Prije i poslije

Stan s puno domišljatih rješenja: Skroman budžet i jedan lijepi dvosobni stan od 40 kvadrata

Zapušten i istrošen dvosobni stan od 40 kvadrata u staroj zgradi vapio je za kompletnom obnovom

Kako je dizajnerica interijera Merenkova Marina uz skroman budžet uspjela obnoviti i opremiti zapušteni stari stan od 40 četvornih metra i zadovoljiti želje mladih vlasnika bez djece doznajte u primjeru koji slijedi. Kutak za čitanje, polica za knjige, mali prostora za rad na računalu i dobro organiziran sustav za pohranu stvari, bile su želje investitora. Ništa previše zahtjevno. Sve su to neizostavni elementi modernih domova. No, zatečeno stanje i minimalan budžet nisu nudili puno opcija.

Zapušten i istrošen dvosobni stan od 40 kvadrata u staroj zgradi vapio je za kompletnom obnovom. Postojeći tlocrt je zadržan, a stan je finaliziran uz puno domišljatih rješenja.

Blagovaonica je ostala u kuhinji, radni kutak je smješten u spavaćoj sobi, a perilica rublja u kupaonici ispod umivaonika. No krenimo redom.

Dnevni boravak je prostor za opuštanje i ima kutak za čitanje, policu za knjige i TV. Boje ukrasa i elemenata su neutralne: bijela, bež i siva, a zidovi u trendi tamnoplavoj i zeleno-plavoj boji (u spavaćoj sobi).

Unatoč površini od svega 6 četvornih metra malu kuhinju nije bilo moguće povećati ili preobraziti, ali je prostor Aleksandra maksimalno i pametno iskoristila. Jednostrani kuhinjski ormarići montirani do stropa i osigurali su dovoljno prostora za smještaj stvari, s time da su predmeti koje vlasnici rijetko koriste na vrhu.

Prostor za blagovanje je sada kontinuirana radna ploha koja se proteže duž cijele kuhinje. Riječ je o drvenom radnom pultu, koji prolazi ispod prozora do druge strane kuhinje, a zamijenio je veći stol i osigurao dovoljno mjesta za pripremu i kuhanje hrane, objedovanje i nesmetano kretanje. Uz to, u kuhinju je stao hladnjak i perilice suđa, a standardnu ploču za kuhanje zamijenio je manji model s dva plamenika. Shema boja je prigušena i opuštena s bijelim ormarićima, policama od drva i sivo-zelenom bojom zidova koje su podigle šarene pločice na stražnjem zidu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 03:57