iskorišten do posljednjeg milimetra

Stan od 32 kvadrata na zagrebačkoj Opatovini

Dom dizajnerice Zlatke Salopek iskorišten do posljednjeg milimetra

INFO: Stan od 32 m2
LOKACIJA: Opatovina, Zagreb
PROJEKT: Zora Salopek Baletić iz Matrica arhitekture i ovlaštena arhitektica Zrinka Salopek Debelićebelić
VLASNIK: Zlatka Salopek

Vlasnica je, u suradnji sa sestrama arhitekticama, osmislila ormare u kojima svaka stvar ima točno određeno mjesto, a neki komadi imaju i dvostruku funkciju. Tako garderoba služi i kao pregradni zid dok su ladice u blagovaoni, istovremeno klupica

U želji da riješi svoje stambeno pitanje dizajnerica Zlatka Salopek je prije dvije godine obišla čak 35 stanova. Tražila je manji stan u centru Zagreba u kojem kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak dijele prostor, dok su spavaća soba i kupaonica odvojene. Potraga je završila kada su se njoj javili vlasnici prostora od 32 kvadrata na Opatovini.



- Objavila sam oglas da kupujem stan i to se pokazalo kao pun pogodak. Bila sam prva osoba koja ga je došla pogledati. Budući da je bio u odličnom stanju i imao tlocrt kakav sam željela pa nije zahtijevao ozbiljnije građevinske radove, odmah smo se dogovorili oko kupnje. Dodatni bonus bio je balkončić - prisjetila se Zlatka.

Osim zadovoljavajućeg rasporeda prostorija i puno svjetla zbog orijentacije istok - zapad, veliki plus bile su i već ugrađene nove instalacije te novi hrastovi parketi, a da bi se dobilo na kvadraturi, stari je vlasnik čak tanjio zidove debele 60 centimetara.

Radovi koji su Zlatku čekali da bi prostor pretvorila u funkcionalan dom bilo je opremanje kuhinje i spavaće sobe te izrada namještaja po mjeri u cijelom stanu.

- Tu su mi u pomoć uskočile moje sestre, obje arhitektice. Zora Salopek Baletić iz Matrica arhitekture je projektirala kuhinju, a ovlaštena arhitektica Zrinka Salopek Debelić ugradbene ormare - rekla je vlasnica. Bilo joj je važno maksimalno iskoristiti prostor, da namještaj bude funkcionalan i jednostavan za korištenje, da sve bude u bijeloj boji kako bi stan izgledao prozračnije i da izvedba bude u granicama budžeta.


Priznaje da je za kuhinju imala grandioznije zamisli od onoga što je u stvarnosti bilo izvedivo, no u konačnici je zadovoljna rezultatom. Fronte elemenata i radna ploča izrađene su od iverala, dok su police od medijapana, a na poklon je dobila 15 godina staru Smeg pećnicu koja još uvijek odlično radi, jedino su joj sve oznake potpuno izlizane.

- Kao najveći plus pokazali su se 'magic corneri' s izvlačnim košarama za pohranjivanje stvari. Najveća mana su otvorene police bez fronti za spremanje posuđa na kojima sam ja inzistirala. One stalno moraju biti uredne jer ništa nije skriveno. Mislila sam da ću tako i uštedjeti, ali nisam jer su rađene od medijapana - objašnjava Zlatka.

U spavaćoj sobi je niša u koju lako stane krevet širok 140 centimetara, no, u njoj se trenutno nalaze dječji krevetić i prematalica.

Kod osmišljavanja ormara trebalo je dobro promisliti i odrediti poziciju za svaku stvar. Srećom, surađivala je sa sestrom koja jako dobro zna kako živi, što posjeduje i što je sve potrebno za funkcioniranje njezina kućanstva. Predvidjele su odjeljke za neke stvari na koje ljudi često zaborave, poput sušila za rublje, usisavača, daske za peglanje i sličnog, što je značajno olakšalo organizaciju života u malom prostoru.

Osim toga neki elementi imaju i dvostruku funkciju. Tako ormar koji u ulaznom prostoru služi kao garderoba ima i ulogu pregradnog zida između hodnika i dnevne sobe, dok niske ladice u blagovaonici služe i kao klupica za sjedenje uz stol.

Najzahtjevniji dio radova pred stolara je stavljen u spavaćoj sobi jer je trebalo paziti da ormari budu postavljeni tako da ostane dovoljno mjesta za otvaranje balkonskih vrata, a iza ormara je skriven dimnjak. Kako zidovi nisu ravni niti kutovi pravi, svi rokovi su probijeni jer je namještaj morao natrag u radionicu na dorađivanje.

- Što se kreveta tiče, nismo imali problema jer je moj stari sa spremištem ispod madraca savršeno stao u nišu širine 140 centimetara. Ovdje je danas dječji krevetić s prematalicom budući da smo dobili prinovu, pa partner i ja spavamo u dnevnom boravku na kauču na razvlačenje - priča vlasnica.


Kako je kupaonica već bila opločena i opremljena sanitarijama i tuš-kabinom, na Zlatki je bilo samo da odabere ormariće, police, rasvjetu, ogledalo i ostale detalje koje je uglavnom kupovala u Ikei. Vrlo praktičnim pokazalo se rješenje bivšeg vlasnika koji je iz sigurnosnih razloga plinske instalacije provukao u šupici pored balkona te su sada tamo smješteni bojler i perilica rublja pa ne moraju zauzimati mjesto u stanu.

Iako se uređenje otegnulo dulje od planiranog, Zlatka ni u jednom trenutku nije požalila što je kupila tako mali stan. Napominje kako je njegov glavni adut lokacija na zidinama starog Kaptola u mirnoj pješačkoj zoni u šarmantnom susjedstvu koje podsjeća na neka minula vremena.

- Divno je živjeti u njemu jer je vrlo funkcionalan te je idealan za samca ili mladi par. No, naša obitelj ga je prije devet mjeseci prerasla pa ga nažalost moramo prodati i pronaći adekvatniji i veći dom - zaključuje Zlatka.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:32