GORUĆI TREND

Stan u Osijeku uređen u popularnom japandi stilu. Plava kuhinja nam je top!

 Wizia
Naći pravu mjeru, idealnu sredinu između onoga što je premalo i onoga što je previše. Time se vodila Vana Rakić, vlasnica kreativnog studija za dizajn interijera Wizia dok je osmišljavala estetiku doma od 65 kvadrata

Wizia je kreativni, mladi studio za dizajn interijera iz Osijeka čiji je glavni kreativac ujedno i vlasnica, Vana Rakić. Za Vanu jednostavno nije bilo izbora, obiteljsko njegovanje umjetnosti i stvaralaštva ostavilo je genetski utisak i želju za kreacijom. Uz oca i djeda koji su bili vrhunski stolari i strica koji je bio slikar, rodila se ljubav prema umjetnosti te je Vana upisala školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno-tehnološki fakultet, a zatim je stekla diplomu za dizajn interijera na Profokusu.

Boraveći u raznim prostorima, uvijek je imala je svoju viziju kako bi taj prostor mogao izgledati, inspirirati i ostvariti određeni utisak. Iz toga su proizašle dvije stvari, ljubav prema dizajnu interijera i samo ime studija, Wizia.

Uz Vanu, u studiju je i kreativni tim koji se, kroz dugogodišnje učenje i rad, specijalizirao za profesionalnu izradu 3D vizualizacija, dizajna interijera i namještaja. Ne boje se rizika, odlaženja koraka dalje, testiranja i pronalaska novih vizija i smjerova, a to je i vidljivo kroz njihove projekte, u kojima spajaju estetiku s funkcionalnošću. Fokusiraju se na boje, kontrast, razigranost neutralnih tonova i prirodne materijale kao što su kamen, drvo, beton i staklo.

image
Wizia
image
Wizia
image
Wizia

Jedan od njihovih projekata je i divan stan u Osijeku u koji vas danas vodimo. Nalazi se u novoizgrađenom naselju i ima 65 metara kvadratnih. Sastoji se od kuhinje i dnevnog boravka koji čine open space, hodnika, radne sobe, spavaće sobe, kupaonice i terase. Za uređenje samog prostora, od idejnog rješenja do izvedbenog, ovom timu bila su potrebna dva mjeseca.

image
Wizia
image
Wizia

- Osim vlastite vizije, inspiracija za uređenje prostora nastala je kroz razgovor s klijentom. Ključne informacije kojima smo se vodili su česta putovanja klijenta, pogotovo u Ameriku, želje i životni stil. Tako je nastao projekt inspiriran japandi stilom i vintage elementima. Ono što karakterizira takav stil jest minimalističko načelo dizajna, fokus na toplinu, prirodne elemente i prigušena paleta boja. Kod koncepta dizajna fokus je stavljen na čiste linije, jednostavan stil i mješavinu materijala koji stvaraju miran životni prostor. Svaka estetika fokusirana je na jednostavnost, meke nijanse, prirodne materijale i udobnost. Korišteni su različiti materijali, tamni orah u sinergiji s crnim detaljima, pletivom i španjolskom trskom, koja je u zadnje vrijeme vrlo popularna u interijerima - objašnjava Vana Rakić i nastavlja kako su njezin tim i ona prateći prigušenu paletu boja u japandi stilu, kao i želje klijenta, za kuhinju odlučili iskoristiti mornarsko plavu. Jednostavni oblici i linije prate i dnevni boravak s funkcionalnim, ali estetski ugodnim namještajem i dekorom poput Statement kutne garniture presvučene ECO materijalom u kombinaciji prirodne kože i poliestera. Svakako je važno istaknuti i poznatu dizajnerska visilicu Formakami JH5 &Tradition.

image

Vana Rakić, vlasnica Wizie, studija za dizajn interijera

Wizia
image
Wizia
image
Wizia
image
Wizia

Dovoljno prirodnog svjetla i biljaka također je ključna značajka ovog stila, a zidove krase otvorene police, apstraktni posteri i drveni paneli.

- U spavaćoj sobi korišteni su neutralni tonovi koje svaki prostor čine primamljivim i domaćim, nježne nijanse inspirirane prirodom koje unose udobnost u sobu. Kako prostor ne bi bio monoton, dodani su crni detalji koji su prepoznatljivi u japandi stilu. Kod radne sobe fokus je bilo na stvaranju funkcionalnog kućnog ureda. Radni prostor je odvojen od ostatka prostora kao zasebna prostorija, a dizajn radne sobe prati cjelokupni dizajn stana - priča Vana Rakić.

image
Wizia
image
Wizia

Najvažnije za istaknuti je plava boja na zidu koja je donekle i obilježila estetiku ovog stana, a riječ je o Paeninsula Blu Regati iz San Marca. Plava, kao takva, stvara osjećaj ugode, opuštanja i mira, pojačava kreativnost i sposobnost učenja te stvara asocijaciju na prirodu, nebo i more.

image
Wizia
image
Wizia

- Prednosti ovog stana su dobra organizacija prostora, puno prirodnog svjetla i terasa na koju je moguće doći iz dnevnog boravka i radne sobe. Krasi ju divan pogled na zelenilo koje okružuje novo naselje - zaključuje V. Rakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:21