U prvom tjednu 1360 zahtjeva

SUBVENCIJE U tijeku je podnošenje prijava građana za subvencioniranje stambenih kredita

 CROPIX
Poziv za predaju zahtjeva bit će, zbog situacije s koronavirusom, otvoren najmanje do kraja travnja, a novi slijedi krajem ljeta

Čak 1360 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, što je visoka brojka, do četvrtka 8. travnja, zaprimila je Agencija za platni promet nekretnina, tim više što se nalazimo u razdoblju pandemije. Primjerice, prošle godine u rujnu, u prvih tjedan dana, koliko je i sad prošlo, pristiglo je 1119 prijava.

Zbog korone obrada zahtjeva nešto je drugačija nego ranije. Kreditne institucije dostavljaju zahtjeve korisnika kredita elektronički, preko dostavljača te poštom. Djelatnici APN-a koji obrađuju zahtjeve podijeljeni su u dva tima, tako da jedan tim radi iz ureda, a drugi od kuće. Onima koji zahtjeve obrađuju od kuće osigurana je potrebna tehnička oprema i alati za obradu predmeta. Zbog situacije uzrokovane koronavirusom, APN je svim kreditnim institucijama dao mogućnost da zahtjeve dostave i elektroničkim putem, a kod dostave dokumentacije redovnim putem proces se odvija sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

DOKUMENTACIJA

Građani su se, kako se vidi prema odazivu, za ovaj poziv dobro pripremili, neki su to počeli dok se tek nazirala sadašnja situacija, skupljajući nužnu dokumentaciju i sklapajući predugovore. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ranije je najavilo kako će ovaj proljetni poziv za subvencioniranje stambenih kredita trajati od 30. ožujka do 8. travnja. Međutim, zbog situacije sa širenjem koronavirusa, rok za predaju zahtjeva se produžio.

- Znali smo da je, usprkos poteškoćama, interes i dalje velik. Dio građana je na vrijeme prikupio dokumentaciju, neki od njih potpisali su ugovore i dali kapare te smo zbog njih otvorili prijave. Veseli nas što se opet pokazalo da je ovaj program prepoznat i tražen čak i u izvanrednim okolnostima u kojima se nalazimo. Zahvaljujem svima što smo pronašli način, i Ministarstvu, APN-u, bankama, a i samim zainteresiranima, da nastavimo s realizacijom subvencija, uz pomoć kojih je već 9400 mladih obitelji dobilo svoj dom, i u kojima je rođeno oko 1280 djece - rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Poziv za predaju zahtjeva bit će zbog situacije s koronavirusom otvoren najmanje do kraja travnja, a novi slijedi krajem ljeta. Upravo to zanima mnoge koji su se ovih dana pitali hoće li će se ta mjera nastaviti.

NAJVIŠI IZNOS

- U tijeku je četvrti po redu poziv za subvencionirane stambene kredite, prvi od dva ove godine, a drugi će biti objavljen krajem ljeta - kažu u Ministarstvu.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili, što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:13