INTERIJER

Stan Lane Banely - luksuz i elegancija za obitelj koja potječe iz tradicionalne sredine

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Interijer kao da priča priču o mladoj tročlanoj obitelji, a njihov se lifestyle ogleda u njihovu životnom prostoru, kao i stil studia LB design

U jednoj od zanimljivijih novih zgrada na istočnom dijelu Zagreba, smjestio se moderan stan s elementima klasike koju definiraju ukrasne štukature na zidovima. Kombinacija ovih dvaju stilova daje bezvremenski dizajn u uređenju, kojem je cilj bio da stan bude elegantan i luksuzan.

Interijer kao da priča priču o mladoj tročlanoj obitelji koja potječe iz vrlo tradicionalne sredine, znaju što vole, a njihov se lifestyle ogleda u njihovu životnom prostoru.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Njihov pogled na život, navike i stil bili su inspiracija i glavna nit vodilja prilikom projektiranja ovog stana", kaže nam Lana Banely, čiji je studio LB design autor interijera. "Međutim, mi kao studio imamo svoj stil, svoju viziju i ustrajni smo u tome da od svakog projekta, bez obzira na kvadraturu, napravimo malo remek-djelo i već sada je naša kvota projekata za ovu godinu ispunjena. Svi naši projekti su luksuzni i high-end, a upravo to od nas i očekuju naši investitori", dodaje Lana.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Stan je površine 100 kvadrata. Uz dnevni boravak, kuhinju, hodnik i toalet za goste ima dvije kupaonice i tri spavaće sobe. Odabir boja pao je na nježne i neutralne, što je omogućilo dizajnerima da se u pojedinim dijelovima poigraju s koloritnim naglascima, ali i crnim detaljima koji ovom stanu daju dozu dojma moći.

image

-

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Na samom početku došlo je do nekih preinaka zatečenog rasporeda, zbog čega stan djeluje veći.

"Već u startu tlocrtno smo se odlučili na nekoliko ključnih koraka. Eliminirali smo izbu koja se nalazila između kuhinje i dnevnog boravka te smo zatvorili dvostruku komunikaciju između kuhinje i hodnika. Napravili smo novi pregradni zid i time ostvarili s jedne strane reprezentativan hodnik s puno ormara, a s druge otvoreni prostor koji povezuje kuhinju s dnevnim boravkom, što prostor sada čini prostranijim. Također, toalet za goste primaknuli smo ulaznim vratima, a ostale kupaonice spavaćim sobama", objašnjava.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kompletna visina stana spuštena je za 10 cm kako bi se na jednostavniji način moglo poigrati rasvjetom, koja je podijeljena na glavnu, ambijentalnu i dekorativnu. Svaka ima zasebno paljenje kako bi se atmosfera u stanu u svakom trenutku mogla prilagoditi želji stanara.

Zahvaljujući intervencijama u tlocrtu, dobili su kompaktnu kuhinju koja je svojim izgledom nenametljiva, jednostavnih je linija i formi koje čine skladnu kompoziciju. Odiše elegancijom i zadovoljava sve funkcionalne elemente. Sve je rađeno po mjeri i tako je iskorišten svaki centimetar u prostoru, čime smo izvukli maksimum u smislu pohrane stvari i namirnica. Blagovaonski stol čini jednu cjelinu s kuhinjom, a po potrebi može poslužiti i kao dodatna radna površina.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

Nasuprot jednostavnosti kuhinje, kao kontrast nalaze se zidovi dnevnog boravka koji su ukrašeni dekorativnim štukaturama, a da bi se one dodatno naglasile, zid je obojen u malo tamniju boju u odnosu na štukature, iz neutralne palete boja. Naglasak u boravku je i na modularnim stolićima različitih visina koji su također rađeni po mjeri te se mogu slagati u prostoru ovisno o potrebi. Za romantičnu atmosferu ovdje je dekorativni kamin na bioetanol. Udobna sofa, kao i većina rasvjete i stolica brenda su Eichholtz.

Zavirili smo i u spavaće sobe, koje imaju dovoljnu količinu svjetlosti. Tamnijim materijalima postignuta je ugodna i opuštajuća atmosfera. Središnji dio bračne sobe čine krevet i uzglavlje po mjeri, dok je na zidu iznad kreveta dekoracija asimetričnog ritma, koji daje posebnost ovom prostoru. Sobe su zamišljene da budu hotelskog karaktera s pripadajućim make-up stolovima, a svaki slobodan centimetar zida maksimalno je iskorišten za ormare i ladice. U svaki ormar implementirana je led rasvjeta.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Posebno je atraktivna master kupaonica s tapetom. Unatoč manjoj kvadraturi, odlično je iskorištena tako što je mokri dio odvojen staklenom pregradom po mjeri. Walk-in tuš i kada su odvojeni.

"Birali smo porculanske pločice neutralnih, svijetlih boja, ali pazili smo da dizajnom i načinom slaganja ipak dobijemo efektne momente. Zid iznad umivaonika krase pločice manjih formata slaganih u riblju kost, pod je u neutralnoj bež boji, a prijelaz na drugu vrstu keramike istaknuli smo dekorativnom zlatnom lajsnom. Budući da se u svakoj prostoriji volimo poigrati nekim naglaskom na zidu, u ovom slučaju je vodootporna tapeta koloritnih motiva zahvaljujući kojima se, barem u mislima, nakratko može otputovati u neke daleke, tople destinacije", opisala je Lana.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Drugom kupaonicom dominira furnir hrasta, jedan od glavnih dekora koji se proteže cijelim stanom i čini poveznicu sa svim prostorijama. "Dekorativne lajsne u ovom smo projektu maksimalno iskoristili u svrhu dizajna. Implementirali smo ih u stolarski namještaj, koristili ih na spojevima, odnosno prijelazima između različitih materijala i uzoraka. Dali smo si oduška i upravo se po tome ovaj stan izdvaja. Više od 200 metara zlatnih lajsni naručenih iz Italije implementirano je na razne načine", objašnjava.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Prvi dojam je najvažniji, tako je bilo bitno da već pri samom ulasku u stan hodnik privuče pozornost. Ulaznim hodnikom dominiraju raskošni ormari u kombinaciji raznih formi i materijala, kao i veliko ogledalo u obliku polumjeseca. Toalet za goste koji se nalazi u tom dijelu stana unatoč svojoj maloj kvadraturi dobio je na značaju s atraktivnim uzorkom keramike, ali i umivaonikom rađenim po mjeri, izlivenim iz jednog komada od Coriana.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Dobitnici su nagrade Big See Award u kategoriji "residential apartment" za ovaj stan, na što je Lana Banely jako ponosna.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:57