TAKO SE TO RADI

Stari stan od 40 metara četvornih transformiran je u malu oazu gdje je svaki centimetar iskorišten

 ALVHEM
Dobar osjećaj iz predsoblje prenosi se na otvorene i društvene prostore

U jednoj od najpoznatijih zgrada Göteborga, u staroj tvornici kartona na adresi Lasarettsgatan 6, pronašli smo jedan stan od samo 40 metara četvornih, ali funkcionalnost i ugoda koji su stvoreni u njemu vrijedniji su mnogo većih prostora. Stan se smjestio na sedmom katu gdje je osigurana slobodna i lijepa lokacija s dobrim osvjetljenjem kroz letvičaste prozore. Optimalan tlocrt uključuje povišeni prostor za spavanje, ured i otvoreni prostor između kuhinje i dnevnog boravka. Zajednička krovna terasa od prostire se na čak 150 četvornih metara s prekrasnim pogledom na krovove i ulaz u luku.

image
ALVHEM
image
ALVHEM
image
ALVHEM

Nakon što napravite prve korake kroz masivna drvena vrata i dalje kroz veliki ulaz, dobrodošli ste na sedmi kat, bilo dizalom ili stubama. Predsoblje koje vas očekuje na samom ulazu u stan primjerene je veličine i pruža obilje prostora za vješanje odjeće i predmeta s otvorenim spremištem i dva velika ormara. Na podu je betonski pod koji odmah daje ton industrijskom ugođaju koji karakterizira atmosferu ovog doma.

image
ALVHEM
image
ALVHEM

Dobar osjećaj iz predsoblja prenosi se na otvorene i društvene prostore. Veći dio stana renovirao je prethodni vlasnik 2017. godine, a kuhinja je pametno dizajnirana te se savršeno uklapa u ovoreni koncept. Zahvaljujući velikim betonskim površinama i mnoštvu ormarića, osigurane su izvrsne radne površine i mnogo prostora za pohranu. Zahvaljujući otvorenim površinama, omoguće je uvijek dobar kontakt s gostima dok se nešto radi u kuhinji. Blagovaonica je smještena na malom platou i može primiti društvo od više osoba, što je i bila želja nove vlasnice. Visina stropa iznosi 3,10 metara i dodatni je faktor koji oblikuje cijeli izgled stana, a vidljive stropne grede daju karakter cijelom prostoru i svjedoče o 112-godišnjoj povijesti kuće.

image
ALVHEM
image
ALVHEM

U produžetku, na spomenutom malom platou smješten je i dnevni boravak, koji ima mjesta za kauč i TV kutak, kao i pametno spremište ispod stuba. Dva velika prozora s rešetkama propuštaju puno svjetla, a tome pomaže i visok položaj u zgradi. Odavde se pruža gotovo kontinentalni pogled na okolne krovove prema pulsirajućem dijelu grada. Tiho i mirno mjesto, ali ipak nevjerojatna središnja lokacija.

Zahvaljujući pametnim rješenjima, površine u stanu su maksimizirane, što ujedno znači da se percipira kao veći i funkcionalniji nego što to govori njegovih 40 četvornih metara. Dio za spavanje je dobar primjer za to, jer je krevet uklonjen iz društvenih prostora i smješten pod strop gdje je osmišljeno i dovoljno mjesta za oba noćna ormarića i za bračni krevet.

image
ALVHEM
image
ALVHEM
image
ALVHEM
image
ALVHEM

Koliko ste jednosobnih stanova vidjeli, a koji mogu ponuditi i ured i odvojeni spavaći dio? U ovom stanu se našlo mjesta i za to, a mogućnosti su brojne u ovoj odvojenoj jedinici i trenutno je savršeno mjesto za kućni ured, ali je također moguće tu smjestiti gostinjsku sobu ili spavaću sobu, a tu je i prostor za garderobu.

Kupaonica je u potpunosti popločana klasičnim izborom boja i materijala. Klizna staklena pregrada za tuš. Dobro skladište s komodom i ormarićem s ogledalom. Veliki plus svemu daje i podno grijanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 16:27