TOP INTERIJERI

Stan u elitnom dijelu Splita

Pogled na more iz hodnika, boravka, kuhinje, kupaonice...

Posjetili smo apartman površine 112 četvornih metara u južnom, elitnom dijelu Splita.

Preuređenje je obuhvaćalo rušenje postojećih zidova i otvaranja prema eksterijeru te bezvremenski stil uređenja interijera.

Pogled na more jedan je od vječnih i beskompromisnih kriterija pri kupnji ili najmu apartmana, stana i kuće na Jadranu. Međutim, više nije dovoljno imati “običan” pogled s terase. Za cjelodnevno uživanje potrebno je ipak nešto više. Što biste rekli na to da u lijepom pogledu možete guštati sjedeći na sofi, ležeći u krevetu, pripremajući jelo u kuhinji, dok se tuširate...? Sve to ostvarila je obitelj iz Splita, koja je prije dvije godine kupila stan u južnom, elitnom dijelu grada te ga odlučila preurediti.

Stan je smješten na Zvončacu - Mejama, u manjoj starijoj zgradi na zadnjem, trećem katu, u zoni koja je zakonom zaštićena od bilo kakve gradnje jer se nalazi ispod južnih padina park-šume Marjan. Zatečeno stanje stana bio je vrlo mračan prostor s mnogo starih ugradbenih ormara i harmonika vrata koji su dijelili hodnik od ostalih prostorija.

- Pogled na more i Marjan bio je potpuno zatvoren. Bilo je mnogo suvišnih zidova, vrata i ugradbenih ormara. Na sreću, 80 posto unutarnjih pregradnih zidova sagrađeno je od opeke te se vrlo lako mogao izmijeniti raspored prostorija - kaže kći vlasnice, Tanja, koja je preuzela projekt adaptacije.

DVA DIJELA

Preuređenjem je stan podijeljen na dva dijela: prvi je open-space koji obuhvaća dnevni boravak, lođu, kuhinju, veliki hodnik i malu kupaonicu u kojoj je ujedno i perilica rublja. Na dnu hodnika nalazi se spavaća soba, tik do vrata koja dijele prvi od drugog dijela stana. Otvaranjem vrata dolazi se u manji hodnik koji vodi u veliku kupaonicu i još dvije spavaće sobe.



Radovi su trajali pet mjeseci, a najzahtjevniji dio odnosi se na novu tlocrtnu organizaciju. Tako je soba na jugu povezana s dnevnim boravkom kako bi se dobila što veća dnevna zona za boravak i blagovanje. Prozori u dnevnom boravku su prošireni te pretvoreni u velike klizne staklene stijene kako bi se dobio otvoren pogled na more, a ujedno je lođa, koja se proteže cijelom dužinom dnevnog boravka, postala njegova ekstenzija.

Prvobitno se lođa, ističe Tanja, nije ni vidjela zbog starih ugradbenih ormara postavljenih do pola visine i duž cijelog boravka i sobe na jugu. Sada se, pak, već nakon ulaska u hodnik uočavaju more i otoci.




INSPIRACIJA

- To je pogled koji obara s nogu. Sve prostorije imaju velike staklene površine, tako da je stan iznimno osunčan i svijetao. Zgrada je okružena borovima pa stan ima svoju intimu, zavjese nisu potrebne te je moguće cijeli dan uživati u pogledu na more koje se vidi iz svih prostorija u stanu. Osim iz male kupaonice i jedne sobe na sjeveru koja gleda na Marjan i zelenilo - kaže Tanja i nastavlja kako je postojeća blagovaonica pretvorena u kuhinju, dok je na mjestu nekadašnje kuhinje osmišljena treća soba koja ima mali balkon.

Na podu dnevne sobe, kupaonica i jedne sobe postavljene su pločice u imitaciji parketa, a u hodnicima u imitaciji talijanskog kamena pietra di basalto. Na zidovima kupaonica su, pak, bijele mat pločice, dok je iznad kuhinjskih pločica postavljeno kaljeno staklo u kojem se ogleda more.

- Stan sam nastojala urediti moderno, minimalistički i bezvremenski. Inspiracija mi je dijelom bio skandinavski dizajn, a dijelom Dalmacija. Odabirom neutralnih boja poput bež, sive i bijele željela sam u prvi plan staviti pogled na more i otoke, a ujedno otvoriti mogućnost igranja bojama prekrivača, tepiha i jastučića na kauču, ovisno o raspoloženju. Naime, na tako neutralne boje podloge pločica i zidova dobro se slažu sve boje te je moguće jedne godine biti u plavoj, a druge u žutoj fazi - kaže Tanja.

NAJAM

Namještaj su većinom radili po mjeri majstori iz Splita i Osijeka, ormari i sofa su kupljeni, a od dizajnerskih komada valja istaknuti viseće lampe Foscarini Aplomb postavljene iznad stola te umivaonik Catalano. Od detalja se, pak, uočavaju maslina u boravku, kamene posude ispunjene lavandom, drvene ribice koje su izradili lokalni umjetnici te nekoliko umjetničkih slika.

- Najviše nam se sviđa što je preuređenjem stan postao prozračan, svijetao i otvoren prema eksterijeru - kažu vlasnici, koji su prvo namjeravali stan koristiti za vlastite potrebe, no u međuvremenu su odlučili da će ga nekoliko godina iznajmljivati.

Foto: Jakov Prkić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:17