INTERIJERI

SUPER RJEŠENJA ZA MALI PROSTOR Elegantni studio apartman od tek 21 metar kvadratni

 

U strogom centru Malinske, samo 20 metara od mora, pronašli smo lijep, moderno uređen stan tj. studio apartman veličine tek 21 metar kvadratni.

Vlasnici, bračni par, odmah na početku razgovora otkrivaju nam da nisu angažirali arhitekte ni dizajnere kod uređenja stana, već su se vodili isključivo vlastitim vizijama. Prva na redu bila je opsežna adaptacija.

- Cjelokupni kupljeni namješteni prostor je ogoljen od namještaja te zidnih i podnih obloga. Napravljena je potpuno nova instalacija struje, vode i klime, nove su stropne, zidne i podne obloge, zamijenjena je cjelokupna stolarija.

Ukratko, od staroga stana ostao je samo kostur; betonska međukatna konstrukcija u vidu poda i stropa te zidovi izgrađeni iz blok opeke. Sve što je ostalo izgrađeno je još 1980. godine, dok je cjelokupni stan doslovno nov, iz 2020. godine - pojasnili su i dodali da su adaptacijom željeli dobiti prostor kakvog su do sada mogli vidjeti samo na internetu ili u usko specijaliziranim časopisima.

- Budući da se zgrada u kojoj je stan nalazi na vrhunskoj lokaciji u Malinskoj, htjeli smo da i sam prostor bude vrhunski, s obzirom na njegovu osnovnu namjenu, a to je turistički najam. Htjeli smo nešto što se ne viđa svaki dan, nešto drugačije, nešto upečatljivo. Htjeli smo gostu pružiti više za njegov novac, upravo ono što je danas nažalost tako rijetko u turističkom sektoru - objasnili su i otkrili da je adaptacija trajala 155 dana, s kratkim pauzama zbog blagdana i situacije oko Covida-19.

- Studio apartman sastoji se od prostorije s bračnim krevetom, kuhinjom, barskim blagovaonskim stolom, ulaznim hodnikom s predsobljem i ormarima te kupaonice i terase. Upravo je terasa specifična jer je manjih dimenzija (ukupno 1,60 m2), međutim zbog topline egzotičnog drveta Iroko, od kojeg je izrađena klupa u kombinaciji s modernom antracit ogradom, antracit tendom i antracit stolarijom, te zbog čarobnog pogleda na more, sati opuštanja u hladovini i privatnosti prođu za tren.

Nadalje, kupaonica u željenim tamnim tonovima, s neizostavnom nišom, kvalitetnim osvjetljenjem i pultom kupaonskog ormarića izrađenim od punog lijepljenog hrasta nešto je čime se ponosimo i zahvalni smo majstoru Nikoli Škarpi iz Malinske koji je u njoj odradio vrhunski posao - opisuju i govore da je prostorija u kojoj se nalaze spavaći i blagovaonski dio, kuhinja i predsoblje s ormarima kao jedna cjelina u najmanju ruku unikatna.

- Jednostavno nije nalik ničemu već viđenome. Ostavlja dojam hotelske sobe, međutim dodatno nudi kuhinju kao dodatni sadržaj i, ono što je najvažnije, maksimalnu privatnost. Mnogo je minimalističkih detalja u ovoj prostoriji, no mišljenja sam da smo uspjeli zadržati toplinu doma, što nam je bio i cilj - ističu i dodaju da u studio apartmanu prevladavaju tamne boje (crna, antracit, baršunasto plava i siva), kojima su htjeli postići dojam ekskluzivnosti i elegancije.

Namještaj je nov, rađen je po mjeri - kuhinja, garderobni ormari i kupaonski ormarić. Poduzeće Drvo trgovina Mikša iz Karlovca iskrojilo je ivericu Swiss Krono 19 mm debljine u, na kraju, dobar namještaj po mjeri.

- Najnovija linija iverice renomiranog švicarskog proizvođača nazvana Synchroporen nudi vjerne godove drveta koji pod prstima prate njihov vizualni put. Moramo istaknuti i strop, koji je djelo ruskog obrtnika iz Moskve sa zagrebačkom adresom. S njime smo se prvi put susreli u prostoru u kojem smo dočekali Novu godinu u Beogradu te su nam tamošnji vlasnici prostora objasnili da su ovakvi stropovi uobičajeni u Rusiji. Nakon puno surfanja, nabasao sam na obrtnika Dimitrija koji je prilikom selidbe svoje obitelji iz Moskve u Zagreb odlučio raditi nešto što je u njegovoj domovini svakodnevica, dok je kod nas još uvijek novina - otkrivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:20