U POSJETU

Stara dalmatinska kuća u novom ruhu

Štih francuskih budoara u samom centru Hvara . Jedinstven, uređen, na trenutke glamurozan i poseban, a opet jednostavan, pristupačan i ugodan - to je ideja koju su imali vlasnici prije uređenja četiriju studio apartmana u kući

NAZIV STANA: Kampanel 10
INFO: 4 studio apartmana u gradu Hvaru
KVADRATURA: 4 x oko 23 četvorna metra
PROJEKT: građevinski - Vlasta Marčić, interijer - vlasnici
KONTAKT: Facebook: Kampanel Hvar studio apartments, službena stranica: www.kampanelhvar.com

U samom gradu Hvaru, na samo nekoliko koraka od glavnog trga smjestili su se aparmani Kampanel 10. Riječ je o četiri studio apartmana od oko 23 četvorna metra, čiji su vlasnici Zagrepčani s hvarskom adresom, koje smo pitali kako je sve počelo.

- Mi smo četveročlana obitelj koja je zagrebačku adresu prije 12 godina zamijenila hvarskom. Ovdje sada živimo cijelu godinu i time smo jako zadovoljni. Ideja (pre)uređenja kuće u svrhu turizma nametula se sama po sebi - objašnjavaju i dodaju da je riječ o staroj mediteranskoj kući.

- To je prekrasna građevina, možemo reći Mediteran kakav je nekad bio. Na žalost, bila je to neodržavana nekretnina u kojoj je nekada živjelo nekoliko hvarskih obitelji, a posljednjih je godina bila nekorištena. Nakon kupnje dijela te stare dalmatinske kuće, tj. prizemlja i prvog kata, s vlasnikom drugog kata i potkrovlja krenuli smo u adaptaciju. Kuća je definirana vanjskim gabaritima, koji se nisu mijenjali, te su otvori na njoj odredili i unutarnji raspored. Kvalitetna tradicijska gradnja vanjskih zidova nije zahtijevala veće radove, no zamijenjene su kompletne instalacije, promijenjen je pokrov krovišta, pojačana toplinska i zvučna izolacija te je kompletan interijer preuređen i prilagođen potrebama modernog stanovanja - pričaju vlasnici.

Pitamo ih koja je bila misao vodilja prilikom uređenja prostora.

- Misao vodilja bila je udobnost i funkcionalnost u malom prostoru i sve to s daškom glamura koji svi zaslužujemo, barem na putovanjima i na odmoru - kažu vlasnici i dodaju da Hvar ove godine obilježava 150 godina organiziranog turizma.

- Iako je u medijima najčešće promoviran kao preskupa party destinacija, grad i otok Hvar puno su više od toga. Hvar je uvijek imao jednu posebnu priču, počevši s onom o starim Grcima koji su ga naselili prije 2400 godina, preko osnivanja Higijeničarskog društva, zahvaljujući kojem Hvar njeguje tradiciju turizma, preko glamurozih šezdesetih, burnih i veselih osamdesetih, pa sve do danas. Naša je priča da na jedan suptilniji način, uređenjem studio apartmana Kampanel 10, pokažemo kakav Hvar želimo. Jedinstven, uređen, na trenutke glamurozan i poseban, a opet jednostavan, pristupačan i ugodan. Željeli smo pružiti nešto više od uobičajene apartmanske ponude i pokazati da se iz malenog prostora može izvući kvaliteta te da gosti zaslužuju boravak u posebnom i s pažnjom uređenom prostoru baš kao što je i destinacija koju su posjetili - ističu.

Boja kreveta je diktirala i ostalo uređenje, tako da prevladavaju tonovi prljavo ružičaste, svijetloplave, tamnoljubičaste i smaragdno zelene boje naglašene neutralnom sivom. Lijepi akcent su art printevi slikarice Mirne Sišul

Na svakom katu dvije su jedinice koje mogu funkcionirati zasebno. Svaki od četiri studio apartmana sastoji se od dnevno-spavaćeg dijela, male kuhinje te kupaonice, a u dvadesetak je kvadrata smješteno sve što gostima treba. Pitamo vlasnike u kojem je stilu uređen interijer.

- Apartmani su uređeni djelomično u retro stilu, u nekim detaljima podsjećaju na francuske budoare s početka 18 st. Boudoir je inače posebni dio za stanovanje, uglavnom manji, elegantno namješten salon koji dami služi za uljepšavaje i dotjerivanje, što samo po sebi govori o eleganciji interijera. Zato smo uz minimalistički dizajn namještaja u kuhinjama i za ormare naglasili modernu notu jednostavnih linija. Želja nam je bila da se ulaskom u apartman u svakom našem gostu probudi osjećaj ugode i opuštenosti te da za vrijeme svojeg boravka ima potpuni komfor - opisuju svoje ideje simpatični vlasnici.

Središnje mjesto u svakom od apartmana je krevet, a svi su rađeni po mjeri, i to u Hrvatskoj.

- Gospođa Marija iz Utilis designa sa svojim je timom napravila prekrasan tapecirani namještaj prema našim idejama i njezinim sugestijama. Boja kreveta je diktirala i ostalo uređenje, tako da, ovisno o apartmanu, prevladavaju tonovi prljavo ružičaste, svjetloplave, tamnoljubičaste i smaragdno zelene boje upotpunjene neutralnom i na prvu hladnom sivom, koju smo razbili prekrasnim art pritevima slikarice Mirne Sišul - kažu vlasnici.

Kuhinje ne zauzimaju veliku površinu, u prizemlju su smještene u niši veličine 130 centimetara, no sadrže sve što gostima treba za ugodan boravak. Uz kompletno posuđe, tu su aparat za kavu, toster, kuhalo za vodu...

Kupaonice su opremljene “walk in” kabinama s kišnim tušem, sanitarije su proizvođača Villeroy Boch i Hans Grohe, a jednostavne bijele 3D “ciglica” pločice nadopunjuju se šarmantnim plavo-sivim mozaičnim pločicama. Ostale sitnice vlasnici su nabavljali uglavnom preko interneta, na različitim web adresama, pa je cjelokupno uređenje i opremanje iziskivalo i podosta sati pretraživanja različitih online dućana. Za kraj ih pitamo čime su najzadovoljniji i što im je bilo najstresnije.

- Jako smo zadovoljni dobivenom funkcionalnošću u malom prostoru i interijerom koji daje osjećaj boravka u raskošnoj vili. A za najstresniji dio dovoljno je reći adaptacija na otoku - mislimo da je svima jasno o čemu se radi - kroz smijeh su zaključili vlasnici.

Foto: Ivan Ivanišević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:39