U POSJETU

Stan od 48 kvadrata u centru Zagreba uređen u stilu pariških potkrovlja

 Vedran Peteh/Cropix
Vlasnica koja je ljubitelj tavanskih i art-prostora odlučila je 48 kvadrata urediti baš u takvom stilu, boemski i boho ali istovremeno glamurozno

Čim sam ušla u prostor, svidjela mi se atmosfera i lokacija, samo nekoliko metara od glavnoga zagrebačkog Trga i Zrinjevca. Osvojilo me odmah. Na korak do špice i pješačke zone, ušuškan među krovovima, potpuno miran i izoliran na vrhu zgrade. Prostor sam odmah doživjela kao ugodan i romantičan i znala sam da će biti omiljeno mjesto mojih gostiju. I sama sam strastveni obožavatelj tavanskih i art-prostora te je to zaista bila ljubav na prvi pogled, priča Dajana Furgala, vlasnica šarmantnog stana za dnevni najam u potkrovlju, veličine 48 četvornih metara, u koji vas danas vodimo.

POGLEDAJTE VIDEO!

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Dobra je vijest što je stan bio u pristojnom stanju, bez potrebe za temeljitom rekonstrukcijom i rušenjem, no ipak je bilo potrebno sve urediti i modernizirati te dati prostoru novi sjaj. Taj je zadatak Dajana Furgala povjerila dizajnerici Kristini Duran Grob iz Nomade Studios Hrvatska, specijaliziranog za uređenje stambenih i Airbnb prostora.

Smeđe grede prebojane su u bijelo, a i prozor u dnevnom boravku. Zidovi su popravljeni od oštećenja i isto tako u konačnici obojeni

- Cijeli proces uređenja odvijao se vrlo brzo. Kada me Dajana nazvala da je pronašla stan u gradu u koji se zaljubila, do prvog razgovora s majstorima prošlo je doslovno nekoliko dana. Odlučile smo da ćemo zamijeniti laminat parketom, keramiku na podu u kuhinji ostaviti, a kearmiku na zidu u kuhinji prebojati. Prebojane su i grede, iz smeđe u bijelu boju, prozor u dnevnom boravku prebojan je također u bijelo, zidovi su popravljeni od oštećenja i prebojani. Adaptacija je zapravo išla poprilično lako - zadovoljno priča dizajnerica.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Vlasnica je, kaže nam, htjela u konačnici dobiti tavanski prostor sa seljačkim podom, a svemu dodati i dašak glamura. Takvi su je prostori u Parizu i Italiji oduvijek oduševljavali pa je sličan stil htjela i u ovom stanu.

Kuhinja je minijaturna, ali sa svim potrebnim elementima i aparatima dok je spavaća soba prava romantična oaza ispod kosina

- Budući da je izazovno pronaći parket dužine dva metra, a pritom neobrađen, prvo smo njega naručili. Izbijeljene daske hrasta u isti smo tren vlasnica i ja zajedno odabrale. Nismo bili limitirani budžetom, nego smo se vodili time da nađemo ono što nam se sviđa. Vlasnica je bila spremna platiti i više neke komade kako bi dali duh prostoru, a da ipak bude optimalno jer svaki apartman nakon tri godine ponovno uređuje i namješta kako bi gost uvijek imao dojam da je sve novo i uređeno - otkriva dizajnerica koja je stalno slala prijedloge vlasnici, a ona ih je usvajala i naručivala stvari.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Na početku se činilo glatko i brzo, no nakon desetak dana počela sam primati mailove kako tražena roba nije dostupna i nije ju moguće isporučiti. Tu je nastalo malo razočaranje jer smo, na primjer, našli sjajne komade u Meblu i Kare designeu koji nisu bili raspoloživi. No, onda smo pogledali i druge stranice, primjerice Gnijezdo, i oni su nam isporučili željene proizvode u kratkom roku. Sofa koju sam silno željela i od koje je krenula priča, a koja je trebala stići iz Francuske, otkazana je pa je sve krenulo u drugom smjeru koji se ubrzo pokazao kao zgoditak i zadovoljna sam što je bilo baš tako, iako je to prouzročilo izvjestan stres. Sveukupno, na namještaj i opremu je potrošeno okvirno 20.000 eura, i to bez radova - otkriva vlasnica Dajana Furgala koju za kraj pitamo s kojim se preprekama susrela prilikom uređenja ovog stana.

image
Vedran Peteh/Cropix

Ukupno je na namještaj i opremu potrošeno okvirno 20.000 eura, i to ne računajući cijene radova

image
Vedran Peteh/Cropix

- Najveća prepreka bio je klima-uređaj. Kupila sam odmah novi jer je stari bio žut i malo slabije snage, no niti jedna tvrtka u Zagrebu nije ga mogla postaviti. Bili su s dizalicama, košarama, alpinistima i sve bezuspješno jer susjedi ne dopuštaju nakon potresa zadiranje u krov. Nakon cijele adaptacije ostala je zadnja nada, prijatelji mog partnera Igora koji su došli u Zagreb iz Like i postavili ga bez problema na suprotni zid, i to tijekom vikenda. To je bilo toliko olakšanje, iako smo opet sve iznova morali krpati i ličiti unatoč tome što je bilo gotovo - prisjeća se Furgala, no zaključuje da je prezadovoljna rezultatom konačnog izgleda stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:13