Ekskluzivno

Studio ZDL slavi deseti rođendan: Za najbogatijeg Mađara osmislili su hotelski kampus u Ičičima

Prikaz hotelskog kampusa u Ičićima - Hotelgrad
 Alicetech d.o.o.
Primjer arhitekture koja stvara dodanu vrijednost. Projekt rješava pitanje šire urbanističke problematike ovog primorskog mjesta

Sinergije kultura sažetih u Rijeci i sinergije različitih sveučilišnih zaleđa tima koji čini arhitektonski studio ZDL neki su od razloga koji doprinose da su njihovi realizirani projekti posebni i tako privlačni oku. Ove godine slave deset godina postojanja.

Sve kroz partnerski odnos između dva najdugovječnija djelatnika studija, arhitekata Siniše Zdjelara, osnivača, i Antonije Plavotić. U njihovu impresivnom radu može se naći raznih vrsta objekata. Njihovi su poznati projekti poslovna zgrada Cedar na Kastvu, stadion NK Rijeka na Rujevici, marina u Novom Vinodolskom. Razgovarali smo sa Sinišom Zdjelarom.

image
Arhitekt Siniša Zdjelar, osnivač ureda, i Antonija Plavotić, odnedavno partnerica u ZDL-u
Damir Plavotić

Recite nam nešto o vašem najnovijem projektu, hotelskom kompleksu u Ičićima.

- Projekt je specifičan jer, osim ideje gradnje turističkog kompleksa odnosno hotela, rješava pitanje šire urbanističke problematike ovog primorskog mjesta, a to je pitanje formiranja centra naselja. Najčešće centar primorskih naselja predstavljaju plaža i lučica koje su glavnom prometnicom odvojene od ostatka naselja, što je, ustvari, veliki hendikep za bilo kakav smisleni urbanizam zbog nedostatka javnog prostora. Ovim smo projektom pokušali naselju, osim hotela, 'pokloniti' i javni prostor, glavni trg. Naša je stvaralačka misija da arhitektura uvijek stvori dodanu vrijednost, nadamo se da će ideja i zaživjeti!

image
Prikaz hotelskog kampusa u Ičićima - ​Hotelgrad
Alicetech d.o.o.
image
Prikaz hotelskog kampusa u Ičićima - Hotelgrad
Alicetech d.o.o.
image
Prikaz hotelskog kampusa u Ičićima
image
Hotelgrad
Alicetech d.o.o.
image
Hotelgrad
Alicetech d.o.o.
image
Hotelgrad
Alicetech d.o.o.

Kada počinje gradnja ovog projekta, iza kojeg stoji tvrtka najbogatijeg Mađara, Lőrinca Mészárosa?

- Prema planovima investitora, radovi bi trebali početi ove godine, najkasnije poslije turističke sezone 2021.

Ove godine slavite deset godina postojanja. Kako je sve počelo?

- ZDL je osnovan 2011. godine. Nakon stjecanja početnog iskustva, uvidio sam da će neke moje ideje oko rasta i razvoja unutar arhitektonske struke doći do izražaja jedino osnivanjem vlastitog ureda. Najbitniji dotadašnji suradnici dali su mi podršku i krenuli sa mnom u avanturu, a jedan od tih suradnika je i Antonija Plavotić, odnedavno partnerica u ZDL-u.

image
Projekt upravne zgrade tvrtke Cedar u Kastvu ove je godine kandidiran za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2020. godini
Damir Plavotić
image
Poluinfrastrukturni projekt stadiona NK Rijeka na Rujevici
Damir Plavotić

Kojim ste realiziranim projektima najzadovoljniji i zašto?

- Da bi jedan projekt bio uspješan, potrebna je kemija i povjerenje između investitora i arhitekta, a često i drugih sudionika u gradnji, dakle izvođača, suradnika…

Najviše takve kemije dogodilo se na projektu marine u Novom Vinodolskom, Mitan marine, za koju smo dobili i posebno priznanje Artur 2017. godine, te na projektu upravne zgrade tvrtke Cedar u Kastvu, koju smo ove godine kandidirali za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, kada je zgrada u potpunosti završena s okolišem. Od ostalih realizacija, tu je i poluinfrastrukturni projekt stadiona NK Rijeka na Rujevici, koji se izdvaja estetikom funkcionalnosti, a zatim dogradnja osnovne škole u Čavlima.

image
Projekt Mitan marine u Novom Vinodolskom za koji je dobiveno posebno priznanje Artur 2017. godine (lijevo i dolje)

Koje su prednosti rada u Rijeci?

- Rijeka je inspirativna sredina, na prvu nerazumljiva, s vremenom sveobuhvatna. Puna je slojeva povijesti, kulture, otvorenih pogleda na svijet. Rekao bih da je Rijeka inkluzivna - sredina toliko bogata da je spremna prihvatiti sve. Da bude jasno, ja Rijeku doživljavam puno šire od administrativnih granica grada - Rijeka je i Opatija, i Klana, i Krk, to je riječki megalopolis ili supercity, sve to daje jednu posebnu notu životu u Rijeci.

image
Marina Muro
image
Marina Muro

Koliko je vaša arhitektura lokalna?

- Naši principi stvaranja 'lokalno' kao bitan element promišljanja stavljaju na prvo mjesto. To 'lokalno' nekada je na prvu nerazumljivo jer je rezultat dubljeg istraživanja lokacije i jako širokog konteksta, društveno-ekonomskog, ekološkog, povijesnog, tehnološkog i estetskog, međutim, to je jedna od vrijednosti koju njegujemo i želimo u budućnosti i više naglasiti, a ima izvorište u vernakularnoj arhitekturi, dakle u graditeljskom naslijeđu. Mislimo da je to upravo glavna značajka na kojoj počiva hrvatska ekonomija kroz turizam i da je ta spona arhitekture ili kulture, ako želite i ekonomije, vrlo bitna za buduće generacije.

image
Filburg

NOVI IDENTITET

Zdjela zbog Zdjelara

Studio ZDL za desetu godišnjicu djelovanja počastio se novim vizualnim identitetom i novom web stranicom www.zdl.studio.

- Posao vizualnog identiteta povjerili smo Filburgu, studiju za brendiranje iz Zagreba. Odradili su fantastičan posao, predloživši nam sve što je potrebno kako bi brend bio kompletan, a najzanimljivija priča je logo ZDL-a koji predstavlja zdjelu - aludiranje na moje prezime Zdjelar - oko koje se stvorila cijela priča - kaže S. Zdjelar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:06