Koji fora stan!

Stan od 36 kvadrata na Jarunu: Nekad dva apartmana, danas dom mladog poslovnog čovjeka!

 Berislava Picek/ CROPIX
Stan u kojem su se nekad nalazila dva apartmana s kupaonicama i zajedničkom kuhinjom

PROFIL

  • Info: preuređeni stan površine 36 kvadrata
  • Lokacija: Jarun, Zagreb
  • Vlasnik: mladi poslovni čovjek
  • Projekt preuređenja: arhitekt Andrej Došen

Pogledajte pametna rješenja koja je osmislio arhitekt Andrej Došen za potpunu transformaciju interijera na zagrebačkom Jarunu

Ne biste vjerovali, ovdje su nekad bile kuhinja i dvije manje sobe s kupaonicama, kao dva apartmana, govori nam vlasnik, inače mlad poslovni čovjek, dok stojimo u njegovu dizajnerskom stanu površine samo 36 kvadrata u zagrebačkom naselju Jarun, nedaleko od samog jezera.

image
Andrej Došen

U nevjerici gledamo oko sebe i ostajemo zatečeni, a on nam objašnjava da mu je takva prostorna organizacija, kada je stan prije 12 godina kupljen, odgovarala jer je bio idealan za najam. Jedno je vrijeme s njim živjela sestra, a velika je prednost bila imati odvojene stambene prostore s kupaonicama i zajedničkom kuhinjom. Ipak, kad je počeo živjeti sam, prenamijenio ga je u jednu stambenu jedinicu s dnevnim boravkom i spavaćom sobom, ali nije dirao kupaonice.

S vremenom je shvatio da mu nije potrebno toliko sanitarnih prostorija te da mu je ipak potrebnija prostranija dnevna zona, u kojoj provodi većinu dana nakon posla, te se odlučio za još jedno preuređenje. No, za ono što je na početku izgledalo više kao kozmetički zahvat, ispostavio se da je potpuna transformacija, za koju je zaslužan arhitekt Andrej Došen.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Budući da je kuhinja u dnevnom dijelu, vlasnik nije htio da bude klasična, pa je postala dio namještaja: spojena je s garderobnim ormarom, preko ulaznih vrata, u meandar

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Investitor je znao točno što želi, ali radi prostornih ograničenja to nije znao provesti. Estetski je također znao u kojem smjeru želi ići, ali sam mu pomogao da to pretoči u finalni izgled. U konačnici smo promijenili cijeli raspored stana. Doslovno smo srušili sve zidove i sve instalacije te krenuli ispočetka, što je, naravno, značilo i da će sami radovi trajati dulje i biti zahtjevniji. Primjerice, tehnički je bio najzahtjevniji parket s matiranim daščicama većih dimenzija, slaganim u riblju kost, koji ne trpi neravnine na podlozi - kaže Došen.

Dodaje da je vlasnik htio da stan, unatoč tome što površinom nije velik, bude funkcionalan i ima sve odlike puno većeg stana: normalnu sobu, kupaonicu, kuhinju, blagovaonski dio i dnevni boravak. To je riješeno s dva dominantna dizajnerska elementa u stanu, govori nam dok obilazimo stan. Već na prvi pogled primjećuje se da je uređen minimalistički, bez pretjeranih komada namještaja i detalja koji bi ga vizualno dodatno smanjili.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Većina namještaja rađena je po mjeri, pa čak i sjedeća garnitura. od komada “s potpisom” ističe se club stolić iz poznate hrvatske tvrtke prostoria

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Ulazi se u mali pretprostor s pogledom na dnevnu zonu. S desne strane je hodnik koji vodi do kupaonice, a koja je vizualno veća nego što doista jest zahvaljujući vješto skrivenoj perilici rublja u ormariću ispod umivaonika. Walk-in tuš bez tuš-kade također doprinosi dojmu prostranosti.

Lijevo od ulaza mala je kuhinja, na koju se nastavlja open-space zona s blagovaonskim stolom te dnevnim boravkom, iz kojeg se, pak, ulazi u spavaću sobu.

Jedan od dva spomenuta dominantna dizajnerska elementa nama je nevidljiv, odnosno ostavlja dojam normalnih zidova. Naime, Došen nam pojašnjava da je spavaća soba odvojena od ostatka stana velikim ormarom, izvedenim po mjeri, od iverice, skroz do stropa. Ormar je na strani dnevnog boravka drvena obloga, a sam materijal pažljivo je biran kako bi bio usklađen s parketom. Na njega su konzolno ovješene polica za TV i metalna polica za knjige. Dio ormara otvara se u boravku, a dio u spavaćoj sobi, gdje je izveden djelomično kao police, a djelimice kao klasičan ormar minimalističkog dizajna.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Stan je lišen detalja, koji bi ga vizualno dodatno smanjili. Rasvjeta je uniformirana bojom, ali oblikovno prilagođena prostorima. Pojedina su rasvetna tijela kupljena u Art rasvjeti, a dio je naručen online

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Time smo uštedjeli na prostoru, jer smo umjesto pregradnih zidova koristili samo ormar kao pregradu, a oblogama smo postigli uredan i luksuzan dojam - kaže Došen i dodaje da nisu baš svi zidovi srušeni jer je ostavljen dio zida koji dijeli kupaonicu i spavaću sobu. Tu se poslužio još jednim trikom te taj dio zida također presvukao oblogom koja vizualno prati izgled ormara, pa se stječe dojam da se ormar proteže cijelom stranom i tog zida u spavaćem dijelu.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Umjesto pregradnim zidom, spavaća soba odvojena je od boravka velikim ormarom do stropa, izrađenim po mjeri. Dio ormara otvara se u boravku, a dio u sobi, gdje je djelomično izveden s policama, a djelomice kao klasični ormar

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Drugi je dizajnerski element kuhinja, koja je neutralnog izgleda, ali zanimljive forme: spojena je s garderobnim ormarom, preko ulaznih vrata, u meandar.

Zanimljiva je i rasvjeta, koja je većinom kupljena u trgovini Art rasvjeta ili naručena online. Uniformirana je bojom, a oblikovno prilagođena prostorima. U spavaćoj su sobi visilice u ulozi noćne rasvjete uz krevet, a u dnevnom su boravku reflektori na šini, koji prelaze s jednog kraja na drugi. Iznad blagovaonskog stola je, pak, razigrana visilica.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Većina namještaja rađena je po mjeri, čak i sjedeća garnitura.

- Sve je pažljivo birano i rađeno jer smo bili ograničeni dimenzijama, a htjeli smo zadržati sve elemente: sofu, stol s četiri stolca, punu kuhinju, veći krevet - kaže Došen i dodaje da su pojedini komadi dizajnerski, poput klupskog stolića iz Prostorije ili kupaonskih pločica Modernof terazzo uzorka iz Creda.

Stan je lišen detalja, a jedino što je vlasnik zadržao je slika, ležerno naslonjena uza zid. Cijelim prostorom prevladavaju nježniji tonovi i boje, opet radi dojma većeg prostora, ali i blizine zelenila u eksterijeru. Stan je na prvom katu višestambene zgrade, sjeverne je orijentacije i gleda na ulicu, ali je upravo zahvaljujući zelenoj površini koja okružuje dio zgrade, ali i PVC stolariji, zaštićen od samog prometa i života koji se odvija u neposrednoj blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:16