NEOBIČNA RJEŠENJA

Stan na Jarunu vlasnici su sami osmislili i uredili s ograničenim proračunom, a on je postao hit koji su svi kopirali

 BERISLAVA PICEK7CROPIX
Lidija je među prvima, prije čitavog desetljeća prihvatila taj skandinavski stil, koji je tada pokrenuo lavinu oduševljenja

Ovaj stan od 70 metara kvadratnih na zagrebačkom Jarunu nešto je poput preteče svih onih stanova kojima se divite već godinama u našem časopisu i na portalu. Lidija Tomas Matijević jedna je od prvih kreativki s kojima smo surađivali i osmišljavali divne teme, i to sve u njezinu domu koji zapravo cjelokupno nikada nismo objavili. U posljednjih nekoliko mjeseci shvatili smo koliki je to propust te smo se odlučili uputiti do Lidije kako bismo konačno priču napravili kako je primjereno. U ugodnoj i toploj atmosferi stana dočekuju nas vlasnica i njezin sinčić koji su nam ispričali kako se uređivao ovaj stan. Dok nam Lidija prepričava cijeli proces, Matej nam potvrđuje svoje iskustvo istinskog korisnika i pokazuje najzanimljivije dijelove stana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Prilikom izgradnje, izmijenili smo tlocrt i odvojili dnevni prostor od spavaćeg dijela. Dječju sobu smo organizirali tako da postoji mogućnost pregradnje kako bismo dobili dvije manje za djecu - govori nam vlasnica na početku i dodaje: - Nakon što smo napravili raspored stana po našim željama, na pod smo postavili hrastov parket, u kuhinji i predsoblju cementni premaz, dok je u kupaonici epoksi. Kada smo prije deset godina birali ove materijale za podne obloge, naišli smo na dosta negodovanja i sumnji, ali, evo, mi smo jako zadovoljni, tako da planiramo u kući koju ćemo uskoro gradili staviti samo cementni premaz.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Lidija nam u nastavku objašnjava kako su prilikom uređenja morali misliti na svaki detalj. Jedna od najvažnijih stavki im je bila dobro isplanirati kuhinju i ormare. Dobro organiziran prostor koji se često koristi glavna je okosnica kvalitetnog prostora, a svatko tko se bavi uređenjem zna da je jedna od najbitnijih stvari u tom slučaju imati dobro isplaniran i odrađen prostor za pohranu.

Dnevni boravak spojen s blagovaonicom i kuhinjom koja je odvojena kuhinjskim otokom, odnosno šankom, središte su stana. Taj dio ujedno i često doživljava određene dekorativne promjene, ovisno o tome što Lidija zamisli. Ono što se pokazalo kvalitetnim se ne dira, ali ove manje stvari, poput namještaja ili boje zida, uvijek su podložne promjenama. Iako ih nazivamo manjima, njihov vizualni efekt nikako nije malen, samo jedan detalj promjene boje zida itekako utječe na cjelokupan izgled stana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U blagovaonici imamo divan stol od akacije koji smo prenijeli još iz starog stana. Toliko volimo taj stol. Kuhinja je mala, ovo je ipak mali stan, ali je odlično organizirana. Izmjenom prostora smo dobili i mjesto za šank oko kojega se baš puno motamo - otkriva Lidija i dodaje: - Na zidu u kuhinji smo ostavili komad betona još iz izgradnje stana. Lijepo se uklopio u bijelu kuhinju. Odabrali smo bijelu jer smo htjeli jednostavnost, a tom smo bojom ujedno i otvorili taj prostor. Prema kuhinji se reflektira svjetlost kroz prozor i prostor uvijek djeluje prozračno i ugodno.

Dio stana predviđen za spavaće sobe također je zadržao svoju dinamiku. Iako vlasnici prije svega teže jednostavnosti i dobroj organizaciji, funkcionalnost je ta koja ovdje preuzima glavnu ulogu. Dobro određen tlocrt na samom početku ostavio je prostora da se ovaj dio može izmijeniti i dodati po potrebi još jedna soba.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U stanu se najviše mijenja dječja soba, kako djeca odrastaju. U dječjoj sobi je krevet na kat Oliver Furniture za naša dva sina i storage IKEA, koji se savršeno uklapaju s cjelokupnim stilom i dekoracijama na zidu - opisuje vlasnica.

Naravno, osim onih nužnih dijelova, tu su i zanimljivi dodaci za igru za Lidijine mališane. Tako nam je Luka demonstrirao kako se koristi estetski jako ugodna njihalica koja je smještena u njegovoj sobi. U spavaćoj sobi samih vlasnika smjestio se i Lidijin mali radni kutak koji je nekada bio dio za bebu. Danas je tamo podesivi radni stol po visini i Lidijina omiljena lampa FRAMA Tlampa, čiji dizajn potpisuju iz Regular Companyja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kao što smo napomenuli ranije, Lidija je među prvima, prije čitavog desetljeća prihvatila taj skandinavski stil, koji je tada pokrenuo lavinu oduševljenja koja u jednom obliku i danas traje. Naše simpatije prema njezinu stanu se nisu promijenile, a kako se Lidija danas i profesionalno bavi uređenjem interijera, jedva čekamo da završi svoju novu kuću, u koju ćemo se zasigurno zaljubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:27