Baš je poseban

Stan od 64 kvadrata preuređen u samo 70 dana! Ambiciozano, ali za svaku pohvalu

 JULIA TOTOLI/
Zajedno s arhitekticom vlasnici su uspostavili ambiciozan raspored i za samo 70 dana nakon prvog sastanka dvojac se uselio u stan

Dok su čekali svoj dugo željeni stan u jednom tradicionalnom kvartu u Braziliji, Andre i Phublio trebali su dom. Privremeni dom, ali prije svega dom. Osim toga, žurilo im se: trebali su se iseliti i namjeravali su završiti adaptaciju za manje od 3 mjeseca. Zajedno s arhitekticom Elisom Albuquerque vlasnici su uspostavili ambiciozan raspored i za samo 70 dana nakon prvog sastanka dvojac se uselio u ovaj stan od 64 metra četvorna.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Prilikom odabira ovog stana prioritet su dali terasi i sadržajima – njihov stan nalazi se uz jezero Paranoá i jako je blizu vode. Što se tiče interijera, vlasnicima je bila namjera ograničiti intervenciju na kuhinju. Međutim, na početku dizajna zaljubili su se u proces i odlučili ići dalje. Nadali su se da će generički prostor, unatoč privremenosti, postati ugodan i dobar zamjenski dom.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Kako bi intervencije bile minimalne, strategija je bila postavljena na materijale s teksturama i bojama koje su mogle prenijeti prisnu atmosferu koju su imali na umu. Spavaća soba dobila je veliko ogledalo i uzglavlje koje su tkali majstori s tradicionalne lokalne tržnice rukotvorina. Meke tkanine i blaga rasvjeta pomogli su stvoriti atmosferu koju su tražili.

Željeli su zadržati odvojenost između spavaće sobe i dnevnog boravka/kuhinje, pa je ta pregrada obložena tankom bijelom ciglom. Također je uklonjen spušteni strop ispod kojeg se otkrila originalni betonski strop s utorima. Najveća i najpotrebnija intervencija napravljena je u kuhinji: veliki terazzo pult, podloga i polica, osim mint zelenih ormarića. Jedina veća intervencija u planu bila je dodavanje dvostrukih kliznih vrata između spavaće sobe i dnevnog boravka/kuhinje.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
Elisa Albuquerque

Jedan dio strategije je bilo i da sva rasvjeta bude ispod razine očiju. Osim kuhinje, uklonjena je sva stropna rasvjetu i zamijenjena je zidnim svijećnjacima, visilicama i podnim lampama. Rasvjeta je difuzna, mekana i većina ima prigušivače, što omogućuje lokaliziranu kontrolu i udobnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 22:31