Raskošan, moderan i udoban prostor

Stan od 45 kvadrata u Puli

 

Velika ljubav prema dizajnu interijera, poduzetnički duh i znatiželja bili su sasvim dovoljni da se mlada Puljanka Bojana Starčević, po struci inženjerka, upusti u avanturu preuređenja derutnog dvosobnog stana. U želji da testira svoju kreativnost, zadatku je pristupila vrlo racionalno, a rezultat je raskošan, moderan i udoban prostor u kojem će ovog ljeta uživati mnogi gosti.

Stan se nalazi u mirnom zelenom naselju, u neposrednoj blizini centra Pule, na četvrtom katu stambene zgrade s ukupno 16 stanova. Veličine je 45 četvornih metara i sastoji se od predsoblja, WC-a, mini izbe, balkona, spavaće sobe i prostrane dnevne zone s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom.

- Obnova stana trajala je oko 4 mjeseca, što je posljedica dugih rokova za realizaciju kredita, nestručnog građevinskog kadra, ali i izrade namještaja po mjeri. Radovi su obuhvaćali rušenje zidova, uklanjanje kuhinjskih zidnih pločica, žbukanje, gletanje i bojanje zidova, ugradnju nove stolarije te postavljanje novih elektroinstalacija. U želji da utrošim što manje novca u renovaciju, odlučila sam zadržati postojeće podne pločice, koje su postale ishodište za izbor boja zidova, laminata i namještaja izrađenog po mjeri. Zavjese u dnevnom prostoru i tenda na balkonu također su izrađeni po mjeri, a opremu za stan - rasvjetu, tepihe, detalje za kuhinju i ostale sitnice - odabrala sam surfajući internetom i tražeći komade koji će se savršeno uklopiti s oštrim linijama sjedeće garniture, policama i ostalim namještajem - priča Bojana te dodaje da je samo jedan komad namještaja kupila u Ikei zbog njegove praktičnosti i dobre organizacije, a riječ je o garderobnom ormaru koji je smjestila u nišu izbe.

Kuhinja je ostala na izvornome mjestu, ali je zid između kuhinje i dnevnog boravka srušen kako bi se dobio velik otvoren prostor, idealan za druženje i dnevnu relaksaciju. Pomno osmišljen kuhinjski prostor svojim modernim dizajnom i zanimljivom igrom oblika, iako prekinut ventilacijskim kanalom, povezan je u jednu cjelinu, čime je stvorena prostrana i nadasve funkcionalna kuhinja s dovoljno radnih površina za pripremanje finih jela, a zasigurno bi oduševila i vrhunske majstore kulinarstva.

- Povezivanjem dvaju prostora našlo se mjesta za veliku multifunkcionalnu modularnu sjedeću garnituru koja se s lakoćom pretvara u fotelje, dvosjede ili trosjed, odnosno vrlo udoban ležaj. Na njoj će najzahvalniji biti filmski zaljubljenici jer će bez velike gužve pred TV ekranom dobiti raskošan smještaj. Tu je i viseća lampa, neizostavni detalj svakog doma, koja prostoru daje posebnu eleganciju i toplinu te stvara izuzetno intiman ugođaj, objašnjava Bojana.

Uklanjanjem vrata između hodnika i dnevnog prostora, a sve zbog povezivanja prostorija u jednu cjelinu, stvoren je prostor za modernu policu koja omogućava prodor sunčanih zraka sve do hodnika i spavaće sobe te prostoru daje poseban štih.

Ni spavaća soba nije ostala izvornog oblika. Rušenjem zida između izbe i spavaće sobe stvorena je niša za ugradbeni ormar, čime se u spavaćoj sobi oslobodio dodatni prostor za dizajnerske detalje, dok je u izbi ostalo dovoljno mjesta za još jedan izvlačni ormar za cipele kako bi se umanjila "gužva" s cipelama u hodniku.

Prema Bojaninoj procjeni, kupaonica, koja čeka bolje dane za totalni makeover, uz pokoji moderan i inspirativan detalj savršeno se uklopila u novom interijeru.

Za kraj nas je zanimalo koliko je koštala kompletna adaptacija i opremanje stana.

- Upravo sam zbrojila sav utrošen novac za opremanje stana i došla do iznosa manjeg od 100.000 kuna. U toj su cijeni svi građevinski radovi, namještaj i oprema kompletnog stana - otkriva Bojana.

Foto: Daniel Kiršić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:48