Poslovni prostori

Strane tvrtke i dalje traže poslovne prostore u Zagrebu, ali traže manje, na ovim lokacijama

 Martin Woortman/Unsplash
Predviđanja stručnjaka vezano za uredske i trgovačke prostore su stabilna, ako sve ostane relativno slično kao sada

Razgovarali smo s Patrickom Franolićem, direktorom konzultantske tvrtke Spiller Farmer.

Povrati na investirani kapital u uredske zgrade bit će na stabilnoj razini. Kod cijena zakupa za A klasu ureda očekujemo porast između 5-10 posto, ocjenjuje Franolić.

- Za uredske prostore 'vacancy rate' u Zagrebu će ostati na niskoj razini tijekom godine, od 3 posto. Povrati na investiran kapital u uredske zgrade bit će na stabilnoj razini. Kod cijena zakupa za A klasu ureda očekujemo porast između 5-10 posto do početka 2023. godine, zbog male aktivnosti takve ponude u gradnji te stabilne potražnje za uglavnom manjim uredima - ocjenjuje Franolić.

image

Patrick Franolić, Spiller Farmer

Vlado Kos/CROPIX

TROŠKOVI GRADNJE

Korona nije znatno utjecala na potrebe većine tvrtki, dodaje, iznimke su banke, osiguravatelji i farmaceutske tvrtke koji su nastavili sa smanjenim uredskih prostora. Razlozi za smanjenje potreba su digitalizacija, smanjen broj zaposlenih i nastavak daljnje racionalizacije radne snage.

- Veliki su pritisci i zbog režijskih troškova u uredskim zgradama uslijed znatnog povećanja cijene plina, kao i troškova struje - ističe Franolić.

Do lipnja 2022. završit će se prvi uredski toranj u Splitu veličine 14.000 kvadrata, West Gate Tower. Developeri i dalje čekaju s izgradnjom drugih uredskih tornjeva zbog niske razine zakupnina, jer bi zbog povećanih troškova gradnje razina zakupnine trebala biti 15-16 eura po kvadratu.

image

Trenutačno najveći uredski projekt u realizaciji u Zagrebu je City Island. Prva faza je gradnja 13.000 kvadrata do ljeta 2022..

Shutterstock

- Strane tvrtke i dalje se otvaraju i potražuju poslovne prostore u Zagrebu, ali traže manje urede, veličine 150-200 kvadrata. Lokacije koje zakupnici naviše žele su i dalje Vukovarska, Radnička i Branimirova - kaže.

Vezano za izgradnju novih poslovno-trgovačkih objekata, ima ih nekoliko u tijeku i u planu. U Buzinu je trenutačno u realizaciji najveći uredski projekt u Zagrebu u izgradnji - City Island, s površinom od 13.000 kvadrata do ljeta 2022. godine, te 25.000 kvadrata do kraja 2023. godine, 25.000 do kraja 2024. godine i 15.000 kvadrata do kraja 2027. godine.

image
Gitte Thijssen/Unsplash

U planu je nova uredska zgrada s modernim uredskim prostorima čija bi gradnja trebala početi prije ljeta, na Vukovarskoj, između Ministarstva pravosuđa i Strojarske, veličine 8000 kvadrata, a završetak se očekuje do 2023. godine.

- Povrati na uredskim prostorima zbog aktualne političke situacije ostat će na trenutačnim razinama, između 7 i 8 posto - kaže.

Vezano za trgovačke prostore, nastavit će se daljnje širenje i razvoj retail parkova i prehrambenih lanaca. Najaktivniji su Studenac, Euro Spin, Kaufland i Spar, a u kategoriji non-food Tedi, Pepco i Kik.

- Nastavlja se daljnja transformacija postojećih šoping-centara s fokusom na zabavu i ugostiteljstvo. Također možemo vidjeti da se intenzivira simbioza između online i offline trgovaca u šoping-centrima - objašnjava.

Središte gradova će se trebati fokusirati na promjenu kojom bi konkurirali šoping-centrima na rubu gradova. Taj trend je vidljiv u svim dijelovima Europe, gdje su centri gradova izgubili na atraktivnosti, u trgovačkom smislu.

image
Shutterstock

RAST NA OBALI

- Regije koje će nastaviti rasti su obala i određeni dijelovi Zagreba. Gradovi u kojima se očekuje veće investicije oko trgovačkih prostora su Rijeka-Kukuljanovo, Labin, Velika Gorica, Gospić, Kaštela, Sesvete, Pazin, Vukovar, Vinkovci, Krk, Rovinj i Pula - nabraja Franolić.

Povrati za ulaganje u trgovačke prostore, procjenjuje, do kraja će 2022. ostati na istim razinama te su za šoping-centre između 6,75 - 8,25 posto, te za retail parkove između 7,5 - 8,5 posto. Zakupnine će, pak, lagano rasti zbog povećanog troška gradnje i radne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 02:15