Što mislite o ovoj vrsti gradnje?

Kuće za život izrađene od odbačenih predmeta

Među tradicionalnim ciglenim kućama na ulicama uspavanoga grada u istočnom Teksasu, koji se nalazi 70 kilometara sjeverno od Houstona, nekoliko se kuća ističe krovovima od registarskih oznaka i prozorima od kristalnih zdjela.
To je kreacija Dana Phillipsa (64) koji je imao iznenađujuće raznolik život: radio je kao obavještajni časnik u vojsci, na fakultetu je bio plesni instruktor, nakon toga trgovac antikvitetima, a prije otprilike 12 godina je počeo svoju najnoviju karijeru – gradnju stambenih kuća doslovno od smeća. Phillips je 1997. godine odlučio staviti svoju kuću pod hipoteku kako bi pokrenuo građevinsku tvrtku Phoenix Commotion. Za njega je gotovo sve odbačeno i izdržljivo potencijalni građevinski materijal. U jednoj od svojih kuća strop je napravljen od tisuće okvira za slike, a dobio ih je iz trgovina koje su se trebale riješiti starih uzoraka. Dosad je sagradio 14 kuća u Huntsvilleu u rodnom gradu, na kupljenim, ali i doniranim parcelama. Ovaj samouki stolar, električar i vodoinstalater gotovo 80 posto materijala pronalazi i spašava iz drugih građevinskih projekata, iz smeća ili ga jednostavno pronađe bačen na ulici. S obzirom na to da su ovi domovi namijenjeni ljudima s niskim primanjima, njihova mjesečna cijena iznosi od 99 do 300 dolara. Materijali koje koristi su zaista različiti: nepravilne cigle, krhotine keramičkih pločica, razbijena ogledala, čepovi od vina, stari DVD-i, pa čak i kosti s obližnje farme goveda. Phillips se pritom često konzultira s profesionalnim inženjerima, električarima i vodoinstalaterima kako bi bio siguran da je sve ispravno. Za dizajn i estetiku ovih neobičnih kuća zadužena je njegova supruga Marsha Phillips (40), bivša učiteljica likovnog u srednjoj školi.

Kuće su male i energetski učinkovite. Kuća za jednu osobu veličine je 22 četvorna metra, a za dvije osobe 31, odnosno devet kvadrata za člana više. Nema pogodnosti kao što su stroj za pranje posuđa ili velikog kreveta u spavaćoj sobi. – Kada ste siromašni, ne možete si priuštiti puno prostora – objašnjava Phillips. Energetska učinkovitost uključuje puno izolacije, samo jedan bojler s toplom vodom i bačve s kišnicom za ispiranje toaleta.
Ove kuće nisu fensi, ali pružaju krov nad glavom ekonomski pogođenim pojedincima i obiteljima s manjim novčanim primanjima. Sjajno!

Izvor: The New York Times

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:07