Decentni blagdani u stanu za četvero

Stan na zagrebačkom Mažuranićevu trgu

I to je moguće: 10 tjedana s minimalnim budžetom do kompletno uređenog stana!

Prostor za kratkotrajan najam obnovljen je minimalnim budžetom. Napravljeni su novi podovi, zidovi, instalacije i uvedeno je grijanje, a sve zajedno s uređenjem bilo je gotovo za 10 tjedana i stajalo 25.000 eura.

Stan namijenjen za kratkotrajni najam smješten u dvorišnoj zgradi na zagrebačkom Mažuranićevu trgu odličan je primjer kako uz minimalna ulaganja od staromodnog dobiti potpuno obnovljen i moderan interijer. Iako je u njemu zadržan dašak starina, zahvaljujući interesantnim komadima namještaja koji su restaurirani, ovaj prostor sada sadrži sve što njegovim gostima treba da bi se osjećali ugodno i da bi zadovoljavao potrebe suvremenog čovjeka. On nema stalne stanare no, uz jednostavne i elegantne dekoracije i u njega je stiglo blagdansko ozračje koje ne ometa boravak posjetitelja, ali ipak podsjeća da se Božić bliži.

Stan se prostire na 64 četvorna metra, a sastoji se od ulaznog hodnika, dnevnog boravka, spavaće sobe, kupaonice i kuhinje koje su kružno povezane te male ostave i odvojenog WC-a. – Prostor je adaptiran u potpunosti. Napravljena je nova konstrukcija podova, sastrugani su svi zidovi, obnovljene kompletne instalacije te uvedeno etažno centralno grijanje. Rekonstrukcija je zajedno s uređenjem trajala oko 10 tjedana, a sve je uspješno izvedeno s minimalnim budžetom koji je iznosio 25 tisuća eura – objasnila je Željka Pavlinović iz arhitektonskog ureda Zetho prema čijem je projektu proveden proces obnove i uređenja stana.

U prostoru prevladavaju bijela i siva koja se proteže kroz sve prostorije kako bi se postigao njihov sklad i povezanost.Tako su, primjerice, u sivo obojani ormari, okvir ogledala, vješalica za odjeću i stolić raspoređeni u spavaću i dnevnu sobu koji su zatečeni u stanu, a potječu iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Dnevnom boravku poseban šarm daju i starinski drveni stolci, sklopivi stol za pisanje i zidni sat koji pak datiraju s kraja 19. stoljeća. Upravo je obnova starog namještaja, kao i postojeće drvenarije, poput vrata i okvira prozora, mnogo značila za držanje projekta unutar željenog budžeta.

Edison retro žarulja

– Restaurirali smo i lustere, a meni je jako zanimljiv rezultat koji smo dobili kombinacijom Edison retro žarulja sa žarnom niti postavljenih na obnovljeno tijelo stare svjetiljke – napomenula je Željka Pavlinović. U dnevnom boravku iskorištene su i duge bijele zavjese bivše stanarke stana, a pretapecirani su i taburei. Slično kao i u kuhinji, za stolić je korištena stara drvena ploča koja leži na čeličnoj konstrukciji, a kupljena je jedino nova siva kutna garnitura.

No, kuhinja, kupaonica i WC opremljeni su potpuno novim namještajem. – Kuhinjski elementi u dužini od 2 metra rađeni su po mjeri od sivog iverala, a umjesto pločica iznad njih je kao zaštita od prskanja postavljena ploča od prirodnog linoleuma. Za visoki stol posebno smo varili čeličnu konstrukciju na kojoj je radna ploča bijele površine i mogu se smjestiti 4 osobe, za koliko je stan i namijenjen – ispričala je arhitektica.

Jednostavna kupaonica

Kupaonica je pak uređena sasvim jednostavno. Opremljena je walk-in tušem te umivaonikom iznad kojeg je bijeli ormarić s ogledalom rađen po mjeri te obložena sivim pločicama većeg formata koje su korištene i u WC-u. – Najveća posebnost kupaonice je prilično velik prozor koji omogućava prirodni izvor svjetla u prostoriji – istaknula je Željka Pavlinović. Iako se stan nalazi u samom gradskom središtu, do njega ne dopiru buka i vreva pa je idealan za odmor, a orijentacija prozora na istok i zapad osiguravaju dovoljnu količinu danjeg svjetla.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:05