bil je inspiraciju pronašao u za uređenje 56 kvadrata bili more i obala

Stan s pogledom na Kvarner

Inspiraciju za uređenje apartmana Zvonimir je pronašao u moru i obali

Zvonimir Vojnić, arhitekt i vlasnik stana, kod uređenja se vodio idejom da prostor bude inspiriran morem i obalom pa cijelim interijerom dominiraju plavi i sivi tonovi.

Odmor u apartmanu tik uz morsku obalu. U mirnom istarskom mjestu, do kojeg još nije doprla velika turistička vreva i masovna izgrađenost, a opet dovoljno blizu većih središta koja nude sve sadržaje koje jedan turist može poželjeti. Sve to pruža apartman u ribarskom i poljoprivrednom naselju Pomer, smještenom između Medulina i Premanture te udaljen samo sedam kilometara od Pule. – Mjesto još uvijek ima svoj mir i gužva nije velika čak ni u ljetnim mjesecima.

Apartman je na prvom katu zgrade s devet stanova koji su predviđeni za stalno stanovanje ili iznajmljivanje turistima. Nalazi se na samoj obali, u dnu zaljeva u kojem je već godinama smještena jedna od prvih ACI-jevih marina Pomer, koja je trenutačno u kompletnoj rekonstrukciji svih kopnenih objekata – počeo je Zvonimir Vojnić, investitor i arhitekt prema čijem je projektu sagrađena cijela zgrada, te uređen ovaj apartman.

Urbana oprema

Njegova prvobitna zamisao bila je stan od 56 četvornih metara urediti kao prostor za trajno stanovanje, no s obzirom na izvanrednu lokaciju i nove vjetrove koji su zapuhali u istarskom turizmu, odlučio ga je pretvoriti u luksuzni turistički apartman. Iako je sama zgrada sagrađena nešto ranije, apartman je uređen tijekom 2014. i 2015. godine, budući da su se čekala sva potrebna priključenja na infrastrukturu.

Zbog kvadrature prostora Zvonimir Vojnić odlučio se za moderno uređenje s minimalnom količinom namještaja ujedno pružajući gostima ležernost i opuštenost s maksimumom komocije. – Apartman je uređen opremom koja je bliska urbanom uređenju stana, ali koja istovremeno naglašava njegov položaj na obali mora. Osnovna nit vodilja uređenja bila je uvući što više mora i obale u interijer. Time sam želio dati novi i moderan pogled na Mediteran i pobjeći od klišea opremanja apartmana u Istru kao objekata seoske idile, posebice u centralnom dijelu ovog poluotoka – istaknuo je Vojnić. Stoga u prostoru prevladavaju sivoplavi tonovi, a na zidovima se izmjenjuju plave i bijele pruge tako da asociraju na morske valove.

Lako obnavljanje

Prostor je podijeljen na privatni dio, u kojem je spavaća soba s bračnim krevetom i sanitarnim čvorom, te društveni dio gdje se nalaze kuhinja i blagovaonica pregradom odvojene od dnevnog boravka. Budući da je apartman jasno definiran u turističke svrhe, tako je za njega birana i sva oprema i namještaj. – Opremio sam ga onako kako bih i sam želio doživjeti morski ugođaj ljeta kod nas s puno sunca, mora, opuštenosti, dobre hrane i vina, a nadasve tišine – naveo je arhitekt. Značaj je dan spavaćoj sobi u kojoj su kvalitetan krevet, madraci i ormar, te kuhinji opremljenoj proizvodima tvrtke Dan Kuchen. Ostali namještaj je nabavljen u Ikei, što vlasniku omogućuje lako dopunjavanje i osvježavanje apartmana nakon svake ljetne sezone.

Prostrani balkon

Jedini dizajnerski dio namještaja je luster u blagovaonici koji je Zvonimir Vojnić davno kupio te je sada dobio svoje pravo mjesto, a zidove krase slike koje je naslikao tijekom svojih gimnazijskih i studentskih dana. – Te slike su dugo stajale iza ormara, a čini mi se da su se uz ovaj morski ugođaj sada prilično dobro uklopile u prostor – rekao je Vojnić. Iz prostora namijenjenog za druženje izlazi se na balkon koji je u odnosu na površinu stana prilično velik i nudi još 9 kvadrata na otvorenom. – Cijeli je apartman okrenut prema Kvarneru te se preko poluotoka Vižula u Medulinskom zaljevu otvara pogled u daljini na otoke Cres i Lošinj. Balkon je prava oaza za jutarnje ispijanje kave kada možete promatrati izlazak sunca iznad Osora, kao i za večernji hedonizam uz domaće vino – zaključio je Zvonimir Vojnić.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:29