Stan u Brooklynu

Povijesni detalji u 'željezničkom apartmanu'

Zavirite u dom Rachel Howe, umjetnice koja izrađuje keramičke posude, zdjele, čaše i šalice pod nazivom “Mali uroci”. Često eksperimentira s komplementarnim suprotnostima, obrnutim bojama i teksturama u svojim radovima, ali i u svojem domu. U ovom stanu u Williamsburgu u Brooklynu živi gotovo tri godine i podsjeća je na staru kuću u kojoj je odrasla s mnogo malih soba i povijesnih detalja.

Williamsburg je dugo godina bio središte indie rock i hipi kulture, kao i lokalne umjetničke zajednice. Ovaj udoban stan projektiran je u duhu “željezničkih stanova” koji se mogu pronaći diljem Brooklyna, New Yorka i San Francisca i okolnim mjestima. “Željeznički apartmani” prvo su se pojavili u New Yorku sredinom 19. stoljeća, a njihova glavna karakteristika je da imaju uski hodnik koji se proteže duž cijelog stana iz kojeg se ulazi u malene sobe. No, vratimo se njezinu stanu.

Jedna od njezinih omiljenih prostorija u ovom domu veliki je prostor dnevnog boravka koji Rachel koristi za sve, od satova joge i ceremonija punog mjeseca do večera s prijateljima i poslovnih sastanaka. Veliki kauč pronašla je preko web dućana Craigslist, a narančastu svjetiljku dobila je od bake koja se preselila i odlučila joj pokloniti puno stvari iz sredine prošloga stoljeća. Vintage komoda u sobi koju obožava zapravo je premalena za svu njezinu odjeću, ali joj pomaže da pokuša stvari svesti na minimum. Dva crteža šišmiša s obje strane ogledala sama je nacrtala. Jastučnice na krevetu u spavaćoj sobi izradila je od afričke tkanine, a prijatelj je napravio poplun. Njezine dvije mačke provode 99 posto vremena na tom krevetu. Ugradbeni ormari smješteni su s obje strane kreveta. Sama je izradila sliku koja visi iznad stola u blagovaonici i jedno je od posljednjih umjetničkih djela koje je napravila prije nego što se u potpunosti posvetila keramici. Veliki drveni stol dobila je od sestre i na njemu sve obavlja – jede, čita, pakira narudžbe, sređuje papirologiju. U manju spavaću sobu u kojoj je ugošćivala prijatelje smjestila je radni stol koji krasi stolac kojim se služio djed u svojoj stomatološkoj ordinaciji. Jako nam se sviđa kako je stan opremila predmetima koje voli i koje iza sebe imaju lijepe priče! Kako se vama sviđa ovaj apartman?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:59