Interijer s potpisom

Stan u istočnom dijelu Zagreba

Lijepi dom mlade obitelji od 90 četvornih metara

Klaudija Zubčić doselila je prije nekoliko godina iz Frankfurta u Zagreb da se bavi istim poslom – dizajnom unutarnje arhitekture (Nijemci bi rekli – Innenarchitekt). Unatoč krizi, kaže, dobro joj ide. Ima bogato radno iskustvo iz Njemačke, a uostalom, naglašava, tko želi i može raditi, nema se čega bojati.

Bez obzira na okolnosti na koje se ne može utjecati. Klaudija je odradila već niz projekata u Hrvatskoj. Da budemo točniji, diljem Hrvatske, a nas je za početak pozvala da dođemo razgledati stan koji je uređivala za jedan bračni par.

Gotova sva rasvjeta je ugradbena, a namještaj je iz Kike, Lesnine i Kare Designa

Stan je velik oko 90 četvornih metara i nalazi se u prizemlju kuće u istočnom dijelu Zagreba. Kuća ima ukupno tri stana, a riječ je o starom objektu koji je nadograđivan. – Prvi put sam u prostoru bila dok je sve još bilo u rohbau. Osnovno mi je bilo izraditi plan podnih i zidnih obloga. Naime, bila je razlika u visini stropa u ulaznom prostoru (gdje su stepenice za podrum) i u dnevnom boravku. Ugradnjom indirektne rasvjete iznad elementa za sjedenje i oblaganjem betonskih greda knaufom i ugradbenim spotovima spustili smo strop u dnevnom boravku.

Nadalje, maknula sam vrata u kuhinji jer sam htjela dobiti da cijeli stan bude jedna fluidna cjelina. Za pod sam odabrala bijeli gotovi troslojni parket koji dodatno vizualno proširuje prostor – priča dizajnerica, dodajući kako joj je u ovom projektu, ali i u većini drugih koje je radila, imperativ bio da su podovi, zidovi i rasvjeta dobro riješeni, dok se u skladu s tim kasnije biraju namještaj i dekori.

– Bio je veliki gušt raditi na ovom projektu jer je dinamika radova bila savršeno usklađena i koordinirana; izrada tlocrta plana spuštanja stropa s moje strane, zatim knauferi izrađuju isti…U međuvremenu električari rješavaju struju i provode instalaciju za dogovorenu rasvjetu, poslije toga postavljaju se parketi itd.

Radilo se u etapama i to mi je bilo super jer vlasnici stana nisu žurili s preseljenjem – kaže Klaudija. Vlasnici su u konačnici htjeli dobiti moderan prostor u kojem će se osjećati dobro. Zbog toga je dizajnerica tijekom svih faza projekta s vlasnicom obilazila trgovine i birala namještaj. – Većina namještaja kupljena je u Kiki, Kare Designu i Lesnini. Također, stolar je dosta toga izradio po mojim nacrtima, primjerice kuhinju od bijelog lacobel stakla, zatim ugradbene ormare, kompoziciju za TV u dnevnom boravku, element ispod umivaonika u kupaonici…

Sanitarije su kupljene u ABC interijerima, a pločice u Kreivi. Sve zavjese i dekori napravljeni su u Viva zavjesama – nabraja dizajnerica, koja je htjela da već ionako veliki prostor izgleda vizualno još veće pa se, u dogovoru s vlasnicom, odlučila na čiste i jasne linije bez suvišnog kiča.

Suprotnost od starog Naime, prošli stan vlasnika bio je u totalno drugačijem stilu (dominantno drvo, zidovi prepuni slika…), pa su se zasitili svih suvišnih detalja i u novom domu poželjeli totalnu suprotnost, ambijent koji neće “opterećivati” prostor i koji će biti lakši i pregledniji za život. – Boje koje prevladavaju u stanu su bijela, siva, crna i nijanse bež boje.

Zidovi su potpuno bijeli, a iako je stan vidljivo minimalistički uređen, kada se živi u njemu, zapravo uopće ne djeluje hladno jer mu toplinu daju parket i ubačeni, razigrani neobarokni detalji i komadi namještaja koji razbijaju jednostavnost linija – ističe Klaudija Zubčić.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:14