tržište nekretnina

Statistika cijena ide u prilog kupnji kuće: U Bjelovaru kuće oko 45 posto jeftinije od stanova

 /SHUTTERSTOCK
Poreč je u kolovozu bio jedini grad u kojem su u tom oglasniku tražene cijene kuća bile više od cijena stanova

Prosječne oglašavane tražene cijene kuća tijekom kolovoza bile su oko šest posto više nego u istome mjesecu lani te oko devet posto više nego 2019. godine. Tražene vrijednosti stanova u prosjeku su oko tri posto više od lanjskih, a u odnosu na godinu prije više su za oko osam posto te oko 14 posto u usporedbi s kolovozom 2018., pokazuju podaci oglasnika Crozilla.com.

image
/SHUTTERSTOCK

U oglasniku zabilježen rast cijena tijekom kolovoza u odnosu na lani u istom razdoblju

Stanovi su tijekom kolovoza u tom oglasniku bili skuplji i traženiji nego kuće, a razlika u njihovim cijenama u prosjeku je iznosila gotovo 22 posto. Osjetna je razlika zabilježena u Bjelovaru u kojem su kuće bile oko 45 posto jeftinije od stanova. Za kvadratni metar tamošnjih kuća, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo samo 436 eura, a za stanove 797 eura.

Iako statistika cijena ide u prilog kupnji kuće, stanovi su i dalje većini kupaca glavna opcija. Jedino je u Poreču tražena cijena kvadrata kuća bila veća od onih za stan

Prosječna tražena cijena kuće u Osijeku tijekom kolovoza u tom je oglasniku iznosila 621 euro po kvadratu, dok se za kvadratni metar stanova u prosjeku tražilo 1025 eura, što je razlika od oko 39 posto. Razlika u cijenama se osjeti i u Zagrebu gdje je prosječna tražena cijena stanova u kolovozu iznosila 2273 eura po kvadratu dok su kuće bile 872 eura jeftinije. U Varaždinu se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 1369 eura, a u Zadru su stanovi na Crozilla.com oglašavani po prosječnoj cijeni kvadratnog metra od 2472 eura. U oba su grada kuće bile oko 30 posto jeftinije nego stanovi. Kvadratni metar stana u Šibeniku tijekom kolovoza u prosjeku je oglašavan po 2069 eura, dok se za tamošnje kuće u prosjeku tražilo 349 eura manje. Po cijeni od 1793 eura po kvadratu oglašavani su riječki stanovi, a za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo 1422 eura.

image
BOŽO RADIĆ/CROPIX

Najskuplji stambeni kvadrati i dalje se nalaze u gradovima diljem obale, a pritom prednjači Dubrovnik, gdje se za stan u prosjeku tražilo 3630 eura po kvadratu, a za kuće 3523 eura

Najskuplji stambeni kvadrati i dalje se nalaze u gradovima diljem obale, a pritom prednjači Dubrovnik kojemu je Opatija već lagano za stopama, a slijedi ih Split.

2273 eura po kvadratu prosječna je tražena cijena stanova u Zagrebu. Kuće su bile 872 eura jeftinije

Za kvadratni metar stana u Dubrovniku u prosjeku se tražilo 3630 eura, a za kuće gotovo tri posto manje, odnosno 3523 eura. Visinom cijena blizu mu je i Opatija gdje se za kvadratni metar stana tijekom kolovoza u prosjeku tražilo 3417 eura, dok je tamošnjim kućama kvadrat bio 1012 eura jeftiniji. Pri vrhu se nalazi i Split u kojem se za stan u prosjeku tražilo 3024 eura po kvadratu, dok se za kuće tražio oko pet posto manji iznos, a kvadratni metar oglašavan je u prosjeku po 2879 eura.

Poreč je u kolovozu bio jedini grad u kojem su u tom oglasniku tražene cijene kuća bile više od cijena stanova. Kvadratni metar stanova u prosjeku je stajao 2242 eura, a za kuće 38 eura više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2022 22:34