"Man‘s cave"

Stan za njega u Novom Zagrebu: U visokoj stambenoj zgradi jedan vrhunski uređen stan

Projekt adaptacije i uređenja potpisuje arhitektonski studio SKROZ. Vodimo vas tamo po dozu inspiracije!
 Neja Markičević/Cropix 

Ulazimo u osebujan stan koji se skrio na jednom od posljednjih katova visoke stambene zgrade u Novom Zagrebu. Riječ je o solidnoj zgradi iz 80-ih godina, ali ni po čemu se ne bi dalo naslutiti da se ovdje krije vrhunski uređen suvremeni stan s prekrasnom panoramom na Holjevčev dio grada. Iza njegove adaptacije i uređenja stoji studio SKROZ.

image
Arhitektice Margita Grubiša i Andrea Cvetko Zdunić
Neja Markičević/Cropix 

Stan je i prije adaptacije imao dobar raspored s ulazom u sredinu prostora te "školskom" podjelom na spavaći i dnevni trakt, dimenzioniran po kvalitetnim standardima osamdesetih, sa staklenim stijenama od zida do zida i od poda do stropa, s odličnim pogledom koji je očarao i vlasnika te presudio u odluci za kupnju.

- Osnovni je zahtjev klijenta bio da stan bude projektiran njemu po mjeri, prvenstveno za opuštanje, mirnog ugođaja, ravnih linija, čistih ploha, prigušenog osvjetljenja... Nešto kao utočište, ali ipak muški, siroviji, svojevrsni "man's cave" - rekla je Margita Grubiša, arhitektica projektnog ureda SKROZ.

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

Radi tamnijeg i prigušenijeg kolorita stan u konačnici ostavlja dojam staloženosti i "muškosti"

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

Tijekom makeovera zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, a postavljene su drvo-aluminijske stijene s troslojnim staklom tako da su i zvučna i toplinska izolacija sada vrhunske

image
Neja Markičević/Cropix 

ODVAJANJE ZONA

Osim preinaka u rasporedu u vidu dodatnog odvajanja zona te povezivanja pojedinih prostora, značajne su promjene napravljene i u obradama površina. Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija i postavljene su drvo-aluminijske stijene s troslojnim staklom, tako da su i zvučna i toplinska izolacija sada vrhunske. Podovi su u potpunosti prevučeni mikrocementnim premazom, a on se koristio i kao obloga zidova tamo gdje bi inače bila uobičajena keramika te za kuhinjsku radnu površinu, što ovaj stan već na prvu razlikuje od uobičajenog.

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

Kuhinja je bila važna tema pa je protegnuta do staklene stijene i povezana s dnevnim prostorom. I radni prostor je arhitektima bio zanimljiv zadatak jer je istodobno trebao sadržavati mirni kutak za čitanje i kontemplaciju, ali i ozbiljan prostor za rad. Glavni je naglasak svakako bio na komforu.

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

Podovi su u potpunosti presvučeni mikrocementnim premazom, a on se koristio i kao obloga zidova

image
Neja Markičević/Cropix 

- U prolaz iz jednog u drugi dio stana sakrili smo sve servisne prostorije: mali vešeraj, WC za goste, spremišta za uređaje, ormar za jakne i slične sadržaje. Drugi dio hodnika u intimnom dijelu prihvatio je garderobne prostore i utopio se u zidove. Nema ormara koji strši u prostoru. Dnevni dio dodatno smo otvorili i proželi prostor kuhinje, blagovanja i dnevne sobe u jedinstveni open space - objašnjava arhitektica Andrea Cvetko Zdunić.

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

Prostori unutar intimne zone također su međusobno povezani jer je riječ o jednom korisniku pa tako staklena stijena vizualno povezuje kupaonicu i spavaću sobu, čime je ostvaren dojam većeg i komfornijeg prostora.

image
Neja Markičević/Cropix 

Otvorenost kupaonice kontrolira se interaktivnim staklom s regulacijom prozirnosti

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

- Kupaonica je svojevrsni kućni spa pa smo i njoj odlučili dati dobar pogled i prirodno osvjetljenje, doduše indirektno, preko spavaće sobe, te je iz tog razloga izveden otvor u dužini kade, čime se ujedno značajno povećava dojam prostranosti kupaonice. Otvorenost kupaonice kontrolira se interaktivnim staklom s regulacijom prozirnosti - objašnjava Cvetko Zdunić.

image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 
image
Neja Markičević/Cropix 

IZBOR BILJAKA

Namjera je bila postići neki vid urbane zen oaze, potpuno prilagođene potrebama korisnika, kao i dobar "flow" kroz prostore, pa je povezivanje prostora naglašeno prostornim meandrima, jedinstvenim podnim plohama, vratima u punoj visini do stropa bez gornjih okvira...

Interijer je slojevit, ali bez suvišnih detalja. Radi tamnijeg i prigušenijeg kolorita stan ostavlja dojam staloženosti i "muškosti". Tu su i akcenti - paravani od drvenih letvica, drveni i tapecirani namještaj, čelični okviri, lampe... Sve je hrvatski dizajn ili "custom" izvedba (DIP d.o.o.). Rad "Mjesec 32" Ivane Vulić apstraktna je, meditativna slika koja je svoje mjesto našla u za to prilagođenom prostoru u dnevnoj sobi, ostavljajući ugodan dojam mjesečine uz prigušeno svjetlo. Posebna je pažnja posvećena i izboru biljaka - Dnevna doza biljaka. Projektant suradnik na projektu bio je Filip Mikac.

Ovaj stan odlikuju iznimna funkcionalnost, ali i vrlo specifično oblikovanje usklađeno s osobnošću i potrebama korisnika koji u njemu stalno i iznova pronalazi zadovoljstvo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2020 20:43