ODLIČNA IDEJA

Super tata ostvario želju 12-godišnjakinji: na brežuljak "sletio" avion u kojem će se moći i prenoćiti

 Zsuzsa Darab
Lujzi je oduvijek voljela putovati, posebno zrakoplovom, pa je u svojim snovima uvijek zamišljala malu "vikend-kuću" s motivom letjelice

Iako mali, pastelno plavi avion zaigranih lukova i ovalnih prozora na prvi pogled izgleda kao da je "izletio" iz dječjeg animiranog filma i sasvim slučajno sletio na livadu okruženu stablima na brežuljku mađarske regije Zala. Riječ je o pravoj maloj kući neobičnog i jedinstvenog oblikovanja, čijom je gradnjom ostvaren dječji san.

image

Lujzi Pados s ocem

Zsuzsa Darab
image
Zsuzsa Darab

Naime, 13-godišnja Lujzi Pados maštala je o kućici za igru u koju bi se mogla povući, pozvati svoje prijatelje i prespavati, a koja bi se kasnije mogla preurediti u prostor za odmor i stanovanje. Lujzi je oduvijek voljela putovati, posebno zrakoplovom, pa je u svojim snovima uvijek zamišljala malu "vikend-kuću" s motivom letjelice. Uz potporu svojeg oca, koji je kontaktirao mađarsku arhitektonsku tvrtku Hello Wood, želja joj je ispunjena, a rezultat je Jet House.

image
Zsuzsa Darab

Sićušna rezidencija stvorena je kombinacijom funkcije i fantazije: krila aviona tvore prostrane terase, kružni prozor prekriva nos aviona, a male putničke stepenice, poput onih u zračnim lukama, vode do ulaznih vrata

image
Zsuzsa Darab

Radi se o dosad najšarmantnijoj i najekscentričnijoj maloj kući Hello Wooda, arhitektonske tvrtke sa sjedištem u Budimpešti, koja nije poznata samo po jedinstvenom odmaralištu Rocks i simpatičnim zgradama, već i po međunarodnoj ljetnoj školi i festivalu Builder Summit, koji se vraća ovog ljeta.

Lujzi je na prve sastanke dolazila s razrađenim idejama i planovima na papiru te je pratila proces projektiranja od početka do kraja, predstavljajući uzbudljivu, drugačiju perspektivu od one tipičnih investitora i developera nekretnina. Polazeći od njezine ideje, cilj arhitekata bio je stvoriti potpuno funkcionalnu kućicu koja više podsjeća na dizajnersku igračku nego na građevinu.

image
Zsuzsa Darab
image
Zsuzsa Darab

Mala kuhinja, kupaonica, ugradbeni radni stol i klupa, kao i krevet, smješteni su u kabini, a objekt je opremljen i s dva prava zrakoplovna sjedala

image
Zsuzsa Darab
image
Zsuzsa Darab

Sićušna rezidencija stvorena je kombinacijom funkcije i fantazije: krila aviona tvore prostrane terase, kružni prozor prekriva nos aviona, a male putničke stepenice, poput onih u zračnim lukama, vode do ulaznih vrata. Retro avionski ugođaj interijera postignut je zaobljenim oblicima i ljupkim drvenim elementima. Arhitekti opisuju kako su mala kuhinja, kupaonica, ugradbeni radni stol i klupa, kao i krevet smješteni u kabini prema idejama klijenta, dok su Lujzi i njezin otac opremili kućicu s dva prava zrakoplovna sjedala i drugim sličnim dekorativnim predmetima.
- Sa zadovoljstvom smo prihvatili ovaj neobičan zadatak. Kao arhitektu, inspirativno je bilo projektirati strukturu koja mora biti simpatična. Također je bio izazov ugraditi tradicionalne arhitektonske elemente u skulpturalni oblik, poput hidroizolacije, parne brane i toplinske izolacije - kaže Tamás Fülöp, arhitekt iz tvrtke Hello Wood.

image
Zsuzsa Darab
image
Zsuzsa Darab

Lujzi Pados maštala je o kućici za igru u koju bi mogla pozvati prijatelje i prespavati, a uz potporu svojeg oca ostvarila je suradnju s arhitektonskom tvrtkom iz Budimpešte koja je dizajnirala jednu od najunikatnijih koliba

image
Zsuzsa Darab

Kućica je dvostrano savijena i sastavljena od tisuću različitih strukturnih dijelova, a kako bi se zadržala čista silueta, željeli su se izbjeći vidljivi spojevi i instalacije s vanjske strane objekta. Stoga je objekt dobio "zaštitni premaz" - inovativni hidroizolacijski sloj koji osigurava trajnost malene kuće.

Lujzi bi bila oduševljena kada bi i drugi mogli doživjeti boravak u njezinoj unikatnoj kolibi u Mađarskoj, a uskoro će se, najavljuje se, moći i unajmiti.

Ostale neobične projekte arhitektonskog ureda možete vidjeti na njihovoj stranici www.hellowood.eu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:47