USUSRET DANU ŽENA

Stan koji je uredio muškarac naših, a možda i vaših snova

Dođite da vas upoznamo s muškarcem naših snova, koji je inspiraciju za uređenje svog 75 kvadrata velikog samačkog stana našao na duplerici jednog časopisa. Naravno, časopisa za uređenje interijera.

Ako se pokaže da se uklapa i u vaše snove, tim bolje - rado ćemo podijeliti s vama iskrenu fascinaciju njegovim vještim rukama i estetiziranim pristupom uređenju doma. Za početak, dijelimo fotografije njegovog stana od 75 četvornih metara, koji je uredio (iako ne i izgradio) tim svojim već pohvaljenim rukama. Brojne detalje i super rješenja napravio je slijedeći "uradi sam" upute iz časopisa za uređenje interijera, u mnogo poslova pomogli su mu prijatelji (u razmjenu za hranu, kako kaže, jer on je naravno i odličan kuhar), a najvažnije prekretnice u njegovoj sretnoj priči, tako sam kaže, rezultat su čistog slučaja.

Recimo, tako je sasvim slučajno prije pet godina Corey Dane nabasao na ovu kuću dok je pomagao prijatelju oko preseljenja. Nije planirao kupnju nekretnine, namjeravao je tek iznajmiti stan u Madisonu gdje se doselio nedugo prije toga. A onda se pokazalo da je stan u susjedstvu u koje je nosio kutije i namještaj zapravo prava prilika. – I tako sam kupio stan kraj kojeg, u prvom susjedstvu, žive meni draga i poznata lica. A to je veoma važno za dobar osjećaj doma – kaže vlasnik ovog prekrasnog stana.


Madison je relativno malen grad u američkoj državi Wisconsin, ali ipak je to urbana sredina. Ne biste nikad pogodili dok gledate slike Coreyjevih interijera, zar ne? – Sad najviše radim od kuće, ali i puno putujem, i zato sam u ovom prostoru želio stvoriti urbanu oazu u kojoj se mogu opustiti i napuniti baterije. Dnevni boravak s otvorenim tlocrtom i kuhinja koja je ujedno blagovaonica pružaju dovoljno prostora i za goste. Kod mene nisu rijetka ni veća okupljanja društva, a spavaća soba u kojoj nema prekrupnih komada namještaja pruža mi smireni prostor za spavanje.


Prvo što je u kući promijenio bila je boja zidova. – Prebojao sam neku nesretnu maslinastozelnu koja je gušila prostor i neke sive zidove, sve u bijelo. Tako mi je nova, čista bijela boja poslužila kao platno za one komade koje sam sam dizajnirao ili pronašao na kakvoj garažnoj prodaji.

Iako je zgrada u kojoj stanuje izgrađena ne tako davne 2009., njegov moderni stan više nalikuje na udobnu šumsku kuću, čemu pridonose iznenađujući detalji od drva. - Da, izgleda više kao vikendica u prirodi iz koje nikad ne želite otići, a ni ne morate s obzirom da ima baš sve što joj treba za moderan i konforan život, smije se vlasnik.

Kaže kako je njegov dom proizvod svih dizajnerski savjeta koje je pročitao i volonterskog rada prijatelja – sve to je tijekom proteklih pet godina zaokružilo vizualni identitet stana u jednu smislenu cjelinu.

Što ga je posebno inspiralo? – Prije puno godina naletio sam na fotografiju, onako baš lijepu, veliku, preko duplerice, na kojoj je bio ranč od Ellen Degeneres i Portie De Rossi u Santa Monici. Kad sam uselio ovamo, pomislio sam: kako bi taj rančerski ugođaj djelovao u centru grada? Malo sam se tome posvetio, nadahnuće sam tražio u velikim otvorenim prostorima Zapada, u unikatnim radovima obrtnika, u posebnim granulacijama tekstila i nekim malim dragocjenostima u obliku pravih vintage komada koje sam jeftino našao na garažnim prodajama.




Najveći izazov u uređenju stana bila je, očekivano, kuhinja. – Prednost otvorenog plana u kuhinji je to što možeš sudjelovati u druženju i dok kuhaš, ali za jela koja ja volim kuhati ovdje mi stvarno nedostaje mjesta. Trebao bih imati dvorac, kaže Corey. – Druga i jednostavnija mogućnost je, naravno, da prestanem kuhati komplicirana jela u više sljedova.

Da voli kuhati vidi se i po njegovom balkonskom vrtu, u kojem je sam posadio i uzgojio ružmarin, nešto bosiljka i drugog začinskog bilja. – Na ovaj kutak sam zapravo najviše ponosan.



Najdraži element u stanu mu je zid od cigle u spavaćoj sobi. Kad je uselio, nije ga bilo, napravio ga je sam. – Pitao sam se kako da dodam malo vizualnog začina u inače običnu spavaću sobu, pa sam se odlučio za ovo. Nisam ima ni najblažu predodžbu o tome koliko je to zapravo posla. Godinu dana sam radio s ovom ciglom! Zapravo, trebalo mi je godinu i pol da dovršim taj zid! – govori vlasnik stana.

U taj je rok, moramo napomenuti, ubrojio i devet mjeseci tijekom kojih je bio odsutan zbog učestalih putovanja. – U svakom slučaju, taj zid mi je prvo donio znoj i suze, ali uz veliku pomoć prijatelja i puno strpljenja, sad mi je omiljeni dekor ovog dijela stana.



Foto: Jen Dederich

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:38