LIJEPI DOM OD 72 KVADRATA

Stan u zagrebačkom centru Bundek

Vlasnica stana u zagrebačkom centru Bundek točno je znala što želi, a njezine želje u stvarnost je pretočila arhitektica Martina Miličević Pojatina

INFO: stan u zagrebačkom naselju Bundek
VELIČINA: 72 četvorna metra
PROJEKT: Martina Miličević Pojatina, dipl.ing.arh., MAP2STUDIO

Uređenje stana može zaista biti stresan pothvat. Naročito za ljude koji su u dilemi, koji su nepovjerljivi prema arhitektima ili dizajnerima, nisu sigurni što točno žele i stalno se predomišljaju. No, za ljude s jasnom vizijom ta životna faza može ostati u lijepom sjećanju. Naročito ako s arhitektom ili dizajnerom pronađu “zajednički jezik” oko uređenja i uspostave međusobno povjerenje.

Takvo pozitivno iskustvo dijele arhitektica Martina Miličević Pojatina i njezina klijentica, mlada poslovna žena, koja je kupila stan površine 72 kvadrata u novogradnji u zagrebačkom naselju Bundek.

Naime, vlasnica stana točno je znala što želi i u kojem smjeru da krene njegovo uređenje, što je za arhitekticu bila olakotna okolnost. Nakon što je čula sve njezine želje i potrebe, trebalo je, kaže, “samo” povezati konce u jednu skladnu cjelinu.

– Klijentica je stan kupila kad je već bio dovršen i imao je skladan raspored, no potrebne su bile manje korekcije. Uglavnom se radilo o izvedbi nekih dijelova spuštenog stropa i razvoda struje radi organizacije rasvjete i elemenata kuhinje – kaže arhitektica Martina Miličević Pojatina i dodaje kako je vlasnica željela da stan bude ugodno i toplo utočište kojem će se veseliti nakon dugog i napornog radnoga dana.

Zajedničkom suradnjom lako su uskladile želje i mogućnosti, a to se očituje kroz neke ključne elemente, koji dominiraju interijerom. To su prije svega drvo (masiv hrast, hrastov furnir), bijela boja kroz niz elemenata te mnogo rasvjetnih tijela.

Već na ulazu u stan, osjeća se jednostavnost rješenja i pažljivo birani detalji koji prožimaju cjelokupan interijer. U hodniku su ormari u punoj visini kako bi se iskoristila njegova funkcija, a akcent koji daje dinamiku je vješalica Latva dizajnera Mikka Laakkonena na zidu. Zanimljiva je i ispuna jednih vrata od ogledala srebrne boje, koje daje dubinu i na fini način reflektira niz fotografija printanih na platnu apstraktnog motiva.

Iz hodnika se ulazi u dvije spavaće sobe. Veća soba, površine 15 kvadrata, trebala je zadovoljiti dvije funkcije, spavaću i onu za odlaganje stvari. Stoga je unutar sobe od knaufa izveden prostrani walk-in ormar, dok sredinu sobe zauzima krevet Hello, talijanskog proizvođača Bolzan Letti, koji je presvučen u tkaninu prirodne teksture. Uz krevet je i noćni ormarić izrađen po mjeri isljučivo za ovaj prostor od medijapana lakiranog u bijeloj boji.

– Atmosferu koja opušta upotpunjuje zid kao podloga krevetu, koji je podijeljen, po visini, na dva dijela. Donji, u tamnosmeđoj boji dijeli bijela štukatura, od tapete u blagoj bež boji s laganim odsjajem, što daje na finoći kojom odiše spavaća soba. I u ovoj prostoriji događa se akcent kao kontrast mirnoj atmosferi u obliku ogledala dinamičnog oblika mnoštva kapljica – pojašnjava arhitektica.

Dodaje kako je gotovo sav namještaj u stanu iz ponude tvrtke Galleria interijeri, s kojom uspješno surađuje već desetak godina. U stanu je tako gotov namještaj uglednih talijanskih proizvođača, ali i visokokvalitetan namještaj izrađen po mjeri. Primjer koji to potvrđuje je i kuhinja talijanskog proizvođača Carma Cucine u kombinaciji bijelog medijapana u visokom sjaju te plohe šanka, koji dijeli kuhinju od ostatka prostorije u boji prirodnog hrasta.

Upravo su kuhinja, blagovaonica te dnevni boravak s izlazom na balkon centralni dio stana. Dijelom za blagovanje dominira stol od punog hrastova drveta obrađen uljem i voskom da bi zadržao što prirodniji izgled, a upotpunjuju ga prepoznatljivi stolci Eames DSW u tamnosivoj boji iz Vitrine kolekcije. Nad stolom je viseća rasvjeta iz Ikeine kolekcije Hektar, koja se svojim pomalo industrijskim dizajnom odlično uklopila uz tapetu na zidu s efektom bojanog betona.

– Naglasak tom zidu, kao i onom iza sjedeće garniture, daju downlighteri s regulatorima osvjetljenja kojima se postiže poseban dojam i toplina cjelokupnog prostora – kaže Martina Miličević Pojatina i nastavlja nam nabrajati elemente u dnevnoj zoni.

Boravkom tako dominira garnitura s damskim ležajem talijanskog proizvođača F.lli Ferro, u sivosmeđoj tkanini s dekorativnim jastucima naglašenih boja koji daju ugodnost, ali i dinamiku. Zanimljivost kod ove garniture je, ističe arhitektica, što se tkanina u potpunosti može skinuti i prati, što je vrlo korisno. Garnituru upotpunjuje i Foscarinijeva podna lampa Twiggy u crnoj boji.

– Jednostavnost i čistoća linija vidi se i u kombinaciji za TV, koja je također izvedena po mjeri prema posebnim zahtjevima vlasnice, zbog čega se posvetila posebna pažnja kako dizajnu u detalju, tako i samoj izvedbi i ugradnji. Naime, izvedena je u kombinaciji medijapana u bijeloj boji visokog sjaja i hrastovu furniru u njegovoj prirodnoj boji – kaže arhitektica i dodaje kako su ovdje mjesto našle sitnice drage vlasnici, koje svojom bojom i oblicima pokreću dinamiku elegantne strukture elementa.

Malena oaza mira je i lođa s vrtnom garniturom za sjedenje belgijskog proizvođača Manutti, a tu je i niz grmolikih biljaka bambusa. – Na ovom projektu bilo je izuzetno ugodno raditi jer ne samo da mi je ukazano potpuno povjerenje, već je i svaka odluka donesena u suglasju s vlasnicom i, što je još bolje, ta suradnja na daljnjem razvoju njenog doma i dalje traje. Ponekad poslovni odnos, kad se radi o tako intimnoj stvari kao što je nečiji dom, preraste u onaj topliji, prijateljski. Vlasnica mi rado kaže kako se od prvog trenutka od kako smo završili posao osjeća kao kod kuće i to mi je najbolji znak da je zadatak uspješno obavljen – zaključuje arhitektica.

Foto: Saša Ćetković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 15:38