Kad forma prati funkciju

Stan u zagrebačkom naselju Ljubljanica

Futurizam, minimalizam i ‘uradi sam’ u 48 kvadrata

Stan u kući imao je loš tlocrt, mnoštvo malih prostorija i nepotrebnih vrata, a onda su kreativni vlasnici odlučili sve srušiti i krenuti ispočetka. Pogledajte rezultat!

Priča s ovim stanom krenula je prije otprilike tri godine, kao klasična priča mladog para koji želi imati bazu za svakodnevni boravak, bazu u kojoj će moći s veseljem raditi svoje projekte i uživati. Ukratko, svojevrsnu oazu prilagođenu vlastitim željama i potrebama. Misao vodilja pri uređenju nam je bila ona dobra stara “forma neka prati funkciju”, ali nam je vrlo brzo postalo jasno da je najjednostavnije stvari ponekad najteže uobličiti – govore nam grafička dizajnerica i ilustratorica Goga Pavlek i inovator Vedran Relja koji su nas ovaj tjedan pozvali na kavu u svoj stan veličine 48 četvornih metara u stambenoj kući u zagrebačkom naselju Ljubljanica.

– Organizacija originalnog tlocrta stana bila je kao i kod mnogih starih kuća koje su se nadograđivale, loša, s puno malih prostorija i puno vrata te je zahtijevala kompletnu adaptaciju. Skidali smo žbuku sa zidova i stropova, skinuli smo parkete, srušili zidove, stavili nove instalacije… Nova organizacija je promišljeno napravljena, točno prema unaprijed propisanim potrebama i ta faza projektiranja je trajala gotovo godinu dana.

Cilj je bio optimizirati životni, radni i ‘izložbeni’ prostor za maksimalnu iskoristivost te postići osjećaj uniformiranog dizajna – objašnjava mladi par i dodaje da su tijekom uređivanja živjeli u stanu. – Zahvaljujući tome što je sve bilo unaprijed projektirano, točno se znalo kako što mora izgledati, no kako nismo mogli određene cjeline završavati u komadu, radili smo parcijalno.

Primjerice, čekali smo da određeni materijali i dekori budu na akciji pa smo ih tada kupovali, kupovali smo veće količine i dobivali popuste te ih skladištili dok ne bismo bili u mogućnosti napraviti novi komad itd… Znalo se dogoditi da radimo ladice, pa tek za godinu dana kupimo vodilice. Na taj način smo uspjeli proći bez kredita, jedino je trebalo uračunati puno strpljenja jer su neki elementi tek nakon dvije godine počeli poprimati finalni oblik.

Tako da ustvari nismo radili prostoriju po prostoriju, nego sve prostorije paralelno – ističu Goga i Vedran koji su odlučili da će u većem dijelu njihova doma prevladavati wenge, bijela i maslinasto zelena boja te ljubičasta kao dodatni akcent. Jedino je kupaonica izuzetak i ona je jarko narančaste boje te je svojevrsno iznenađenje za posjetitelja, kao i spavaća soba koja ima težište na natur drvu.

Atmosferična rasvjeta

Kad je riječ o materijalu, kompletan namještaj je rađen od iverala, keramičke pločice su u boravku, kuhinji i kupaonici te parket u spavaćoj sobi. Atmosferi stana uvelike pridonosi i rasvjeta koja je kombinirana (toplo i hladno svjetlo) za postizanje određenog ugođaja. Osim klasične stropne rasvjete, tu je i LED-rasvjeta na policama koja osvjetljava knjige, filmove i figurice koji koloristički obogaćuju prostor.

Led trake su rezane i napravljeni su razmaci da bi se uštedilo na potrošnji i cijeni, a na način da ipak dovoljno dobro osvjetljavaju police. I koncept stana jako je zanimljiv. Tako je dnevni boravak orijentiran oko velikog projekcijskog platna koje se spušta sa stropne grede i taj detalj je na neki način lajtmotiv cijelog stana koji je prožet filmovima svih formata (dvd, blue-ray, vhs, laser-disc…) i filmskim memorabilijama.

Stol dug pet metara

– Nismo željeli televizor pa smo umjesto njega stavili projektor i projekcijsko platno za gledanje filmova, što je posebno zgodno kada nam dođe društvo.Sofa je dizajnirana na način da se uz pomoć jastuka koji su zasebni mogu napraviti “separei” za gledanje filmova.

Projektor i platno te modularna sofa dnevni boravak u trenu pretvaraju u pravo kućno kino

Naravno, kada ih se rasporedi na određen način. Njihovim uklanjanjem, pak, mogu se dobiti dva velikaležaja. S jedne strane napravili smo policu isključivo za filmove. To je zapravo bio prvi komad namještaja koji smo napravili i postavili na zid – kažu. Budući da su oboje kreativci, bio im je, kažu, potreban kvalitetan radni prostor, no nisu ga htjeli pregraditi pa su ukomponirali veliki radni stol dužine 5 metara unutar dnevnog boravka tako da u isto vrijeme mogu raditi i družiti se. Iznad stola je polica za knjige, stripove, figurice… Radne stolice su zapravo sklepane od tri stara radna stolca i obnovljene i pretapecirane. Kuhinja je spojena s dnevnim boravkom da bi se postigla bolja povezanost prostora.

Efektna ljuljačka

– No, kako smo imali malo mjesta, nije nam stao klasični blagovaonski stol pa smo napravili kutni stol za koji stane i do četvero ljudi. Naravno, od istog materijala je napravljen i mali stolić u dnevnom boravku. Radne površine također imaju specifičnu visinu, točnije srednju visinu s obzirom na nas dvoje.

Na zidnoj gredi napravili smo nosače i ljuljačku, također od recikliranog materijala koji smo već imali, dok je sjedalo zapravo jedan od dva jastuka prvotno namijenjena za sjedenje na podu – govore i zaključuju da su rezultatom jako zadovoljni jer su dobili stan koji se sviđa ponajprije njima, koji ima futurističku i minimalističku notu, lagan je za održavanje i točno krojen za njihove potrebe.

Ono na što su najviše ponosni jest činjenica da su sav namještaj fizički radili sami, sve u stanu su sami osmislili te su u konačnici sami projektirali cijeli stan. – Isto tako radili smo sami sofu i krevet, postavljali parkete u spavaćoj sobi, izvodili strukturno kabliranje, pa i sudjelovali u većini grubih radova, od štemanja, maljanja, betoniranja i gletanja – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:50