Životni projekt

Stan od 100 kvadrata na dvije etaže

Otvaramo vrata prostranog stambenog prostora u centru Zagreba koji je uređen s puno ljubavi i pažnje. Prvo je temeljito adaptiran, a zatim je uslijedilo biranje namještaja i kućnih sitnica. Evo što smo saznali o cijeloj toj priči...

Zajedničkim snagama stvoriti ugodan dom i svako se jutro buditi u prostoru koji je donekle i tvojih ruku djelo - to je bio cilj vlasnicima dvoetažnog stana u centru Zagreba čija vam vrata danas otvaramo. Ovaj stan od 100 četvornih metara njihov je, kažu, životni projekt. U njegovo stvaranje uložili su svu svoju ljubav i vrijeme, a rezultatom su i više nego zadovoljni. No, krenimo redom.




Radi se o građanskom stanu u trokatnoj zgradi iz 1919. godine koji je proširen na dio potkrovlja. Stan je dvostrano orijentiran na dvorište i ulicu. Donja etaža sastoji se od open space prostora koji objedinjuje kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak te spavaće sobe, kupaonice, WC-a i mini vešeraja. Dnevni boravak i spavaća soba smješteni su s ulične strane i imaju izlaz na mali balkon, a kuhinja i blagovaonica imaju dvorišnu terasu. U potkrovlju, tj. na drugoj etaži smještene su radna soba i kupaonica.



- Čim smo ušli u stan, znali smo da ga želimo kupiti. Jednostavno smo vidjeli u njemu potencijal da nakon temeljite obnove postane ugodan dom za nas dvoje. Jako nam se svidjela mogućnost povezivanja s potkrovljem, kao i mirna lokacija u blizini centra grada, ali i naših radnih mjesta - pričaju simpatični vlasnici, inače bračni par u srednjim godinama.

Kako bi na kraju dobili stan iz snova, uslijedila je temeljita adaptacija za koju je bila zadužena tvrtka SDMS.

- Adaptiran je kompletan stan. Porušeni su pregradni zidovi, skinuti svi slojevi podova do drvenih greda, obijena sva žbuka, izvađene kompletne stare instalacije i sva unutarnja i vanjska stolarija. Dio nosivih zidova je uklonjen pa su ugrađivana čelična ojačanja u postojeću konstrukciju. Izvedena je potpuno nova podna konstrukcija. Između postojećih greda ugrađeni su čelični profili (sidreni u nosive zidove) preko kojih je postavljena izgubljena oplata, folija, armatura i izlivena betonska ploča. Preostali prostor između drva i čelika zapunjen je kamenom vunom. Preko toga je kasnije izveden estrih s podnim grijanjem.






Nadalje, napravljeni su pregradni zidovi i spušteni stropovi od gipskartona. Stari zidovi su ožbukani i pregletani - opisuje Tomislav Leljak iz tvrtke SDMS i komentira kako je bilo zahtjevno srediti dotad nekorišteno potkrovlje. Ondje su, kaže, napravljeni zidovi kojima je vlasnikov dio odvojen od ostatka, a izvedena je i obloga krovišta s unutarnje strane. Provedene su i nove električne, vodovodne i odvodne instalacije, ugrađeno podno grijanje i sustav hlađenja.






Ipak, najzahtjevnije je, ističu iz tvrtke SDMS, bilo projektirati stubište koje će dobro povezati dvije etaže.

- Prvenstveno je to bilo teško zbog skučenih prostornih mogućnosti - priča Leljak i dodaje kako je projektiranje stepenica u ovom stanu bilo ograničeno visinom krova, položajem zidova i krovne konstrukcije te visinom koju je trebalo svladati.

- Zbog toga je u konačnici odabrana specifična forma gazišta kao odgovor na traženu funkcionalnost i estetiku. Moram naglasiti i sudjelovanje mog oca koji je izveo drvenu oblogu stubišta te prijatelja sa studija arhitekture Domagoja Osrečaka, koji je napravio dizajn stepenica i osmislio detalje. To su te zajedničke snage o kojima smo pričali na početku - s ponosom ističe vlasnik koji je sa suprugom jako guštao u uređenju stana. To im je, otkriva, bio šlag na torti nakon mjeseci grubih radova. Namještaj su kupovali po raznim trgovinama u gradu, dio je napravio vlasnikov otac, a dio su kupili preko interneta. Stil koji u stanu prevladava nazivaju industrijskim modernizmom.





A koja im je najdraža prostorija?

- Definitivno dnevni boravak. Zbog puno svjetla ugodno je boraviti tamo, a kada dođu prijatelji, montažnom konstrukcijom gdje se nalazi i TV otvara se dodatni prostor - otkrivaju.

Grubi radovi uključivali su rušenje pregradnih zidova, skidanje svih slojeva podova do drvenih greda, obijanje žbuke, kompletno vađenje starih instalacija te unutarnje i vanjske stolarije

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:34