Stan mladog para na zagrebačkoj Trešnjevci

Ugodan životni prostor potpuno opremljen za samo 20.000 kuna

Stan od 50 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevci sretan je dom mladog para. Iako su stan naslijedili, pa samim time nisu imali problem dizanja kredita, baratali su gotovo nikakvim budžetom za uređenje. Zbog toga su morali biti jako kreativni i maštoviti kako bi od njega u konačnici napravili ono što su zaista htjeli.

– Oboje dijelimo strast prema interijerima i originalnim prostornim rješenjima. Naš stan nalazi se u kući s tri stana. Koncipiran je tako da se s ulaznih vrata odmah nađete u četvrtastom hodniku iz kojeg se, pak, ulazi u sve druge prostorije u stanu, spavaću i dnevnu sobu koje su još međusobno povezane vratima, kuhinju, kupaonicu i WC. Iz kuhinje se ulazi u špajzu, a izlazi, kao i iz spavaće sobe, na slatki balkon – objašnjavju i kažu kako je prostor, kada su tek ušli u njega, bio ‘tipičan bakin stan’. No, nije bilo sve za bacanje. Dapače. U mnogim su komadima vidjeli veliki potencijal za kvalitetnu preobrazbu.

Gotovo cijela kuhinja napravljena je od knaufa, a od njega je čak i sudoper!

Par je gotovo sve radove u stanu izvodio sam, uz pomoć njegovog tate, koji ima vrlo spretne ruke.Ta poluadaptacija trajala je mjesec dana, svi zidovi su gletani i maljani, mijenjani su podovi u hodniku i kuhinji. Promijenjene su i pločice u WC-u i špajzi, a u spavaćoj i dnevnoj sobi ostao je parket.

– Pločice na kuhinjskim zidovima obukli smo u knauf, a kuhinju obojali perivim bojama, bijelom i ljubičastom, uz igranje s prugama. Ono neobično u kuhinji je to da je cijela napravljena od knaufa. Svi elementi, uključujući i sudoper, nosače za radnu plohu te više elemente na zidu, izrađeni su od knaufa.

– To je bila ideja tate kako bismo što više uštedjeli i moramo priznati da ni prije ni poslije nismo nigdje vidjeli takve elemente u kuhinji, a vrlo su funkcionalni i lako se održavaju – ističu i napominju kako su promijenjeni i svi prozori u stanu te je stavljena PVC stolarija. WC i kupaonica su imali sitne preinake.

Kada se sve polako privelo kraju, našli su se okruženi golim zidovima, a za samo dva mjeseca to je već bio pravi dom. – Bakin namještaj koji smo zadržali u stanu dijelom smo prenamijenili, restaurirali pa mu dali novu funkciju, a dijelom ostavili baš onakvim kakav jest. Od obitelji i prijatelja pokupili smo sve ono što nam se činilo zgodnim, a njima nije trebalo, puno stvari smo kupili na Britancu i Hreliću, a neke pokupili na glomaznom otpadu.

Ono što nam je trebalo novo kupili smo u Ikei. Uglavnom smo cijeli taj prvi dio zaokružili s nekih 20.000 kn i imali smo gotovo potpuno opremljen dom – smije se simpatičan par dok nas uvode u centralni dio stana, dnevni boravak koji oni sami opisuju kao disko sobom jer je, kažu, “ugodno prešaren”. To, drugim riječima, znači da je svaki zid obojan u svoju boju, žutosmeđu, sivu i ljubičastu. Na prozorima su roza i sive zavjese, a tepih je šaren.

Fotelje su bakine, police smo već imali u prijašnjem podstanarskom stanu, a prugasti dvosjed osvojili smo na jednom natječaju. Zapravo je taj dvosjed namijenjen za spavaću sobu, ali kod nas se baš uklopio u dnevni boravak i na njemu često spava njihov pas – pričaju i otkrivaju kako najviše vremena provode u spavaćoj sobi koja je plavo-bijela, s prugama. Potpuno miran i tih prostor s bijelim namještajem koji je začinjen nekim starinskim komadima. Najupečatljivi detalji tu su krletka iz Tunisa, stari kofer i Singer mašina.

– U ovoj prostoriji najlakše se opustimo. Iz sobe izlazimo na balkon koji je za toplijih dana pravo malo carstvo zelenila s više od 30 vrsta različitih biljaka. Volimo svoj dom jer je miks starog i novog i jako je pozitivan – kaže par te dodaju kako njihov stan nikada neće biti dovršen. – Uređenje je proces koji traje i traje – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:26