U GOSTIMA

Stan između zagrebačkog Sv. Duha i Šestina: Mlada mama osmislila i uredila 90 m2 potpuno sama

Marko Todorov/Cropix
Podatkovna znanstvenica koja po svojoj viziji uredila je prostor u Zagrebu, a čak je neke komade namještaja osmislila sama

Stan koji se nalazi između zagrebačkog Sv. Duha i Šestina, a u koji vas danas vodimo, ima površinu od 90 četvornih metara, s balkonima od oko 100 četvornih metara. Vlasnica, podatkovna znanstvenica, prije 14 godina je napustila Hrvatsku kako bi studirala i doktorirala u Amsterdamu. Nakon postdoktoralnog istraživačkog rada u Oxfordu i početka nove karijere u konzultantskoj kući u Londonu, odlučila se vratiti u Hrvatsku kako bi joj dani trudnoće i porodiljnog dopusta prošli što ljepše. Stan u kojem u Hrvatskoj boravi osmislila je i uredila, kaže nam, potpuno sama.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Dnevni boravak je pomno uređen po skandinavskoj filozofiji, a u spavaćoj sobi se ističe slika jakih boja

image
Marko Todorov/Cropix

NEUTRALNI TONOVI

- Zgrada je stara 13 godina, tako da po povratku iz inozemstva i ponovnog useljenja nije bilo potrebno puno adaptacije. Parketi, izvorno lakirani sjajnim lakom, prebrušeni su i nauljeni kako bi poprimili mat izgled prirodnog drva. Kupaonica je izvorno imala narančaste pločice, koje se meni nikako nisu svidjele, tako da sam naposljetku kupaonicu adaptirala u neutralnim tonovima kako bi bolje reflektirala moj ukus. Najveća promjena tiče se prostora u kojem se nalazi sadašnja kuhinja. On se izvorno sastojao od predsoblja, manjeg sanitarnog čvora/WC-a, ostave i uske dugačke kuhinje. Rušenjem zidova te četiri prostorije spojene su u jednu, a sama sam dizajnirala kuhinju koju je u konačnici stolar izradio po mojoj ideji i nacrtu - ponosno govori vlasnica i priznaje da je uređenju ovog stana pristupila sasvim neplanski.

image
Marko Todorov/Cropix

Vlasnica je sama dizajnirala kuhinju koju je potom stolar izradio po njezinoj ideji i nacrtima

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Izvorno sam mislila da se vraćam na manji broj mjeseci te nisam planirala nikakvo preuređenje. No, kako jako volim dizajn, od dolaska u stan sam odmah počela raditi po njemu: prvo parket, pa novi namještaj. Zatim slike, pa ugradbeni ormari, pa radna soba, pa (tijekom trudnoće) i dječja... Na kraju, dva mjeseca prije poroda uredila sam i kupaonicu, kuhinju i balkone. Na početku nisam imala nikakvu viziju, jer se sve događalo potpuno neplanski i spontano. No, stilski je ispalo potpuno O.K. i mogu reći da mislim da mi se svi predmeti u stanu dobro uklapaju jedni s drugima. Svaka soba ima svoj, nešto drugačiji, stil: primjerice, dnevni boravak je u stilu koji bi se ovdje nazvao skandinavski, a spavaća je puna boja, zahvaljujući slikama Mirne Sišul. Kako već imam iskustva u uređenju stanova (već sam uredila svoj stan u Amsterdamu, kao i jedan drugi u centru Zagreba kojem sam neko vrijeme bila vlasnica), nisam se bojala ovakvog ad hoc pristupa i ispalo je dobro. Čak i bolje nego kod prijašnjih projekata, kada sam unaprijed pokušala osmisliti stil - priča.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

UGRADBENI ORMARI

Inače, stan je organiziran na sljedeći način: prvo se ulazi u kuhinju, iz nje se ulazi u dnevni boravak/blagovaonicu iz kojih se, pak, ulazi u predsoblje, a naposljetku su tu tri spavaće sobe (glavna spavaća soba, radna/gostinjska soba i dječja soba). Tu su i kupaonica i dva balkona. Jedan je balkon uređen u lounge stilu, dok se na drugom nalazi samo velika crna mreža za ležanje.

image
Marko Todorov/Cropix

Tri su spavaonice u stanu, a u glavnoj dominira djelo poznate hrvatske slikarice Mirne Sišul

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Jedan balkon uređen je u lounge stilu te je kao takav idealan za odmaranje

- Unatoč ponešto različitim stilovima, mislim da stan sjajno estetski funkcionira kao cjelina te je kroz cijeli stan jasno vidljiv moj ukus, što mi je bilo važno. Nadalje, valja napomenuti da stan ima i parkirališno mjesto, garažu, podrum i pristup zajedničkom vrtu - ističe vlasnica koja je uglavnom kupovala nove komade namještaja, a ugradbeni ormari i kuhinja rađeni su po mjeri.

- Neke predmete, koje nikako nisam mogla pronaći u dućanima, sama sam izradila, poput recimo podloga za presvlačenje u dječjoj sobi. Na taj dio uređenja sam baš jako ponosna - zadovoljno otkriva vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:07