STAN ILI URED?

Stan u Zagrebu od 46 metara četvornih koji služi za rad i povremeno druženje

 DRAZEN STOJČIĆ
Vodimo vas u stan površine 46 kvadrata koji je prenamijenjen u privatni ured. Projekt potpisuje dizajnerica Jelena Havelka

Poznata domaća dizajnerica interijera Jelena Havelka, vlasnica studija Havelkadesign, već dulje vrijeme živi na relaciji Španjolska - Hrvatska. Nakon nekoliko godina u Madridu i pandemije koju je provela u Osijeku, početkom ove godine preselila se u Valenciju, odakle paralelno radi na nekoliko projekata u Hrvatskoj. Blagdane će provesti u Osijeku, djelomično i radno, a tako nam je pokazala i nedavno realizirani projekt uređenja privatnog ureda u Zagrebu.

image
DRAZEN STOJČIĆ

Između stolaca postavljeni su mali stolići za posluživanje pića kako bi se oslobodio radni prostor stola za uredske dokumente

image
DRAZEN STOJČIĆ

- S obitelji investitora njegujem dugogodišnje poznanstvo, radila sam nekoliko projekata za njih, prvenstveno rezidencijalnih, a ovaj smo put nastavili suradnju za interijer stana čija je osnovna namjena trebala biti uredska, odnosno stan je trebao služiti kao osobna kancelarija, za sastanke, neformalne dogovore te ponekad za druženja.

image
DRAZEN STOJČIĆ

U trenutku preuzimanja projekta objekt je bio u izgradnji, pa je imala priliku prilagođavati prostor traženim zahtjevima.

- Zahtijevalo se da je prostor prvenstveno multifunkcionalan. Iako je radna atmosfera bila prioritet, prostor je također trebao odisati otmjenošću i udobnošću za trenutke opuštanja. S obzirom na to da smo započeli još u roh bau fazi, prionuli smo manjoj reorganizaciji prostora i, naravno, kompletno novim instalacijama struje, vode, grijanja i klimatizacije. Nastavno tome, projekt je u potpunosti eliminirao sve predviđene obloge, sanitarne elemente... - nabraja i dodaje kako je imala odriješene ruke što se tiče samog dizajna i opreme. Cilj je bio da prostor bude ozbiljan i otmjen, ali da nije isključivo hladan nego da ima topliju atmosferu od klasičnog ureda. Stoga je odmah na početku znala da će izbjeći sjajne i velike staklene površine te da će mat i toplim teksturama ublažiti uredski ambijent.

image
DRAZEN STOJČIĆ

Cijelim interijerom prevladavaju tamne nijanse u kombinaciji s drvenim elementima. Svi zidovi obloženi su crnom tapetom u mat izvedbi s teksturom tkanine. Crna je i kuhinja rađena po mjeri te opremljena aparatom za kavu i hladnjakom za vino

image
DRAZEN STOJČIĆ

U prostoru površine 46 kvadrata nema očekivanog, klasičnog uredskog stola. Iz ulaznog dijela, gdje su ormar i plitka polica za, primjerice, ključeve, ulazi se u glavnu prostoriju za sastanke koja objedinjuje kutak sa sofom i klub-stolićima ispod kojih je kožni tepih te kuhinju s okruglim stolom. U nastavku je zasebna soba, a lijevo od ulaza je kupaonica. Stan sadrži i terasu površine pet kvadrata.

Cijelim interijerom prevladavaju tamne nijanse. Svi zidovi obloženi su crnom tapetom u mat izvedbi s teksturom tkanine, jedino je strop bijele boje. Pokazuje nam i najdraži detalj u ovom interijeru, dominantnu zidnu oblogu mramornog uzorka od poda do stropa.

image
DRAZEN STOJČIĆ

Mini-fitness

- To je keramička ploča velikog formata Nero Portoro, linije Precious Stone od proizvođača Fiandre. Dodatno je naglašena bočnim orahovim okvirom, koji je usklađen s podnom oblogom, parketom također od oraha. Na tom bočnom okviru je postavljena i ambijentalna rasvjeta - opisuje.

Mramorni uzorak pojavljuje se i na drvenom okruglom stolu, koji je dodatno opremljen malim stolićima za serviranje pića, koji su postavljeni između stolaca, što se pokazalo odličnim rješenjem kako bi se oslobodio radni prostor stola za uredske dokumente i slično. I crna kuhinja izvedena po mjeri djeluje moćno, iako je riječ o priručnoj kuhinji, opremljenoj aparatom za kavu i hladnjakom za vina. Ostatak namještaja je kupljen u salonima: stol, stolci i mali stolići su Cattelan, sofa Pianca, a visilica Luceplan.

image
DRAZEN STOJČIĆ

Dominantna zidna keramička obloga od poda do stropa dodatno je naglašena bočnim orahovim okvirom

- Željeni stil bila je otmjena težina. Naime, s obzirom na to da se radilo o uredu za gospodina, namjera je bila ostvariti sinergiju tamnijih tonova, intenzivne teksture oraha te mramornih detalja - opisuje, dodajući kako je glavna specifičnost, osim multifunkcionalne organizacije prostora, sam ambijent u kojem se jednako ugodno i opušteno može provoditi vrijeme s prijateljima i isto tako efikasno odraditi sastanke i vršiti poslovanje. Iz glavnog dijela ureda ulazi se u zasebnu sobu koja, zanimljivo, ima funkciju mini-fitnessa, a opremljena je dodatnim TV-om te skladišnim prostorom za uredsku papirologiju.

image
DRAZEN STOJČIĆ

Europsko tržište

Inače, studio Havelkadesign, koji broj tim od šest ljudi, ove je godine proslavio deset godina uspješnog poslovanja. Nudeći kompletnu uslugu svojim klijentima tijekom godina su realizirali na desetke projekata, od rezidencijalih do poslovnih, među kojima se ističu i zanimljiviji prostori uspješnih IT tvrtki.

Pitamo je li realizacija projekata u Hrvatskoj otežana s obzirom na čestu fizičku udaljenost?

- Svi su se u vrijeme pandemije naviknuli raditi online, ali smo i mi prije covida radili na taj način. Sad su i investitori to prihvatili, tako da nikome nije čudno što sam ja u Valenciji, a radim projekt u Osijeku. No, za nadzor izvođenja radova uvijek nastojim biti prisutna, tako da i putujem - kaže Jelena Havelka.

Dodaje da je u planu nastaviti probijati se na europskom tržištu.

Naime, nakon nekoliko manjih projekata u Londonu i Madridu, sljedeće godine namjerava otvoriti studio u Valenciji s kolegicom Meksikankom, koju je upoznala na magisteriju za Dizajn interijera Fakulteta arhitekture i izgrađenog okoliša na Sveučilištu Westminster u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:21