Uređen bez greške

Stan s galerijom u Medulićevoj: Tko god je ušao u ovaj stan, nije vjerovao da ima samo 60 m2

 Neja Markičević//CROPIX
Iako je stan imao čak dvije galerije, novi vlasnici srušili su ih zbog preuređenja

Profil

  • INFO: stan od 60 kvadrata s galerijom od oko 4 kvadrata
  • LOKACIJA: Medulićeva, Zagreb
  • VLASNICI: obitelj iz Zagreba
  • UREĐENJE: vlasnici

No, nisu odustali od te ideje pa su novu izradili iznad blagovaonice, a materijali i majstorski radovi iznosili su samo 8500 kuna

Tko god je do sada ušao u ovaj stan, nije mogao vjerovati da ima samo 60 četvornih metara. Svi smatraju da ima barem 70 ili više kvadrata - opisao je dojmove posjetitelja vlasnik stana u Medulićevoj ulici u Zagrebu. Jedan od glavnih razloga zašto ovaj prozračan stan ostavlja takav utisak na ljude upravo je galerija u dnevnom boravku koja mu daje vrlo vrijedan dodatni prostor.

Dvorišna zgrada građena je davne 1915. godine kada su stropovi u stanovima standardno bili puno viši nego danas i dosezali su, kao u ovom primjeru, gotovo četiri metara, što je dovoljna visina za ugradnju galerije.

image
Neja Markičević//CROPIX
image
Neja Markičević//CROPIX

- Nakon adaptacije koju su bivši vlasnici izveli 1995., stan je imao čak dvije galerije. Jednu iznad sadašnjeg hodnika s ležajem za dvoje, a drugu s ležajem za jednu osobu iznad prostora u kojem je danas kuhinja. Već tada smo mogli vidjeti koliko one pridonose funkcionalnosti prostora, no morali smo ih srušiti jer smo se u prosincu prošle godine odlučili za potpunu renovaciju i izmjenu tlocrta, a radovi su trajali pet mjeseci - napomenuo je vlasnik.

image
Neja Markičević//CROPIX
image
Neja Markičević//CROPIX

Stan se sada sastoji od ulaznog hodnika iz kojeg se desno ulazi u kupaonicu i ostavu, ravno je spavaća soba, a lijevo open-space prostor s kuhinjom i dnevnim boravkom iznad kojeg je i nova galerija.

image
Neja Markičević//CROPIX
image
Neja Markičević//CROPIX

Izradio ju je majstor s više od 35 godina iskustva rada s drvom, a kako je sve radio sam, gradnja je trajala deset dana.

- Kupili smo potreban materijal, a to su grede, brodski pod, vijci, okovi i slično. Majstor je u milimetar točno morao izraditi stepenice te postaviti grede koje će držati cijelu konstrukciju. Bilo je jako važno gredu poduprijeti na točno određenim mjestima kako bi galerija bila čvrsta i bez klimanja kada se po njoj hoda s obzirom na to da joj je dužina 4 metra, a širina 1,35 metara. Za izradu je korišteno drvo bora te je na kraju jednim premazom sve prebojano bijelim mat lakom - prisjetio se procesa izrade galerije vlasnik i dodao kako su materijali korišteni za njezinu izradu stajali oko 3500 kuna, dok je rad majstora bio oko 5000 kuna.

image
Neja Markičević//CROPIX

Ona sada služi za dodatni ležaj, a kao vrlo vrijedan pokazao se i prostor ispod galerije. Ovdje je, kao dio blagovaonice, smještena drvena klupica s koje se pruža pogled na cijeli stan, televizor, ali i zelenilo u dvorištu ispred prozora. Iznad klupice, iza brodskog poda na zidu te na svakoj četvrtoj stepenici za galeriju su postavljene led lampice koje daju prekrasan ugođaj po noći. Krevet na galeriji je zadržan s jedne od srušenih galerija te je iz boje drva prelakiran u bijelo kako bi se bolje uklopio u okolinu uređenu u shabby chic stilu upotpunjenom modernim detaljima. Kao noćni ormarić na galeriji je poslužio vrtni stolić za cvijeće kupljen u Ikei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 22:48