Darkerski stil

Stan u istočnom zagrebačkom naselju

Blagdanska elegancija uz crno, bijelo i sivo
Profil
Vlasnici:
Obitelj Metzner Tašner
Lokacija:
istočni dio Zagreba
Info:
stan ima oko 160 kvadrata s terasom

Svatko slavi Božić na svoj način. Naravno, ako ga slavi. A dekoriranje stana za taj blagdan prilično je zeznuto. Netko može reći da je za ljepši dom dovoljno samo staviti ukrase pa će njime širiti toplina, ljubav i sreća. No, ne ide to baš tako. Znaju to svi koji su se ikad ozbiljno upustili u božićno uređenje stana ili kuće. Rijetki od prve usvoje lekciju da je manje više, barem kada je riječ o božićnom dekoriranju. Jedino ako niste meštar pa znate kako ne pretjerati.

Nemojte se uzrujavati odmah jer je takvih malo. Formula za uspjeh je jednostavna: dekorirajte elegantno, decentno, a opet upečatljivo. Božić je vrijeme koje trpi kič, ali ne morate se zbog toga razuzdati i od svoga doma napraviti Disneyland. Ustvari, možete! Imate pravo na to, pogotovo ako vam se se sviđa pretjerivati u ovo doba godine, ali nemojte zaboraviti da su božićni ukrasi sami po sebi dominantni i da ih ne treba milijun da dom zabljesne u božićnom ruhu.

Zna to dobro Sandra Metzner Tašner, koja nas je pozvala u svoj stan u istočnom zagrebačkom naselju kako bismo vidjeli njezinu viziju Božića. Čim smo kročili u stan, bilo nam je jasno da ona živi u njemu. Prostor je slika onoga kako smo je doživjeli za kratih poslovnih susreta i kroz proizvode koje prodaje. Drugim riječima – fora, funky i otkačeno, a opet minimalistički sa snažnim karakterom. Zapravo, teško nam je viđeno opisati riječima jer je riječ o interijeru potpuno drukčijem od onih koje smo dosad vidjeli. Nešto poput ozbiljnog stana s totalno ‘ne-ozbiljnim’ detaljima. Gledajući fotografije, sigurno ste vidjeli da je stan crn. Crni stan. Zvuči riskantno, zar ne? Vjerojatno bi u mnogim stanovima crna bila fijasko, ali ovdje to nije slučaj. Ovdje djeluje kao da je tako i trebalo biti.

Omiljene dekoracije su joj lampice i svijeće koje su u stanu tijekom cijele godine, a bez bora itekako može, kaže da on nije za male stanove

U poslu, a ni privatno ne “robujem” trendovima. Lijepo je otići na neki sajam i pogledati sve novitete, ali u interijeru je najvažnije da se čovjek osjeća ugodno u njemu. Tako je i moj stan postao crn u doba kad su svi moderni interijeri bili bijeli. Nije to nikakav bunt. Kad smo suprug i ja uređivali stan, željeli smo nekoliko stvari: crnu kuhinju, crni Kare design stol i crnu zahodsku školjku… Ostalo je samo po sebi dolazilo crno – tvrdi Sandra koja je ove godine rano krenula s uređenjem doma za Božić. Kaže da inače ne ukrašava tako rano, ali ove je godine odlučila sve obaviti puno prije blagdana. Sa suprugom je već prve adventske nedjelje okitila bor te ukrasila stan. – Ova je godina zdravstveno za mene bila izrazito teška i još se oporavljam pa mi Božić puno znači.

Zato smo tako rano i počeli s pripremama. Sad imam još nekoliko dana za dodavanje sitnica. Svaki dan mi napamet padne nešto novo. Trenutačno farbam stare žarulje u bijelo i srebrno, a budući da na ovom boru više nema mjesta, mislim da ću morati ukrasiti još jedan – smije se Sandra i priznaje da svaki dan slaže neke nove instalacije na stolu. Baš sam danas lakirala posudice za pšenicu. Svaki, ali baš svaki dan nešto novo – kaže simaptična vlasnica. U ovom stanu Sandra i njezin suprug žive dvije godine, a budući da je pretežno crn, prve godine su kupili plastični bijeli bor. Odlično se uklopio u interijer pa ga nisu imali potrebe mijenjati. No, ukrase mijenjaju svake godine.

Ove godine me posebno vesele dvije kuglice koje smo lani dobili na dar, s ručno ispisanim našim nadimcima. Inače, sve dekoracije u stanu su bijele, srebne ili crne. Mislim da ću sljedeće godine sve izmijeniti i napraviti vatromet boja. Ne brinite se, pozvat ću vas da i to vidite – veselo nam govori Sandra i priznaje da voli lampice i stavlja ih gdje stigne. One su joj jako važne i voli kad joj svijetle po cijelom stanu. Uz lampice, neizostavne su i svijeće. – Obavezne su na adventskom vijencu ili na nekoj varijanti adventskog vjenčića kao kod mene, veće svijeće po podu, u aroma lapicama – kaže Sandra i naglašava da su joj svijeće obavezan dekor, čak i kad nije Božić.

Jedino gdje Sandra ne želi odstupiti od tradicije je u blagdanskom stolu. Na meniju će biti purica s mlincima, a darovi će također biti jestivi

No, ono što ne smatra obaveznom dekoracijom jest, vjerovali ili ne, bor. – Mislim da bor nije obavezan. Nema smisla u male stanove uguravati još i bor. Druge dekoracije mogu stvoriti dobar ugođaj, bez da stanu oduzmete dragocjeni prostor. Možete, na primjer, lampice staviti na sobni bicikl, na samostojeću vješalicu, spustiti kuglice i lampice s plafonjere, okititi ljestve… Sve to stvara prekrasan ugođaj, a nije bor – kaže Sandra koju smo morali pitati što je s golom lutkom s vojničkom kapom, koja oko vrata ima omotane svjetleće lampice, a koja služi kao ukras. Što je s tom lutkom, Sandra? – Ona je stigla u stan s osnovnim stvarima, odmah po useljenju. I dobila je božićne lampice koje tako stoje cijelu godinu. Više se čak i ne sjećam odakle smo je dovukli. Dala sam je, sa šljemom, lakirati u srebno jer se tako najbolje uklopila u stan. Spremam sličnu kolekciju tih lutaka i za dućan – odgovara simpatična Sandra. Što se tiče božićnog stola, kaže vlasnica, ne odstupa od tradicije. Tu su purica i mlinci, a ove godine Sandra je odlučila sama ispeći kolače.

Neke sam već ispekla. Imam nekoliko “ziher” kolača koje svi vole i za koje sam sigurna da će dobro ispasti, a s ostalima ću eksperimentirati pa kako ispadnu. Uostalom, ne želim se uzrujavati ni zbog čega. Neka sve ide svojim tijekom. Kako sam vam već rekla, ove je godine za mene Božić posebniji, i s vjerske i s ugođajne strane. Glavno je da se svi okupimo, ugodno družimo, da gosti sa smiješkom dolaze i odlaze… – opušteno priča Sandra i zamišljeno dodaje da je njezina trenutačna vizija savršenog Božića fini ručak, upaljene svijeće bez kojih ne može proći niti jedna svečanija prilika, lijepo postavljen stol i dobro društvo.

E, to je to – sretno uzvikuje. A što je s darovima? – Stvarno mi je žao ljudi koji u zadnji tren sumanuto jure gradom u potrazi za idealnim darovima. Dobar poklon je onaj od srca i ne mislim da je to bit Božića. Za klince sam poklone kupila u Austriji. Odrasli će dobiti kolače i domaće rezance jer mi je to ove godine gušt pa mislim da će i njima biti gušt kad ih budu jeli. Možda zvuči kao klišej, ali ljubav je zaista najvažnija. Toplinu domu daju ljudi, a ne dekoracije – zaključuje Sandra. Slažemo se.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:29