoru hodnika smjestio se i radni kutak. Zanimljivo je da već dugo nismo bili u interijeru koji nije organiziran kao prostor otvorenog plana, ali ovaj par je napravio najbolje od onoga što imaju na raspolaganju. Dnevni boravak je kombinacija modernog, vintage, jednostavnosti i zaigranosti. Velika svijetloplava kutna garnitura središnji je dio oko kojega se vrti dnevni boravak.

- To nas posebno veseli jer je i garnitura, iako izgleda baš kako smo je zamislili, ispala jeftinija nego bilo što na tržištu. Sama kutna kupljena je po punoj cijeni, dok su navlake u ovoj divnoj nijansi plave ulovljene za smiješnih dvjestotinjak kuna kad su izlazile iz ponude. Stara komoda prebojana u sivu boju daje malo ozbiljnosti i priče jer je u pitanju obiteljska ostavština, a s druge strane, bijela biblioteka kao naš posljednji veliki projekt daje dašak elegancije za malo novca - priča Martina dok nas vodi u kuhinju za koju kaže da je bila najzahtjevniji dio preuređenja prostora.

Kuhinja: 4000 kn

Najjeftiniju koju su mogli naći prilagodili su svom prostoru, kožne ručkice izradili su sami, a vitrina u blagovaonici je spoj elemenata iz stare kuhinje Martinine svekrve koja ih je nedavno prerano napustila pa su za ovaj komad posebno vezani

- Izabrali smo vrlo povoljnu kuhinju koja načelno nije predviđena da se išta na njoj mijenja, no, srećom, sve ideje su provedene u djelo, viseći elementi postavljeni su kao mozaik kako bi izgledali malo više “ugradbeno”, a sve se uz dosta muke uspjelo uskladiti s vrlo neravnim zidovima. Osnovna je ideja kuhinje da bude bezobrazno jeftina. Napravljena je od bijele iverice s debelom radnom pločom s dekorom hrastovine. Kupljena je u Ikei za oko 4000 kuna. Kako su kupovne kožne ručkice skupe, napravili smo ih sami - objašnjava Martina.

Mirna oaza

Baršunasto uzglavlje rezultat je DIY projekta, kao i noćni ormarići zatečeni u stanu i zanimljiva slika Mjeseca iznad kreveta kojom supružnici počinju novi projekt

Malo sreće, malo truda

Navlake za garnituru pronašli su na rasprodaji za dvjestotinjak kuna, a biblioteku su izradili sami kombiniranjem povoljnih gotovih elemenata

Spavaća soba mora biti mirna prostorija u kojoj se pune baterije, a upravo to je bila misao vodilja paru pri kreiranju iste.

- Nedavno sam izradila baršunasto uzglavlje koje krevetu daje toplinu. Najupečatljiviji element je slika iznad kreveta kojom suprug i ja počinjemo novu priču za naš obrt. Osim slike, jako me vesele i noćni ormarići koje smo preuredili iz beživotnih ormarića koje smo našli u stanu - navodi kreativka, a nas zanima koji im je najdraži DIY projekt u stanu.

- Biblioteka u boravku. I kuhinjski otok kao rezultat timskog rada, dasaka iz dedine radione i mramornih ploča iz spomenutog starog kafića. Ipak, jedna stvar mi je posebno draga. Vitrina u blagovaonici zapravo je spoj kuhinjskih elemenata iz stare kuhinje moje svekrve koja nas je nedavno prerano napustila pa smo posebno vezani za nju. Najvažnije je da interijer priča priču svojih stanara. Mi smo željeli izbjeći dojam kataloga, kad netko dođe, da vidi u svakoj prostoriji naš stil, a ne samo hrpu kupljenih elemenata - zaključila je Martina Palić, a više fotografija ovog lijepog doma možete pogledati na njenom Instagram profilu @mako.hr.

Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:28