ODUŠEVILI SU NAS

Stil moderne američke farme u srcu Varaždina! Posjetili smo predivan dom mlade obitelji Bosnić

 Vedran Peteh/CROPIX
Mladi varaždinski par poveo nas je kroz renovaciju svog doma u kojoj uživaju, a otkrili su nam i svoje tajne čišćenja kuće u kojoj je gotovo sve u bijeloj boji

U centru Varaždina, u kući od ukupno 90 četvornih metara svoj dom su u mladenačkom, svijetlom i modernom stilu uredili supružnici Leda i Marko Bosnić.

Velike su šanse da ste za Ledu već čuli jer njezin Instagram profil @ledaboss prati gotovo 30 tisuća vjernih followera, baš kao i njezin blog. Svi su oni suputnici ove influencerice i blogerice na njenom putu polaganog uređenja savršenog doma.

- Prije tri godine smo krenuli sa uređenjem. Prvo su to bile sobe pa kuhinja i dnevni boravak, hodnik, ostava, stepenište i sada kupaonica na katu. Ostale su nam još mala kupaonica, jedna velika prostorija za koju još tražimo pravu namjenu te vrt i fasada – opisuje 28-godišnja Leda koju smo posjetili u njezinom domu.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Od ukupno 90 četvornih metara kuće s potkrovljem, trenutno su dvije trećine u uporabi. Leda nas je provela kroz dnevni boravak s kuhinjom koji su organizirani u open space planu, ostavu, garderobu i tri sobe. Najveću prostoriju tek trebaju renovirati pa im zasad služi kao spremište.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Ova mlada Varaždinka školovana je modna dizajnerica, a istim poslom bavi se i njezin suprug Marko. U braku su već sedam godina i zajedno odlično funkcioniraju. Zajedno čak i rade. Naime, u strogom centru Varaždina imaju malu radionicu Ekatrin Katrin u kojoj izrađuju i prodaju torbe, a jedno drugome pomažu i u stvaranju sadržaja za društvene mreže. To im je, kažu, hobi, baš kao i proces renovacije i uređenja doma u kojem uživaju.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Rapsodija bijele boje

Njihovim domom prevladava bijela boja koja predivno otvara prostor, daje mu dodatnu svježinu i vizualnu prostranost posebice kada zasja sunce i cijelu kuću ugrije mekim zrakama svjetlosti. No, ta dizajnerska odluka ima i drugu stranu medalje – površine bijele boje ne podnose nikakve mrlje i mora ih se redovito i detaljno održavati kako ne bi postale sive.

Za sve koji poput Lede imaju bijelu boju kao bazu uređenja interijera, koristan pomoćnik u borbi protiv najsitnijih mrlja je bežični usisavač Aqua Plus serije 8000 tvrtke Philips. Ovaj praktični štapni usisavač ima jedinstveni usisni nastavak od 360 stupnjeva s led svjetlima koji detektira čak i najsitniju prljavštinu i prašinu u svakom kutku doma – od poda do stropa.

Neutralne boje predvođene bijelom posljednjih su godina vrlo popularne u interijerima, ali i izazovne zato je Leda za svoj svijetli stan, s mnogo osjetljivih površina, odabrala usisavač koji ima duži turbo način rada. Ovaj štapni usisavač može 28 min raditi u tubo načinu i još čak 80 min u standardnom načinu rada te stvara izrazito veliku brzinu protoka zraka kako bi povukao svu prljavštinu.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Nas je na vratima Ledinog doma prva, pomalo skeptično, dočekala četverogodišnja mačka Emily koja u hodniku ima svoju kućicu. Kada iskoči iz nje, često ostavi za sobom trag drvene stelje, prirodnije alternative pijesku, koja se prosipa iz kućice. Zato dobro dođe štapni usisavač s Aqua nastavkom koji usisava i briše u jednom potezu te uklanja prašinu, prljavštinu i ljepljive mrlje, a antibakterijska krpa od mikrovlakana koja se dobije uz usisavač štiti od razmnožavanja bakterija nakon svakog čišćenja.

- Zbog toga što nismo htjeli imati gnjavažu za dlakama, a jako volimo mačke, odluka je pala na Sphynx pasminu. Idealna je za sve koji ne podnose linjanje. No, i oko nje ima brige, jednom tjedno ju kupamo i jednom mjesečno skraćujemo kandže. Zna se oznojiti i na sebe pokupiti svu prašinu. Kada se tako uprlja tijekom tjedna ju prebrišemo vlažnim maramicama – objašnjava Leda koja se trudi da prašine u njezinom domu bude što manje.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Ipak, budući da su uvijek neki radovi u tijeku, prašine se nemoguće posve riješiti. Zato je, osim za održavanje podova u cijelom stanu, Philipsov bežični usisavač Aqua Plus serije 8000 s posebno dizajniranim usisnim nastavkom Aqua idealan i za kupaonicu gdje je sva prljavština ekstremno vidljiva.

Posveta kupaonici

Upravo je kupaonica u potkrovlju prostorija na koju je Leda dizajnerski najponosnija. Doista, unatoč kosini prostor je maksimalno iskorišten.

image
Vedran Peteh/CROPIX

- Od kada smo krenuli s renovacijama, puno toga smo naučili i stil nam se usavršio tako da smo sve to imali prilike pretočiti u kupaonicu, naš posljednji makeover. Ima oko 6,5 četvornih metara i to je naša mala oaza – priznala je Leda.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Njezin je dom uređen u American farmhouse stilu, a pri kupovini namještaja i dekoracija najbitnije joj je da su funkcionalni, kvalitetni i lijepi. Prevladavaju dodaci u bež i ružičastim tonovima, a da se primijetiti i da je Leda posebno slaba na deke koje se mogu uočiti posvuda u kući.

Leda se trudi interijere prilagoditi svakom godišnjem dobu i blagdanima kada tradicionalno najviše vremena provodimo u svojim domovima. Stoga, već sad prevladava proljetna atmosfera s ponekim uskršnjim dekoracijama.

image
Vedran Peteh/CROPIX

- Svako toliko promijenim neke manje dekoracije kao što su jastučići, deke, tepih i slično, a na police dodajem dekoracije. Trenutno imamo male ovčice, cvijeće u vazama, zečiće... – nabraja kreativna Varaždinka dok razgovaramo u njezinoj udobnoj kuhinji u kojoj je suprug zid obložio ciglama i obojio ga u bijelo.

Takav zid, još pogotovo bijeli, pravi je izazov jer se u utorima brzo nakupi prašina. Zato valja imati dobar usisavač poput Philipsovog bežičnog usisavača Aqua Plus koji dolazi s osam nastavaka za čišćenje doma od poda do stropa i s jednim dodatnim nastavkom za čišćenje automobila.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Open space plan

Leda obožava kuhati i najviše vremena, kaže, provede upravo u kuhinji koja je, zajedno s dnevnim boravkom na koji se nastavlja, srce doma. Trudi se kuhati i jesti raznoliko stoga su na njezinom meniju često variva, juhe, meso i riba. Ipak, najviše vole tjesteninu s piletinom u kiselo slatkom umaku i razne salate.

- Između kuhinje i dnevnog boravka nema zida, tako da kružimo od hladnjaka do sofe. No na kraju radnog dana se izvalimo na sofi i uživamo u omiljenoj seriji – smije se Leda koja svoje kaučeve, naslonjače i madrace redovito usisava kako bi se što duže održali u prvotnom stanju, kao da su tek sada kupljeni.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Sve kućanske poslove Leda i suprug Marko ravnopravno su raspodijelili. U nabavku namirnica idu zajedno i oko kuhanja se dogovaraju, a Leda je zadužena za pranje posuđa i brisanje kuhinjskih površina nakon svakog korištenja. Po pitanju pranja i sušenja rublja, pak, vrijedi pravilo da je svatko zadužen za svoje. I Leda i Marko vole da im je kuća sjajna i blistava, baš kao na fotografijama na Instagramu, stoga se oko čišćenja oboje trude. Ona svaka dva dana mjestimično usisava, gdje god vidi mrvice ili nakupine prašine, a suprug jednom tjedno detaljno usisava cijelu kuću.

- Život nije Instagram i naravno da i kod nas ima nereda, samo što ne dozvolimo da to stanje potraje. Na kraju dana ili najkasnije ujutro moram sve posložiti jer se definitivno bolje osjećam kad je sve na svom mjestu – dodaje Leda.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Bez nereda i stresa

Ledi za čišćenje cijelog doma trebaju, kaže, sat ili dva, ovisno o tome je li na rasporedu samo usisavanje s ribanjem ili ima i detaljnijeg čišćenja. A bilo kakav nered ju, priznaje, strašno živcira.

- Nikako ne podnosim prljavo posuđe u sudoperu, odmah ga moram oprati nakon jela – kaže Leda. Na pitanje tko u domu stvara veći nered, prst je usmjerila na supruga smijući se.

image
Vedran Peteh/CROPIX

U učinkovitom čišćenju doma izuzetno su joj važni kvalitetni uređaji za čišćenje. Priznaje da ne može zamisliti život bez usisivača i dobrog mopa za čišćenje podova zato ju je oduševio bežični usisavač Aqua Plus serije 8000 tvrtke Philips koji jednim potezom i usisava i briše jer je dizajniran za čišćenje svakog kutka doma – od poda do stropa.

- Kvalitetni uređaji osim što skraćuju vrijeme čišćenja, olakšavaju vam život. Nama je iznimno važno da nam pod uvijek bude čist, što zbog nas, a što i zbog mace koja na svojim šapicama raznosi sve i svašta – zaključuje Leda.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Philipsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 01:34