BAŠ SLATKO...

Stan od 43 kvadrata za mladu lijepu vlasnicu i njezinog šarmantnog ljubimca

 SERGEY MELNIKOV/
Raspored stana bio je vrlo standardan i svakako se na njemu moralo poraditi kako bi se udobno smjestili svi potrebni prostori

- Pred nama je bio zadatak stvoriti svijetli prostor za ugodan život lijepe mlade vlasnice i njenog šarmantnog ljubimca – jednostavno objašnjavaju na samom početku arhitekti iz studija Line Design iz Rusije. Saznajemo kako se ovaj jednosobni stan od 43 metra četvorna nalazi u povijesnoj i vrlo zelenoj zoni Kalinjingrad, a njegova najveća prednost su bili visoki stropovi od 3 metra koji su nadjačali malu kvadraturu stana. Boljem prvom dojmu stana su također doprinijeli i jako veliki prozori te simpatična terasa.

image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/

- Raspored stana bio je vrlo standardan i svakako se na njemu moralo poraditi kako bi se udobno smjestili svi potrebni prostori. Mali prostor i prikladan raspored bili su ključni čimbenici u dizajnu, što je rezultiralo minimalnom demontažom postojećih pregrada – govore arhitekti.

Ograničeni prostor ulaznog dijela natjerao je arhitekte da pogledaju prema gore pa su se u ovom slučaju odlučili iskoristiti visinu prostora te su u području iznad vrata dodali smo u funkcionalne skladišnu jedinicu u minimalističkom stilu. U tom dijelu se smjestio ormar za odjeću koji je dobio svoj prostrani polukat s posebno dizajniranim stubištem za njega. - Uklonili smo dio zida između kuhinje i hodnika, stvarajući jedinstven protočni prostor od ulaza u dnevni boravak i kuhinjskog dijela. U dijelu spavaće sobe u potpunosti smo iskoristili dotok prirodnog svjetla te napravili staklenu pregradu prema kupaonici koja zahvaljujući tom postupku sada isto ima pristup prirodnom osvjetljenju.

image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/

U kombiniranom prostoru kuhinje-dnevnog boravka, kuhinja označava monolitni volumen u prašnjavoj ružičastoj boji, dodajući naglasak mirnom interijeru stana i stvarajući kontrast grubom betonskom stropu. Dnevni boravak je minimalistički, iza kliznih panoramskih vrata nalazi se veliki prostrani balkon koji se koristi kao punopravno odmorište. Prozirna vrata u hodniku koja se protežu do stropa s valovitim staklom ulaz su u spavaću sobu, ona ugodno propuštaju svjetlo u ulazni dio, a ujedno održavaju privatnost zbog teksture stakla.

image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/
image
SERGEY MELNIKOV/

Prostor spavaće sobe kombinira mjesto za spavanje na podiju s mjestom za čitanje, radni prostor uz prozor s ogromnom količinom zelenila. Formirani prozorski otvor u kupaonicu otvara mogućnost prirodnog svjetla u prethodno zatvorenom prostoru i ispunjava ga sunčevim zrakama.

Sav namještaj i rasvjeta, osim stolaca dizajnirani su i izrađeni prema skicama i crtežima samih arhitekata.

- Unutrašnjost je jednobojna u svojoj srži. Drvo daje toplinu i dobro raspoloženje, a ružičasta boja, poput izrezanog komada torte je pečat same vlasnice te je u skladu s njezinim karakterom i stavom – zaključuju iz studija Line Design.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:43