KAD IMAŠ STILA

Stan tročlane obitelji Vučinić: Božićna priča u donjogradskom stanu u Zagrebu koja oduševljava

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Kad je stan pozornica, a ukrasi rekviziti... kreira se najtoplija božićna priča

PROFIL

  • Info: donjogradski stan u Zagrebu, površine oko 100 četvornih metara
  • Vlasnici: tročlana obitelj Vučinić
  • Uređenje: vlasnici

Stan tročlane obitelji Vučinić u zagrebačkom Donjem gradu uvijek je tematski uređen. U proljeće je sve u znaku cvijeća i leptira, uskrsni stol dekorira se ukrasima u obliku kravica, zečeva i pijetla, a tu je i kumkvat stablo u plavoj emajliranoj kanti koja se nekad koristila za svinjsku mast. U ljetnim mjesecima prevladavaju školjke i morske zvijezde, a plava kanta služi kao tegla za maslinu. Za rođendane se, pak, postavljaju baloni, dok je jesen rezervirana za bundeve i kestene. Njih u zimskim mjesecima zamjenjuju dekoracije s bršljanom, rogovi jelena, ukrasi u obliku anđela... Plava emajlirana kanta ovaj je put tegla za bor. Ovisno o temi, vadi se i prigodno posuđe.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Boravkom dominira bor visine tri metra. inače je u prvom planu impozantna slika sa psom Matka Vekića

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

No, čak i kad stan nije tematski uređen, njegova vlasnica Sanja često nešto mijenja.

- Nerijetko se dogodi da suprug izađe sa psom u šetnju, a vrati se u dnevni boravak s drugačijim rasporedom namještaja - kaže i dodaje kako je izrada prigodnih dekoracija i ukrašavanje interijera, uz kuhanje i pripremanje kolača, opušta i raduje. Tako je i nas dočekao raskošno uređen blagovaonski stol s etažerima s kolačima, češerima, borićem okićenim modlicama za kolače....

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nalazimo se u klasičnom donjogradskom stanu površine oko 100 kvadrata. Do njega nas je ovaj put dovela naša fotografkinja Beri koja je s obitelji Vučinić u prijateljskom, ali i nekadašnjem poslovnom odnosu.

Odmah na ulazu primjećujemo kako nema uobičajenih ormara, a vlasnica kaže kako je jedina garderoba u spavaćoj sobi. Ipak, ovdje je smješten plakar koji se stopio sa zidom, pa je praktički neprimjetan. Uočavamo restaurirani stolac kupljen na Britancu i stolić s ukrasima u obliku skijaša i konjića.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U stan smo se uselili prije 20 godina i odmah sam imala viziju urediti ga kao klasični stan u kojemu dominiraju starinski komadi, ali i pokoji moderni detalj - kaže Sanja.

Hodnik vodi prema dnevnom boravku i dvije spavaće sobe, od kojih je jedna roditeljska, a druga za sina. Ona je ujedno jedina prostorija koja stilom i uređenjem odskače od ostatka stana.

- To je jedini dio stana koji je u potpunosti moderno uređen, u skladu s njegovom dobi i karakterom. Cijela je soba u crno-bijelo-crvenoj kombinaciji sa slikama Zoltana Novaka koje se, opet, uklapaju - kaže.

Zid boravka je bijelo-žute kombinacije, a kuhinja žuta, dok se vlasnica poigrala u spavaćoj sobi gdje je tamno zeleni zid podloga za sliku sa sakralnim motivom.

- Kad sam imala devet godina, s majkom sam išla gledati jednu kuću pokraj Vukovara koju smo razmišljali kupiti. Dok smo je razgledavali, zaljubila sam se u tu sliku. Oduvijek sam voljela takve neke starinske stvari. Na kraju nismo kupili tu kuću, ali smo kupili sliku. Bila je u našoj kući na vukovarskom području i preživjela je rat. Sav namještaj u kući nestao je, ali ta je slika opstala - kaže.

Ističe i škrinju koju je dobila od prijateljice iz Austrije, koja je dio njihova nacionalnog folklora, ali se uklopila.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U stanu se isprepleće starinski i moderan namještaj, što je vidljivo i u boravku, gdje su stara komoda, šivaći stroj na kojem je TV, ručno rađeni stolić te sofa iz Prostorije

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dnevna soba središnja je prostorija u stanu i trenutačno u njoj dominira bor visok tri metra, naručen u obližnjoj cvjećarnici Đardin. Kad nema bora, u prvom je planu impozantna slika sa psom Matka Vekića, što je ujedno i poveznica s njezinom veterinarskom strukom (dr.vet.med. u Specijalističkoj veterinarskoj praksi Dr. Pezo). Ispred slike je još jedna starinska škrinja, a zanimljiva je i “komoda” za TV - stara šivaća mašina. S druge strane, moderna sofa Cloud kupljena je u Prostoriji. Sjedeće garniture kompletiraju dvije fotelje, a ispred njih je drveni stolić rađen po mjeri od hrasta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Pojedini su kuhinjski elementi rađeni po mjeri, a stol je napravljen od materijala sa srušene kuće

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuhinja je, kaže Sanja, njezina najdraža prostorija. Kad su kupovali stan, dodaje, bilo joj je bitno da bude prostrana, ali i odvojena od ostatka stana.

- Prehrambeni sam hedonist - smije se i dodaje kako kuhinja djeluje kao svojevrsni vremeplov koji dizajnom vodi u Toskanu, s otvorenim elementima, od kojih je dio kupljen u Ikei, a dio izrađen po mjeri. Ističu se tek suvremeni aparati.Uz žutu, tu su i plavi detalji, od Smegova hladnjaka do bordure koju je sama radila valjkom. I tanjuri su plavo-bijeli. Nešto je iz obiteljskog naslijeđa, nešto doneseno s putovanja, a nešto je kupljeno u trgovini Oko stola. Blagovaonski stol, pak, izrađen je od materijala sa stare srušene kuće, a detalje čine slike, ormarić koji je također preživio rat, stari okviri u kojima su ogledala, cvijeće...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Slika u spavaćoj sobi kupljena je kad je vlasnica imala devet godina. Prvo je bila u obiteljskoj kući na vukovarskom području, u ratu je sav namještaj nestao, ali slika je opstala

- Nikad mi se u životu nije dogodilo da nemam rezano cvijeće u domu. Prijateljica ima cvjećarnicu Čičak i uvijek se kod nje opskrbljujem - kaže. Pokazuje nam i zavjese - starinsku ponjavu koja se nekad stavljala na krevete.

Što se tiče Božića, kaže da je tradicionalni tip koji voli klasične ukrase pa tako prevladavaju zlatne, srebrne i bordo boje. Dio kuglica i dekoracija kupovan je tijekom 20-ak godina, neke su također donesene s putovanja, a jedan od prvih ukrasa bila je glazbena kutija Villeroy & Boch, koju joj je suprug kupio. Dio dekoracija, kao što su one na lusterima s bršljanom i imelom, sama je izradila.

- Stan mi zapravo služi kao pozornica, a onda u određeno doba godine izvlačim razne rekvizite i dekoriram - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:45