STAKLARSKA PERSPEKTIVA

STAN KOJI ODUŠEVLJAVA 84 kvadrata uređenih u popularnom industrijskom stilu u centru metropole

U gornjogradskom dijelu Zagreba pronašli smo primjer staklene pregrade koje ne samo da funkcijom mijenja prostor, nego i svojim oblikovanjem usmjerava uređenje stana. Izrađena od prebojenog crnog metala i stakla, ova pregrada usmjerila je kompletno uređenje stana i time je odraz vlasnikovih želja, ukusa i interesa

Tek nekoliko minuta laganog hoda, u gornjogradskom dijelu Zagreba, nalazi se stan za najam koji smo posjetili, a temelj za uređenje bila je investitorova želja da konačni rezultat bude udoban i topao ambijent koji će korisnicima pružiti osjećaj doma i na njihovim putovanjima. Dizajnerica Mirjana Mikulec i njezin tim odlučili su se pronaći inspiraciju u industrijskim halama s početka dvadestog stoljeća i tako stvoriti opuštenu atmosferu koja nosi prostranost kao glavni adut i njoj pridružuje odabir uvijek prisutnog i nepogrešivog skandinavskog stila.

Prostrani stan od 84 četvorna metra obnovom nije zahtijevao građevinske radove u smislu rušenja zidova ili sličnih radova, stoga su se preinake odnosile samo na uređenje. Zatečeno stanje sadržavalo je jednu spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. U odabranom industrijskom stilu zadržava se tlorct otvorenog tipa, ali nastaje intervencija u dnevnom boravku, kojom se dobila još jedna prostorija. Nekadašnji dnevni boravak pregrađen je metalno-staklenom pregradom kako bi se dobila još jedna spavaća soba. Dizajnerica nam je pobliže objasnila zašto je baš to bila konačna odluka.

Protok svjetlosti

Segmentirana pregrada izabrana je zbog optimalne raspodjele prirodne svjetlosti u prostoru, a spojevi izgledaju efektno i veliki su trend u uređenju interijera

- Za staklenu pregradu odlučujemo se prije svega radi transparentnosti, protočnosti i komunikacije između dvije zone, a osim toga ovakve su pregrade trenutno popularne, pa je to ujedno i trendovski element u prostoru - rekla nam je Mirjana i objasnila da je segmentirana staklena pregrada u ovom slučaju izabrana radi optimalne raspodjele prirodne svjetlosti u prostor, ali ti spojevi ujedno izgledaju vrlo efektno i estetika nije narušena ni u kojem obliku. Ovakve pregrade, koje sadrže i bojane metalne dijelove, obično su rađene po mjeri i naručuju se kod bravara te se tako najlakše dobije element koji je odraz pravih želja investitora. Jedna takva pregrada, doznajemo, stoji oko 5000 kuna. Iako se radi o pregradi velikih dimenzija s crnim metalnim dijelovima, protok svjetlosti ni kojem obliku nije zaustavljen, svjetlost ravnomjerno ispunjava cijeli interijer, pa čak ni u skrivenim kutovima stana ne manjka svjetlosti. Zapravo, vrlo jednostavnim postupkom postavljanja staklene pregrade, koja u ovom slučaju nosi i zvučnu izolaciju, dobile su se dvije potpuno odvojene zone koje ipak imaju svoju poveznicu u željenom trenutku. Ovom stilu protočnosti i jednostavnosti pridružila se i paleta pastelnih boja karakretistična za skandinavski stil, koja je naglasila i konstrukciju stana.

Na temelju svega viđenog možemo slobodno ustvrditi da smo naišli na hvale vrijedan primjer iskorištavnja staklenih pregrada u stanu. Ljubitelji industrijskog stila svakako će s ovim doći na svoje. Neobična, čvrsta i kvalitetna pregrada koja ujedno i dekorira stan, a nije komplicirana za postavljanje, te je i cjenovno prihvatljiva, svakako je nešto o čemu trebate promisliti ako ste u potrazi za novom pregradom.

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 18:42