Projektni ured 4uHa

Stan u Zagrebu koji zadovoljava tri funkcije

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Dan po dan, godina se primiče kraju i došlo je vrijeme adventa. Nekima je godina bila jako uspješna, nekima, malo manje, ali se svi veselimo blagdanskim delicijama, treperenju božićnih lampica i obrazima rumenim od studeni i od kuhanog vina .

U naše gradove će nahrupiti hrpe turista iz svih krajeva zemaljske kugle samo da bi dočekali Novu Godinu na Stradunu, pogledali vatromet na Splitskoj Rivi ili pak, kako bi bili dio zagrebačke blagdanske bajke. Osim najmanjih, blagdanima se posebno vesele iznajmljivači malih apartmana, koji su posljednjih godina napravili odličnu poslovnu priču u cijeloj Hrvatskoj. Posebno u Zagrebu.

Projekt koji predstavljamo nije direktno vezan uz dnevni najam, jer je to ustvari sekundarna namjena. Investitori su vrlo mudro predstavili projektni zadatak za nas, arhitekte. Stan mora zadovoljiti 3 scenarija, odnosno mogućnosti - zadovoljiti funkciju stana za najstarije dijete, zatim se mora moći prilagoditi funkciji dnevnog najma, ali i eventualno staviti na tržište kao stan za dugoročni najam. Tako se u slučaju prevelike ponude ili premale potražnje baš takvih stanova za kraći, dnevni najam na tržištu uvijek mogu okrenuti dugoročnom najmu za studente ili mlađe parove.

Inače, projekte predstavljamo počevši od ulaznog prostora. Ovaj put ćemo, za promjenu, krenuti od kuhinje, koja je apsolutna kraljica ovog stana. Kraljica koja mudro skriva razne tajne koje ćemo vam otkriti u nastavku. Ali samo ako ste bili jako dobri ove godine.

Dakle, kuhinja u ovom slučaju čini dio otvorenog prostora (eng. open space) koji objedinjuje kompletnu dnevnu zonu stana. Ugrađena je cijelom dužinom zida, a s obzirom na to da je stan malen, a suvremene potrebe su sve veće i veće, u kuhinjskom prostoru smo smjestili i dio prostora spremišta, garderobe, kao i mašinu za rublje i sušilicu za rublje.

Plići kuhinjski elementi se nalaze u samom otvorenom dijelu kuhinje, kako ne bi smetali pri radu nad kuhinjskom plohom, a ostali dio je standardne "ormarske" dubine. Otvoreni dio kuhinje je, ustvari "oduzeti volumen", što je tema koja se ponavlja i u drugim dijelovima stana.

Dnevni boravak je uređen neutralno, minimalistički, bez posebnih akcenata, s nježnim naglaskom na stolice i rasvjetna tijela.

U kupaonici su korištene sive pločice, uzorak kamena te je, baš kao u ostatku stana, tema uređenja bila "keep it simple".

U spavaćoj sobi i ulaznom prostoru smo decentnim ugradbenim ormarima maksimizirali spremišne prostore, a efekt "kutije šibica" smo izbjegli oduzimanjem dijela volumena u tim elementima. Tako je iz "oduzetog volumena" u spavaćoj sobi nastao radni kutak, a u ulaznom prostoru prostor za vješanje kaputa i odlaganje.

POSTOJEĆE STANJE

via GIPHY

TLOCRTNE VARIJANTE

via GIPHY

RAZRADA ODABRANE VARIJANTE

via GIPHY

Eto, kako nam se godina bliži kraju, zbrajaju se dobra dijela, pa polako razmišljamo tko će dobiti kakav dar. Netko će dobiti poljubac pod grančicom imele, netko će pod borom naći pleteni pulover s bežićnim motivima, a nekome će arhitekti "oduzeti volumen" i oplemeniti prostor.

Do sljedećeg čitanja, zbrajanja i oduzimanja prostora, volumena te dobrih ( i loših) arhitektonskih djela,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:00