Mali studio-apartman

Stan na Langovom trgu od 38 kvadrata

Galerija, odlično rješenje za povećanje kvadrature 

INFO: stan za najam od 38 kvadrata
LOKACIJA: Langov trg, Zagreb
PROJEKT: Bivši i sadašnji vlasnici
VLASNIK: Melita Klindić

Visina stropova od 3,30 metara u starom zagrebačkom stanu pokazala se odličnom karakteristikom jer je bilo moguće izgraditi povišenu konstrukciju na kojoj je osmišljen prostor za spavanje, a ispod nje su korisno spremište i walk-in ormar.

Stanovi male kvadrature mogu biti idealni za opremanje studio-apartmana namijenjenog iznajmljivanju turistima. Tom mišlju vodila se i Melita Klindić, koja je na Langovu trgu u Zagrebu kupila stan veličine 38 kvadrata kako bi ga uredila i ponudila za smještaj posjetiteljima glavnoga grada.



Prostor se nalazi na trećem katu stare zgrade tipične za centar grada sa stropovima visokim 3,30 metara, što se pokazalo kao veliki bonus.

Manjak kvadrata se ne osjeća zahvaljujući pametno osmišljenom tlocrtu pa su kuhinja i kupaonica prostrane i potpuno opremljene.

Naime, visina je iskorištena tako da je u kutu uz dnevnu sobu i kuhinju sagrađena galerija na kojoj je smješten ležaj, a ispod galerije je veliki prostor za spremanje stvari.


- Konstrukcija galerije izrađena je od drvenih stupova i greda te je sve obloženo knaufom. Krevet je standardan, jedino su mu skinute nogice kako bi iznad njega ostalo što više slobodnog prostora pa okvir stoji direktno na podu i točno stane na galeriju.

Ispod galerije je prostor koji je spoj spremišta i walk in garderobe površine oko 6 kvadrata. Praktičan je i zato što je u njemu skriven i plinski bojler za toplu vodu i centralno grijanje pa ne nagrđuje životni prostor. Ima ugrađenu led rasvjetu i klizna vrata prema dnevnom boravku - pojasnila je Melita, koju u stanu nakon kupnje nisu čekali veći radovi jer su upravo bivši vlasnici osmislili povišeni prostor za spavanje i izmijenili tlocrt kupaonice kako bi raspored bio praktičniji.


Kupaonica 'L' oblika ima gotovo 10 kvadrata i sadrži walk-in tuš, perilicu rublja, umivaonik s ormarićima i WC, a kako je zbog efikasnijeg grijanja i ugradnje rasvjete spušten strop, iznad nje je još jedan skladišni prostor. Iako je stan relativno malen, manjak kvadrata ne primjećuje se ni u kuhinji u koju su stali hladnjak, zamrzivač, mikrovalna i obična pećnica, indukcijska ploča, perilica posuđa i prostor za odvajanje otpada, a ima i dovoljno mjesta za sve potrebno posuđe. Uz kuhinju je i mali šank na kojem može objedovati dvoje ljudi, a izrađen je od istog materijala kao i kuhinjska radna ploča.



- Mali problem može nastati jedino tijekom objeda ako je u stanu više od dvoje ljudi, no do sada mi se nitko nije požalio pa su se valjda uspjeli snaći - rekla je vlasnica kojoj je tijekom opremanja glavni cilj bio organizirati prostor sa što manje stvari u njemu kako bi bio praktičan za život i jednostavan za održavanje. Zahvaljujući velikim prozorima u stanu je uvijek dovoljno danjeg svjetla, a eventualno zamračivanje noću se postiže pomoću tamnijih zavjesa.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:13