U GOSTIMA

Stan po mjeri mlade poslovne žene u blizini Kvaternikovog trga u Zagrebu

Dojmljiva adaptacija stambenog prostora od 56 četvornih metara po projektu Andreja Došena iz ureda Saad arhitekti. U dizajniranju interijera arhitekt se nije vodio određenim stilom, nego je sve osmišljavao po atmosferi koju je priželjkivao u svakoj sobi

Arhitekt Andrej Došen iz ureda Saad arhitekti autor je projekta uređenja stana od 56 četvornih metara u blizini Kvaternikovog trga u Zagrebu.

Otkriva da ga je za taj posao angažirala mlada poslovna žena koja je htjela od stana s “nespretnim” rasporedom, prevelikim hodnikom, premalom sobom i kupaonicom stvoriti funkcionalan i lijep stan za jednu osobu.

Većina namještaja u stanu je rađena po mjeri, kako bi se maksimalno iskoristio svaki komadić prostora, a elementi poput instalacijskih vertikala, niša i stupova neprimjetno su ukomponirani u kuhinjske elemente i ormare

KREATIVNOST NA DJELU

Arhitekt Došen u tome je uspio pa je tako stan nakon adaptacije dobio sljedeći raspored: ulazni dio koji se nastavlja na veliku prostoriju s kuhinjom, dijelom za blagovanje i dnevnim boravkom te odvojenom spavaćom sobom i kupaonicom.

- U spavaćoj sobi se nalaze krevet i prostrani ugradbeni ormar. U kupaonici se, pak, nalazi veliki walk-in tuš, umivaonik, školjka te ormar s perilicom rublja i spremištem. Ulazni dio ima dva ugradbena ormara, jedan za cipele, drugi za kapute, a nastavlja se na kuhinju, koja ima središnji otok, sa stolom za blagovanje. Dnevni dio ima mali kutak za rad i dio s kutnom garniturom, stolićima za kavu i TV komodom - opisuje arhitekt Andrej Došen i dodaje da se u dizajniranju interijera nije vodio određenim stilom, već je sve osmišljavao po atmosferi kakvu je priželjkivao u određenoj prostoriji. Tako u spavaćoj sobi prevladavaju nježniji, zemljani tonovi koji daju smirenost toj prostoriji, kupaonica je razigranija dizajnom, dok je dnevni i kuhinjski dio reprezentativniji, s pojedinim trendovskim detaljima ili skupljim elementima, poput mramorne obloge kuhinjskog zida.

NJEŽNE BOJE

Budući da je ovdje ipak riječ o ženskom stanu, dominantne nijanse u cjelokupnom prostoru su nježne boje kombinirane s raznim nijansama sive, ali i pastelnim bojama. Primjećuje se prisutnost i crnog tonaliteta, ali i onog puderasto-ružičastog i smeđeg.

- Većina namještaja u stanu je rađena po mjeri, s obzirom na to da je prostor zahtijevao vještu stolarsku ruku kako bi se maksimalno iskoristio svaki komadić prostora, a elementi poput instalacijskih vertikala, niša i stupova neprimjetno su ukomponirani u kuhinjske elemente i ormare. Kutna sofa je prekrivena mekanim crnim baršunom, uparena s trendovskim crnim staklenim Zuiver stolićima i velikom Zuiver podnom svjetiljkom - otkriva Andrej Došen, koji kaže da mora posebno izdvojiti i blagovaonski stol koji se zapravo izvlači iz kuhinjskog otoka kako bi se dobila dodatna mjesta.

Stan koji je imao “nespretan” raspored, a to znači prevelik hodnik, premalu sobu i kupaonicu. Cilj je bio stvoriti funkcionalan i lijep stan, savršen za ugodan život jedne osobe

- U kupaonici je zanimljiv umivaonik, koji se nalazi u sredini prostora, teško metalno ogledalo je ovješeno sa stropa, dok se tuš-staklo i prostor za tuširanje nalaze iza tog ogledala. To je vrlo nestandardno rješenje, ali se time maksimalno iskoristila površina kupaonice i dobio veliki walk-in tuš - ističe.

Za kraj ga pitamo što je bilo najizazovnije u ovom projektu.

PUNO POSLA

- Tehnički je ovaj projekt bio vrlo izazovan jer se većina zidova rušila, kupaonica se selila s jednog kraja stana na drugi (pri čemu je bojler smješten u novoj kuhinji), stare podne grede su se morale sanirati prije postave novog parketa, a odvod nape selio na drugi kraj stana kroz spušteni strop. Keramičar je također pokazao zavidnu razinu vještine i razumijevanja prema arhitektu, kad mu je ovaj objasnio da se na jednom zidu nalazi 5 zidnih niša, kupaonske ljestve i umivaonik, svi posloženi u geometrijskom odnosu jedan naspram drugog i točno prateći fuge svih pločica - objašnjava arhitekt Andrej Došen.

Više na: saad-arhitekti.hr.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 09:21