Top interijeri

Strožanac pokraj Splita: Potkrovlje u kojem dominira crna. Hrabro, ali efektno!

aig.home
 A & I
Glavna želja vlasnika bila je otvoreni plan dnevne zone kako bi se iskoristio adut pogleda na morsku pučinu i prirodni dotok svjetlosti

Anđela je specijalist za ljudske resurse, ali nakon što je otišla na porodiljni dopust, odlučila je kreativno iskoristiti to vrijeme i pokrenuti profil na Instagramu pod nazivom @aig.home, kojemu možemo zahvaliti za naše upoznavanje.

Ova mlada majka i velika kreativka vrijedno objavljuje divne fotografije svog prekrasnog doma koji nikako nije mogao proći neopaženo pokraj nas. Osim fascinantnog položaja Anđeline i Ivanove kuće u Strožancu pokraj Splita, koji očarava svojim pogledom, i sam interijer impresionira svojom pojavom. Nakon što smo ušli u razgovor s Anđelom i Ivanom Gabelica, shvatili smo da to i nije neko iznenađenje. Anđela je, osim svog posla, velika zaljubljenica u uređenje interijera i fotografiju, a Ivan je po struci dizajner interijera koji inače ima privatnu tvrtku za prijevoz građevinskog materijala. U slobodno vrijeme bavi se izvedbom unutarnjih i vanjskih građevinskih radova. Moglo bi se reći da se složila savršena kombinacija za uređenje doma iz snova.

image
A & I
image
A & I
image
A & I
image
Paun Paunović/CROPIX

U potkrovlju obiteljske kuće na 130 četvornih metara s dodatnih 30 kvadrata balkona vlasnici su osmislili uređenje interijera koje je za svaku pohvalu. Doznajemo kako cijela priča počinje još 2019. godine, kad je uređenje počelo od golih zidova. U samo sedam mjeseci ovaj je prostor dobio svoje stanare. Ipak, u tom periodu bili su gotovi tek spavaća soba i kupaonica, ali to novim vlasnicima nije smetalo, nego im je samo dalo poticaj da što prije urede i ostatak stana.

image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX

Blagovaonski stol i club stolić izrađeni su od debla crnog oraha, koji potječe iz sela gdje je živjela Ivanova obitelj

image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX

- Tlocrt stana radili smo sami uz pomoć obitelji. Kad smo krenuli, bio je samo vanjski zid od betonskih blokova i nosivi zid po sredini cijelom dužinom. Prvo smo probili nove otvore i zazidali stare, htjeli smo što je više moguće otvora u dnevnom prostoru, a stijenka nije dolazila u obzir zbog udara bure, tako da smo se odlučili za dvoja francuska vrata i dva velika vodoravna prozora. Također je probijen veliki otvor na nosivom zidu kako bismo odmah s ulaza imali otvoren pregled na taj prostor. Ivan je onda postavio vanjske obloge, plafon i pregradne zidove od knaufa, nakon čega smo gletali. Za struju, vodu, podno grijanje i estrih smo morali naručiti majstore. Nakon toga je opet vlasnik preuzeo stvar u svoje ruke i postavio keramiku i gotovi parket, kao i kamen na balkonu i fasadu - prepričava nam ponosna supruga.

image
A & I
image
A & I
image
A & I
image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX

Anđela je zaljubljenica u uređenje, a njezin suprug dizajner interijera. Pri osmišljavanju njihova doma ta se kombinacija pokazala odličnom

image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX

BARŠUN I ZLATNI DETALJI

Što se tiče detaljnog uređenja interijera, vlasnici su prvenstveno željeli otvoreni plan kako bi iskoristili adut pogleda na prekrasnu morsku pučinu i prirodni dotok svjetlosti koji je uvijek nenadmašan faktor pri uređenju svakog vrhunskog doma.

- Htjeli smo da prostor bude moderan, ali tradicionalan i topao. Kombinacija novog i starog, ali da ima dušu. Sviđali su nam se različiti stilovi, pa smo od svakog uzeli po nešto što nam je bilo najdraže. Sve što smo mogli htjeli smo obaviti sami, od ideje do realizacije. I nismo htjeli odustati ni od čega što smo zamislili, unatoč komplikacijama - ističu vlasnici.

Dodaju kako im se sviđao crni namještaj, ali nisu htjeli izgubiti svjetlinu i prozračnost, pa je dosta toga i u bijeloj boji. Prevladavaju prirodni materijali kao kamen-mramor, a najviše je drva zbog osjećaja topline doma.

- Upotrijebili smo i kerrock, koji je još rijetkost u domovima. Kako bismo oživili prostor i dodali dozu elegancije, u neutralnu osnovu ubacili smo zlatne detalje i smaragdnozeleni baršun - kažu.

image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX

Divni i otmjeni dnevni boravak koji je spojen s jednako tako zanimljivim dijelom za blagovanje ima i svoju dublju priču. Naime, kako doznajemo, oba stola, i blagovaonski i manji stolić u dnevnom boravku, izrađena su od debla crnog oraha koji je bio u vlasništvu Ivanove obitelji i potječe iz njihova sela. Veliku pozornost privlači i kuhinja koja je kompletno rađena po Anđelinu nacrtu.

- Htjela sam vintage utore na vratnicama od medijapana pa smo ih morali naknadno obrusiti i bojiti u komori - priznaje vlasnica i dodaje da ostalog namještaja nema puno radi otvorenog koncepta, ali i zato što imaju ostavu iza kuhinje gdje mogu pohraniti dosta toga.

image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX
image
Paun Paunović/CROPIX

PREGRŠT NOVIH IDEJA

- To što imamo, kupljeno je u našim trgovinama s namještajem ili starinarnici. Neke detalje sam naručivala i s drugih kontinenata s obzirom na to da tad kod nas nije bilo većine toga što mi se sviđalo ili je bilo preskupo. A neke smo tako izradili i sami, primjerice sliku u dnevnom boravku sama sam naslikala - kaže i dodaje kako još traga za određenim komadima, i to bitnim, kao naprimjer barskim stolicama, ali ne želi kupiti nešto samo da imaju. Čeka, kaže, "one prave" komade i ne žuri se jer uživa u procesu sad kad imaju sve nužno.

- Trenutačno imamo sve osnovno, ali uređenje još traje, jer nedostaje sve zamišljeno i konstantno imamo nove ideje. Trenutno završavam i s uređenjem dječje sobe, a u planu je izrada namještaja po mjeri za stubište - kaže Anđela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:29