Moguće je!

Stanovanje u srcu maksimirske šume: Evo kako izgleda život u prirodi usred šume!

 Dotviz studio
Projekt ureda 2A1-BÜRO zove se Kuća budućnosti za život u sadašnjosti.

Zagreb ima svoje zelene predjele koji su tradicionalno poželjni za obiteljsko stanovanje, kao što je podsljemenska zona, koja je na velikom svom dijelu pregusto sagrađena. Zato su danas vrlo rijetke kuće u hrvatskoj metropoli na osami ili gotovo na osami, a ipak da su u samom gradu. Iako izgleda samo kao vizualizacija nekog sna čije prikaze donosimo, gradnja ove kuće u Maksimiru nedavno je počela i itekako je realna.

Koja će divota biti živjeti u kući nedaleko od maksimirskih jezera, livada i brojnih pješačkih staza koje vijugaju kroz stoljetnu hrastovu šumu... Park Maksimir prostire se na 316 hektara. Oblikovan je u stilu engleskog perivoja. Nekoć je bio na kraju grada, dok je danas okružen gradskim naseljima. Ipak, na jednom malenom njegovom dijelu se i stanuje, odnosno sa stražnje strane Maksimira nekoliko ulica seže do same šume.

image

Arhitekt Grgur Butigan, vlasnik ureda 2A1 Rade Trbara i arhitekt Jakov Matas

GOTOVO ZA DESETAK MJESECI

Na jednoj takvoj parceli počela je realizacija novog projekta prema zamisli arhitektonskog ureda 2A1-BÜRO. Odlučili su sami na tržište nekretnina lansirati novu vrstu ponude - objekt osmišljen prema najboljoj praksi arhitekata koji su ujedno i investitori. Nazvali su je Kuća budućnosti za život u sadašnjosti.

Za budućeg kupca kuća nazvana 2A1 house je osmišljena unaprijed prema onome što ovi arhitekti smatraju da priliči dobrom dizajnu i nazivaju arhitekturom sreće. Osmišljena je s namjerom da se u potpunosti prilagodi vlasniku i omogući svakodnevno uživanje u životnom prostoru u suživotu s prirodom.

image

Unutrašnjost kuće ima tri etaže - podrum, prizemlje i prvi kat, a sve etaže su visine od 2,7 do 3 metra

Dotviz studio
image
Dotviz studio
image
Dotviz studio

Vlasnik ureda 2A1 Rade Trbara odgovorio nam je na pitanje koje nas je najviše kopkalo - kako su došli do ove prekrasne lokacije u srcu Maksimira?

- Parcela je jednostavno našla mene - odgovara Trbara. I nastavlja:

- Jedna kolegica mi je poslala link i rekla: Rade, prodaje se zemljište u vašem susjedstvu. Kako živim već dulje u blizini, čim sam čuo da je zemljište na prodaju, odreagirao sam. Čestica je bila neizgrađena. Odmah sam znao da ću na toj lokaciji sagraditi obiteljsku kuću za prodaju - kaže R. Trbara te dodaje da ipak nije očekivao da će se tako brzo prodati, odnosno naći svoje stanare.

image
Dotviz studio
image
Dotviz studio

Doslovno nekoliko tjedana nakon što su objavili preko svojih društvenih mreža, njihov je projekt našao zainteresirane. Gradnja kuće bi trebala biti gotova za desetak mjeseci.

Mnogi ne znaju da se u malom dijelu Maksimira može stanovati, konstatiramo dalje.

- Malo je onih koji se odluče prošetati gornjim dijelom parka koji je zadržao izgled prirodne, divlje šume. Rijetke su parcele koje se nalaze neposredno uz maksimirsku šumu. Upravo to je jedna od stvari koja ovu lokaciju čini unikatnom i autentičnom u odnosu na slična područja u gradu, jer je uglavnom sve već izgrađeno, i to poprilično neugledno, ako mene pitate - dodaje Trbara.

image
Dotviz studio

EKOLOŠKA OSVIJEŠTENOST

Kuća će imati, opisuju nam arhitekti, najbolje od suvremenog i tradicionalnog, i kvalitetu i dizajn, i toplinu i pristupačnu ekstravaganciju.

I zasićenost trenutačnim stanjem na tržištu nekretnina jedan je od razloga što su se odlučili razvijati projekt na ovakav način, da su i arhitekti i investitori, iako se brzo našao kupac. Postojeća ponuda svodi se većinom na dehumanizirane objekte koji su izgubili dodir kako sa svojim neposrednim okolišem, tako i s pravilima struke i tradicijom gradnje - smatra arhitekt Jakov Matas. Ovim projektom željeli su vidjeti postoji li i koliki je interes za građevinama koje predstavljaju odmak od onoga što se kod nas naviklo percipirati kao kuće, zgrade i slično i što se nudi na tržištu.

Kuća će izgledati kao suvremena interpretacija prigradske kuće. Njezina forma je izvedena iz dva ukrštena volumena koji svojim preklapanjem stvaraju jasne unutarnje i vanjske prostorne odnose. Osim unutarnjeg, pažljivo je projektiran i vanjski prostor u kojem se ističu dva intimna dvorišta s poroznom opnom prema vani koja istovremeno štiti korisnika od vanjskih pogleda i omogućava uživanje u prirodi koja ga okružuje.

image
Dotviz studio
image
Dotviz studio

- Idealan stanovnik za ovaj objekt je, pa recimo to tako, moderan i tradicionalan, osviješten, obrazovan i tehnološki napredan, voli lijepo i udobno, voli suvremeno, ali ne robuje trendovima. Prisutan je, prizeman i realan, a u isto vrijeme kreativan, u poslu i privatno - opisuje nam arhitekt Grgur Butigan lifestyle mogućih budućih stanovnika kuće.

Ova obiteljska kuća bit će površine tristotinjak kvadrata, smještena na parceli veličine 471 kvadrat pravokutnog oblika. Vanjski dio sastoji se od dva ograđena dvorišta - veće, prednje dvorište i manje, stražnje dvorište. U sredini prednjeg dvorišta nalazi se kružni travnati parter koji služi i kao djelomično natkriveni ulaz u kuću iznad kojeg je kružni balkon, a stražnje dvorište ograđeno je zidom te ima stol s klupama za vanjsko blagovanje.

image
Dotviz studio

Geometrija vidljiva u vanjskom oblikovanju kuće ponavlja se i unutrašnjem prostoru. Kuća se tako dijeli na središnji križ servisnih prostora i ostatak u kojem su smješteni dnevni prostori, spavaće sobe i garaža. Unutrašnjost kuće ima tri etaže - podrum, prizemlje i prvi kat, a sve etaže su visine od 2,7 do 3 metra. Interijer je u potpunosti prepušten željama vlasnika, uključujući i mogućnost izmjene rasporeda prostorija jer će svi unutarnji zidovi biti izvedeni od knaufa. Garaža uz kuću je za jedno vozilo.

Energetska učinkovitost i ekološka osviještenost temeljne su, kažu arhitekti, vrijednosti koje 2a1 house čine kućom budućnosti. Način gradnje dobro je promišljen kako bi se omogućila maksimalna iskorištenost prostora, dodaju, dok materijali od kojih je građena osiguravaju čvrstu i stabilnu konstrukciju. Lokacija, iako je osami, ima sve pogodnosti gradskog života i blizu su škole, vrtić...

Uz mnoge prednosti život u Maksimiru ima i neke mane kao što su brojni komarci ljeti... Kako ste to riješili?

- Život u prirodi nosi drugačiji život sa sobom od života u stanu u centru grada. Niti jedan način ili stil nije bez mane, sve je stvar što želite, a onda se shodno tome i prilagodite. Svi materijali, oprema i instalacije koji će biti ugrađeni u kuću ispunjavat će najvišu razinu sigurnosti, otpornosti na vremenske uvjete te bilo kakve fizikalne, kemijske i biološke čimbenike koji mogu negativno djelovati na budućeg korisnika. Ti će elementi biti u skladu s održivim načelima gradnje - odgovara arhitekt Trbara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:24