Jako šarmantno mjesto

Stara pošta u centru Zlatara

Kada umjetnost ljubi tradiciju na zagorski način

Obitelj Žerjavić jedna je od najstarijih obitelji u Hrvatskom zagorju. Njezini tragovi sežu u 16. stoljeće, u malo mjesto Belec, odakle su se preselili u Zlatar i sudjelovali u njegovu razvoju i podizanju kvalitete života.
Članovi obitelji Žejavić bili su zemljoposjednici, bavili su se uzgojem životinja, poljodjelstvom, ugostiteljstvom... Dubravko i njegov sin Juraj i danas se bave proizvodnjom vina i ugostiteljstvom.

ETNO STIL

Tako se u centru Zlatara nalazi njihov vinski podrum s nagrađivanim etiketama, a ponosni su na misno vino dr. Juraj Žerjavić, nazvano prema poznatom članu obitelji, svećeniku i političaru. Pokraj podruma je kafić Stara pošta za kojeg bismo mogli reći da je mali obiteljski muzej. Riječ je o nekadašnjoj zgradi pošte u kojoj su radili Jurjevi baka i djed.

- Za Drugog svjetskog rata pošta je izgorjela, a kako je moj djed obnašao funkciju šefa pošte, predložio je da se ured preseli u njihovu obiteljsku kuću. On je bio šef, a baka blagajnica - prepričava Žerjavić i dodaje da je kuća kasnije prenamijenjena u ugostiteljski objekt, koji je on preuzeo i u suradnji s dizajnericom Marijom Skelin pretvorio u dizajnerski kafić.

- Nismo željeli odstupati od etnostila ovog kraja tako da je inspiracija za uređenje bio zagorski kraj, koji je moderniziran na umjetnički način. Osmislili smo nekoliko kutaka u kojima prevladava duh stare pošte - kaže Marija Skelin i od eksponata nam pokazuje staru fiskalnu blagajnu, telefon, odijelo poštara... Većina tih predmeta je iz obiteljskog nasljeđa.

Uređenje prostora podrazumijevalo je i skidanje žbuke i oblaganje starog šanka ciglama i drvenim gredama. Namještaj je rađen po mjeri, a tu su i detalji s prepoznatljivim Marijinim rukopisom, kao što su navlake za stolce i nasloni u obliku šalica i čajnika, ali i prigodne dekoracije od tekstila.

PREUREĐENJE

Na terasi je sjedeći kutak sa slamom i okićenom jelom te biblioteka. A kada prođe Božić uslijed će preuređenje lokala, a projekt će opet voditi dizajnerica Marija Skelin.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 15:29