U POSJETU

Stara štala u Istri postala je ljepotica koja se bavi aktivnim životom

 HRVOJE SERDAR/
Ovaj projekt predstavlja netipičnu novu namjenu stare štale koja ne postaje smještajni prostor sa spavaonicama kao osnovnom namjenom

U malom gradu Barat u središnjoj Istri pronašli smo jednu malo drugačiju obnovu stare štale. Unutar kompleksa Casa Baratto koji se odlikuje spojem tradicionalnih kamenih istarskih kuća i modernog sadržaja, smjestila se i ova mala kuća koja "se bavi aktivnim životom". Lokalni arhitektonski studio Alter Lego bio je zadužen dati novu funkciju starom i zapuštenom objektu.

image
Alter Lego

- Staru štalu bilo je potrebno "oživiti" te prilagoditi novim funkcionalnim potrebama poštujući tradicionalne karakteristike i proporcije postojećih građevina, no unoseći elemente suvremenog i tehnološkog – objašnjavaju iz arhitektonskog ureda.

image
MATTIA MENEGATTI/
image
ALTER LEGO
image
ALTER LEGO

Arhitekti su se odlučili na ubacivanje nove betonske ljuske (konstrukcije) unutar postojećih kamenih zidova, na navedeni način statički su se ojačali postojeći kameni zidovi dok se unutar novih betonskih omogućuje smještaj sve suvremene potrebne infrastrukture. Unutar tako definiranog novog prostora smješteni su sadržaji namijenjeni fitnessu, wellnessu i zabavi.

image
HRVOJE SERDAR/
image
HRVOJE SERDAR/
image
HRVOJE SERDAR/

Na razini okolnog terena (dvorišta) nalazi se prostor fitness dvorane veće visine (koji se proteže kroz dvije etaže), prostor za igru biljara, stolnog nogometa i pikada, prostor bara za okrepu, te vanjska natkrivena nadstrešnica s prostorom za igru stolnog tenisa. U prostoru se smjestila i galerija gdje se nalazi wellness zona koja uključuje i saunu (s ostakljenim pogledom na fitness zonu ispod) te dio za masažu i sanitarije.

image
HRVOJE SERDAR/
image
HRVOJE SERDAR/
image
HRVOJE SERDAR/

- Cijelom građevinom dominira fitness zona s velikom staklenom stijenom koja prožima eksterijer i interijer, čineći interijer zone za vježbu prozračnim i ugodnim za boravak, dok zona wellnessa na galeriji ima intimniji i opušteniji ugođaj. Velika staklena stijena dominira i samom fasadom građevine čime vizualno otvara kuću i daje joj suvremeni element oblikovanja uz postojeće zadržane elemente i proporcije stare kamene kuće vidljive na fasadi – kažu arhitekti.

Ovaj projekt predstavlja netipičnu novu namjenu stare štale koja ne postaje smještajni prostor sa spavaonicama kao osnovnom namjenom, već njena nova funkcija podiže kvalitetu već postojećih kuća omogućavajući im dodatne nove sadržaje i prostor za aktivan boravak.

image
HRVOJE SERDAR/
image
HRVOJE SERDAR/

Projekt spaja moderne funkcionalne i tehnološke potrebe s već postojećim izgrađenim okruženjem i mikrolokacijom sela, dajući dodatnu vrijednost kompleksu Casa Baratto suprotno, nažalost, drugdje uvriježenoj "kvantiteti broja ležaja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:56