Pršti pozitivom

Stan za sestru u Solinu: Kad sestra arhitektica radi projekt preuređenja u mediteranskom stilu

 Marko Gusić
Projekt preuređenja stana od 70 kvadrata iz kasnih 60-ih godina potpisuje arhitektica Ana Miše

Simpatična, pristupačna i s originalnim idejama, arhitektica Ana Miše uvijek je profesionalna i objektivna u angažiranim projektima raznih tipologija i namjena. No, nedavno se tijekom jednog projekta susrela s cijelim koktelom emocija, koji nije toliko izražen kad radi s "regularnim" investitorom. Naime, ovaj je put radila projekt preuređenja stana u Solinu za višečlanu obitelj svoje sestre.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Osim zidova koji su bojani do 1,1 metar visine, kuhinja je u petrolej plavoj, a ormari su rađeni prema načelu da u svakoj prostoriji jedan volumen bude u bijeloj, a jedan u veseloj boji. Tako je u roditeljskoj sobi roza boja, a zanimljivi detalji su toaletni ormarić te parket koji se "podiže" s poda na zid, u funkciju uzglavlja

image
Marko Gusić

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

NOSIVI ZIDOVI

- Riječ je o stanu površine 70 četvornih metara, smještenom na drugom katu tipične zgrade socijalizma iz kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća, školskog primjera orijentacije istok - zapad - kaže arhitektica i dodaje da je prostor bio u izvornom, ali nezadovoljavajućem stanju. Primjerice, na podovima je bio linoleum koji više nije bio zalijepljen za podlogu, a kada u kupaonici bila je stara više od 50 godina.

Adaptacija je uljučivala nove podove, stropove, instalacije, novu unutarnju i vanjsku stolariju, sve nove zidne i podne obloge, nove sanitarije i, finalno, sav novi namještaj.

- Budući da je većina unutarnjih zidova nosiva, nije se moglo puno zadirati u tlocrt stana. Veličina kupaonice i njezin raspored oblikovao se prema željama investitora i zahtjevima današnjeg vremena, a ostale zone stana su se prilagodile postojećem rasteru nosivih zidova - dodaje.

Osnovni su zahtjevi bili oni funkcionalni, u smislu zadržavanja dviju spavaćih soba, povećavanja kupaonice i istodobnog smanjivanja velikog hodnika te odvajanje boravka od zone kuhanja.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Dnevna zona je osmišljena u dvije prostorije: jednu s kuhinjom i blagovanjem, a drugu u kojoj se smješta boravak, formirajući na taj način mirnu zona boravka koja je nekoć u Dalmaciji bila poznata kao tinel

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

Kroz cijeli prostor provlači se uzorak terrazza, od akromatskih keramičkih pločica do noćnog ormarića i lampe

image
Marko Gusić

NAMJEŠTAJ PO MJERI

- Što se tiče stila uređenja, put je bio malo kompliciraniji. U današnje doba dostupnosti svega i, zapravo, šume informacija, teško je investitoru filtrirati one kvalitetne i primjerene određenom prostoru. U konačnici su dogovorena dva koraka: prvi da se ispoštuje vrijeme nastanka zgrade, a drugi je bio poštovanje mediteranske lokacije zgrade i stana. Na ta dva osnovna postulata cijeli se stil nadograđivao, a možemo ga nazvati retro-mediteranski - kaže Ana Miše.

Stan se sastoji od ulaznog hodnika, dviju spavaćih soba, boravka, kuhinje s blagovanjem, kupaonice i balkona.

- Dnevna zona je osmišljena u dvije prostorije: jednu s kuhinjom i blagovanjem, a drugu u kojoj se smješta boravak koji čuva ribica zvana Miljenko. Na ovakav se način odmiče od modernog koncepta stana i open space dnevne zove te se formira mirna zona boravka koja je nekoć u Dalmaciji bila poznata kao tinel - pojašnjava.

Kuhinja je organizirana u dvije linije: jednu s radnom plohom i zidnim elementima, a drugu kao ormar koji u sebi ima integrirane hladnjak, pećnicu, mikrovalnu i aparat za kavu. U nastavku je blagovanje s izlazom na balkon. Jedan spavaća soba namijenjena je roditeljima, a druga dvojici tinejdžera.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image
Marko Gusić

- U spavaćoj sobi još je jedan detalj koji je nestao iz tlocrta modernih domova, ne uzimajući u obzir turističke kategorizacije objekata. Riječ je o toaletnom stoliću. Skromnih dimenzija, širine tek 80 cm, njegova dubina prati dubinu ormara čiji je ujedno i nastavak, a smješten je pokraj prozora da bi se osigurala dnevna svjetlost - pojašnjava arhtektica.

Na podu boravka i spavaćih soba je hrastov parket slagan kao riblja kost, a na podu hodnika, kuhinje i blagovanja s balkonom u nastavku i kupaonice akromatske su keramičke pločice koje imitiraju nekoć sveprisutni terrazzo. Iste pločice, malo svjetlijih nijansi, a većih dimenzija, postavljene su i na zidovima u kupaonici.

- I parket i pločice pričaju priču iz vremena nastanka zgrade, a 'Voljak' terrazzo je u stubištu same zgrade - pojašnjava arhitektica i dodaje da je, osim neutralnih tonova pločica i parketa, cijeli stan nesvakidašnje koloritan: u kupaonici je tirkizni ormarić, kuhinja je u petrolej plavoj, ormar u sobi je puderasto roza, a zidovi su bojani do 1,1 metar visine. I u hodniku je "custom made" tapeta koja prati boje i stil stana.

image
Marko Gusić
image
Marko Gusić
image

Pomnim odabirom materijala i boja htjelo se poštovati vrijeme nastavka zgrade, kao i njezina lokacija

Marko Gusić

Svi su ormari rađeni po mjeri prema načelu da u svakoj prostoriji jedan volumen bude u bijeloj, a jedan u veseloj boji. Kreveti su također rađeni po mjeri zbog visine korisnika te se koriste i kao dodatno spremište. Zanimljiv detalj je i parket koji se "podiže" s poda na zid kao uzglavlje kreveta, što je osiguralo toplinu u prostoru te ga zaštitilo od habanja.

- Bravarske stavke su također rađene po mjeri: perforirani pano u boravku na koji vlasnici stavljaju drage uspomene te kredenc u blagovanju smješten u nišu nekadašnjih vrata, koji svojim linijama pripada modernom vremenu, ali teksturom stakla i sadržajem definitivno pripada nekom prošlom, nostalgičnom dobu. Nekoliko komada je iz IKEA-e, koja je uvijek džoker: crveni dvosjed na balkonu, police u dječjoj sobi, noćni ormarić u roditeljskoj sobi i pripadajuća visilica - nabraja.

image
Marko Gusić

OSTAVŠTINA BAKE I DIDA

Od komadnog namještaja, tepih u boravku te stakleni i bijeli stolić kupljeni su u Dizajnholiku i Gnijezdu, a neki su primjerci nabavljeni u inozemstvu. Ističu se stolić na balkonu s potpisom dizajnera Philippea Starcka iz Kartella te podna lampa u boravku iz Muuto Designa.

- Zanimljiv element koji se provlači kroz cijeli stan je uzorak terrazza: lončanice za biljke su 'custom made' od terrazza, stolić u boravku nabavljen u Španjolskoj je terrazzo moment te teži 20 kilograma, tu je i stolna lampa s terrazzo postoljem te noćni ormarić s metalnim postoljem iz IKEA-e, a ploču su investitori sami napravili u terrazzo tehnici - kaže i dodaje da su vlasnicima posebno dragi restaurirani stolci stari 60 godina u spavaćim sobama koji su nasljedstvo od pokojne babe. Izdvaja i školjke na polici u dnevnom boravku, koje su ostavština pokojnog djeda iz 1963. godine, a podsjećaju na život jednog skromnog riraba. Goblene na zidu spavaće sobe izradila je vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 04:44