U posjetu...

Stan u zapadnom dijelu Zagreba: Romantično uređenje s dozom dramatike za novu vlasnicu

 Biljana Blivajs/CROPIX
Vlasnica je kroz izgled interijera željela predstaviti sebe te je inzistirala na korištenju ružičaste i zelene boje

Nakon što je na zapadnom dijelu Zagreba po povoljnoj cijeni pronašla stan od 80 četvornih metara, u zgradi građenoj prije 20 godina, odlučila ga je kupiti i u potpunosti preurediti. Nova vlasnica poželjela je udoban dom koji odražava ženski karakter i pri realizaciji te ideje nije pristajala ni na kakve kompromise, s obzirom na to da ga je uređivala isključivo za sebe. No, kako se radilo o potpunoj rekonstrukciji prostora, odlučila se za stručnu pomoć dizajnerice interijera Ive Hirtz iz Studija Divinitus.

- Od starog prostora ostali su samo vanjski zidovi i postavljen je potpuno novi tlocrt. Vlasnici sam ponudila nekoliko opcija, a ona se odlučila za onu koja je uključivala veliku kuhinju jer jako voli pripremati hranu i slastice - objasnila je Iva Hirtz.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

ZATVOREN DIO BALKONA

Prema željama vlasnice, u prostor je trebalo uklopiti rozu i zelenu boju, ali tako da ne djeluje djetinjasto, te postići romantično uređenje s određenom dozom drame jer je kroz izgled stana željela predstaviti sebe i svoju osobnost.

Radovi uređenja trajali su pet mjeseci, a kako kaže dizajnerica interijera, svakom je detalju posvećeno puno pažnje.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

- Najveći problem stvarao nam je zid na južnoj strani stana koji je kosi pa smo mnogo prostora izgubili na njegovo ravnanje tamo gdje je to bilo nužno. Također, dio balkona morali smo zatvoriti kako bi blagovaonica dobila više prostora, a i smještanje kade velikih dimenzija u kupaonicu tlocrta u obliku slova L nije baš bio jednostavan podvig. No, sve smo uspješno odradili - kaže Iva.

Odlučna rješenja vidljiva su već na samom ulasku u stan, gdje su fronte ugradbenog ormara od iverala u hodniku presvučene bijelom tapetom sa sivim i crnim natpisima izvedenim u plišu. Desno od ulaza je manja gostinjska kupaonica s tuš-kabinom obloženom svijetlim pločicama, dok je ostatak zidova prekriven tamnoplavim, a pod crvenim pločicama.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

STAKLENA VRATA

Hodnik dalje vodi do staklenih vrata rađenih po mjeri iza kojih je dnevna zona koju čine kuhinja s izlazom na balkon, blagovaonica i dnevni boravak.

- Kuhinja je multifunkcionalna te opremljena s čak dva hladnjaka. Zahvaljujući šanku s pomičnim okruglim stolićem ona također može poslužiti kao prostor za manja druženja - pojasnila je Iva.

Kuhinjski elementi rađeni su po mjeri od akrila i iverala te su viseći izvedeni u bijeloj boji, a donji imitiraju drvo. Na pozadinsko staklo aplicirana je fotografija šarenih kolačića macarons, što uz zelene barske stolce pored šanka daje živost cijeloj prostoriji.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Parket od bajcanog bijelog jasena se djelomično proteže i u kuhinju kako bi dnevni boravak vizualno bio veći

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Pod je pak obložen hexagon pločicama u crnoj, bijeloj i sivoj nijansi te s posebnim uzorkom, a u kuhinju se djelomično iz dnevnog boravka proteže i parket od bajcanog bijelog jasena kako bi se ta soba vizualno proširila.

Dnevna soba i blagovaonica su od kuhinje odvojene zidom s nišama u kojima vlasnica čuva umjetnine i uspomene.

- Prije nego što smo započele s dogovorima o uređenju vlasnica je kupila dva velika svijetla kauča koje smo zatim nekako morale uklopiti u uređenje. Upotpunile smo ih komodom i stolićem od punog drva sa Swarovski kristalima proizvođača Stilles, te lusterom i dvije samostojeće lampe iz linije Opera. Također, na sve zidove dnevnog boravka provedena je struja i izvodi za televiziju kako bi se raspored namještaja lakše mogao mijenjati - ispričala je dizajnerica te nastavila kako blagovaonicu u istom prostoru čini ovalni stol koji se može rastegnuti za više osoba i stolice u stilu bijelog baroka pretapecirane zelenkastom tkaninom s uzorkom.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Kuhinjski zid prekriven je staklom na koje je aplicirana fotografija šarenih kolačića macarons, što u prostoriju unosi vedrinu

image
Biljana Blivajs/CROPIX

TAPETE OD PLIŠA

U drugom dijelu stana, ravno od ulaznih vrata, smješten je mirniji, privatniji dio koji se sastoji od gostinjske i spavaće sobe te veće kupaonice.

- U spavaćoj sobi vlasnice prevladava romantična elegancija koju smo postigli kombinacijom bijele i zlatne boje. Zidovi su presvučeni sedefastim bijelim tapetama s cvjetnim uzorkom od pravog pliša, a na strop su dodane bordure. Uz veliki krevet je stilski noćni ormarić bojan listićima zlata, a ista se boja proteže i na frontama velikog ugradbenog ormara u podnožju kreveta - istaknula je Iva.

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Nasuprot ulaza u spavaću sobu je kupaonica u kojoj prevladavaju nježne ružičaste nijanse. Zidovi su opločeni ružičastim Fap pločicama s motivom pruge. Iznimka je pozadinski zid uz kadu za koji su odabrane pločice cvjetnog uzorka koje djeluju kao velika slika. Sve revizije od grijanja i utičnice skrivene su u ugradbenom ormaru uz umivaonik čija je boja postolja birana prema najsvjetlijoj nijansi ružičaste na pločicama.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

U spavaćoj sobi mirnoća i prozračnost postignuti su bijelim namještajem, a dašak glamura unijeli su zlatni detalji poput stilskog noćnog ormarića ili noćne lampe

image
Biljana Blivajs/CROPIX
image
Biljana Blivajs/CROPIX

Dok je veća kupaonica obložena nježno ružičastim i pločicama cvjetnog uzorka, u manjoj, gostinskoj dominira crveni pod u kontrastu s tamnoplavim zidnim pločicama

image
Biljana Blivajs/CROPIX

Kao posebne zanimljivosti ovog stana dizajnerica ističe prozirni premaz na zidovima pomiješan sa srebrnim i zlatnim prahom kako bi se postigao sedefasti sjaj. Osim toga, na svakim vratima u stanu je drugačija kvaka pa je jedna, primjerice, ukrašena Swarovski kristalima, a druga u obliku ptice. Prema želji vlasnice u stanu nema pragova.

​​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:16