TOP INTERIJER

Stan zagrebačke obitelji u novogradnji s kosim pročeljem koji vlasnici obožavaju

 Darko Mihalić
Bračni par s dvoje djece pokazao nam je svoj lijepo stiliziran dom u Zagrebu veličine 130 kvadrata Idemo tamo!

PROFIL

  • INFO: stan od 130 m2
  • LOKACIJA: Zagreb
  • UREĐENJE: dizajnerica interijera Mirjana Mikulec i njezin tim

Novogradnja atraktivne vanjštine s kosim pročeljem sa stražnje strane odmaknuta je malo od glavne prometnice tako da ima mir i privatnost. Opis je to zgrade u kojoj se nalazi prostrani stan u koji vas danas vodimo.

Vlasnici, bračni par s dvoje djece tinejdžera, kažu da obožavaju živjeti u ovih 130 četvornih metara koji su im, dodaju, dovoljni da se zadovolje sve potrebe te omogući komocija i privatnost svakog člana obitelji. Kako bi ovaj stan postao dom iz snova, obitelj je angažirala studio Mirjane Mikulec interijeri koji potpisuje uređenje kompletnog stana.

image
Darko Mihalić

Ono što je dizajnerici Mirjani Mikulec i njezinu timu olakšalo posao jest to što nisu rađene nikakve prostorne preinake ni izmjene.

- Zadržani su zatečeni raspored i podne obloge. U kupaonici su izabrane pločice, dizajnirani ormarići koji su onda rađeni po mjeri te birana oprema za njih - objasnila je Mirjana Mikulec i istaknula kako je jedini zahtjev vlasnika bio da u konačnici njihov stan postane ugodna obiteljska oaza.

image
Darko Mihalić

- Željeli su da bude prožet prirodnim materijalima, pastelnim tonovima koji se mijenjaju iz prostorije u prostoriju kako bi se stvorila dinamika, ali i boje prilagodile namjeni prostorije, odnosno stanarima. Kada je stilsko usmjerenje u pitanju, vlasnicima se svidio trend modernizirane klasike. Sjajna strana tog trenda je što pruža klasiku na drugačiji, osuvremenjeni način, a istodobno je bezvremenski - otkrila je dizajnerica Mikulec.

image
Darko Mihalić

Stan se sastoji od čak četiri spavaonice - dvije dječje sobe, roditeljske sobe i gostinjske sobe u kojoj često borave roditelji bračnog para, dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje i dvije kupaonice, jedne koja je povezana s roditeljskom sobom te jedne zajedničke.

- Podijeljen je na dvije zone, privatnu i socijalnu, odmah s ulaza s lijeve i desne strane pružaju se spavaonice, a na kraju hodnika je otvoreni prostor koji se sastoji od boravka, blagovaonice i kuhinje. Ovaj dio stana nudi izlazak na terasu - ispričala je dizajnerica.

image
Darko Mihalić

Kuhinjski ormarići ukrašeni su ukladama, a radna površina je od laminata s uzorkom mramora koji čini odličan spoj s dvije nijanse zelene te zlatnim frontama od stakla

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Dodala je kako je velika specifičnost ovog stambenog prostora već spomenuti blago nakošeni vanjski zid (pročelje) koji se proteže dužinom cijele jedne strane stana i obuhvaća dvije spavaće sobe, kuhinju i blagovanje. Kosina je dala atraktivnost prostoru te dašak šarma kakav imaju stanovi u potkrovlju. Zato se može steći dojam da je stan potkrovni jer tako funkcionira, iako to ustvari nije. No, ovdje još više dolaze do izražaja kosine i vanjski otvori na njima za koje se pobrinula tvrtka Velux.

image
Darko Mihalić

Glavna spavaonica uređena je vrlo elegantno, s daškom raskoši i štihom hotelskih soba, a ostale tri sobe prilagođene su potrebama i uzrastu njihovih stanara

Prijedlogom je, kaže Mirjana Mikulec, sugerirano da glavna spavaonica, roditeljska, bude uređena vrlo elegantno, s daškom raskoši i štihom hotelskih soba, dok su ostale tri spavaće sobe prilagođene uzrastu i potrebama njihovih stanara, odnosno sinu i kćeri u tinejdžerskoj dobi, te roditeljima koji povremeno prespavaju kod njih.

image
Darko Mihalić

- Spavaća soba djevojčice je romantična, a u dječakovoj dominiraju sive boje s akcentom crvene na dekorativnom elementu tj. tapeti koja je učinila pravo čudo u prostoriji - opisala je dizajnerica.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

U središnjem dijelu stana, dnevnom boravku, uređenje je inspirirano klasikom i elegancijom. Tu se ističu meke prirodne tkanine, posebice baršun na Gubijevim stolcima. Pažnju plijeni i kuhinja od deset kvadrata koja ima stanoviti odmak od uobičajenog dizajna ovog prostora, barem kada se radi o odabiru materijala, boja i odluci da zidovi ne budu obloženi keramikom. Ormarići su ukrašeni ukladama koje su sada u trendu. Radna površina je od laminama s uzorkom mramora koji čini odličan spoj s dvije nijanse zelene te zlatnim frontama od stakla. Na kraju, blagovaonski dio ima zanimljiv koncept dekoracija na zidu - trendi okruglo ogledalo s plemenitom bakrenom pozadinom te kombiniran s umjetničkom slikom koja ulazi u njegov prostor.

image

Kupaonica je osmišljena kao jednostavna, praktična, zapravo minimalistička prostorija

Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Posebna stilska priča je i inače zanemarena prostorija u domu, hodnik, iz kojeg je tim Mirjane Mikulec doista izvukao maksimum.

- Uzak je, dugačak i bez prirodnog svjetla pa se, kako bi se to ublažilo, hodnik podijelio na zone: ulazni s ugradbenim ormarom sa staklenim frontama koje daju iluziju prostornosti, srednji s klupom za odlaganje stvari i skidanjem cipela te posljednji s dizajnerskim vazama i tepihom, a sve povezano svijetlim neutralnim i pastelnim nijansama koje su proširile prostor. Pažnju plijene tapeta floralnog motiva te ogledala, a oba elementa stavljena su unutar štukatura koje se nalaze s obje strane zidova hodnika. Ove ukrasne lajsne s tapetama stvorile su dojam umjetničkih slika - istaknula je Mirjana Mikulec.

image

Tlocrtni prikaz stana pokazuje kako je ovaj stan podijeljen u dvije zone - privatnu koja se sastoji od četiri spavaće sobe i socijalnu koja obuhvaća boravak, kuhinju i blagovaonicu

Tlocrt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 10:11