NEKE NOVE KOLIBE

Superiorne vikendice: Drvene kuće za odmor koje privlače pozornost svojom elegancijom

 ONI studio
Dizajn vrhunskih vikendica potaknut je integracijom s poštovanjem s prirodnim kontekstom, zadržavajući moderan i jedinstven izričaj

Kada čujete termin „koliba” vjerujemo da malo tko od vas pomisli na neko velebno i elegantno zdanje, koje je uređeno po posljednjim trendovima, prije vam na pamet možda padnu drevne kućice, negdje u planini koje su uglavnom popunjene namještajem kojeg nam je bilo žao baciti. S pojavom pandemije i „lockdowna” ovaj termin je dobio malo drugačija značenje. Ljudi su sve više bježali na osamljene lokacije i provodili tamo više vremena nego što su ikada mogli zamisliti pa se naravno rodila i potreba da ti prostori postanu nešto više poput naših svakodnevnih domova, ako ne i napredniji.

image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio

U Poljskoj, u malom selu Lubiatowo u blizini Baltičkog mora koje je okruženo šumom, dinama i divljim plažama iznikle su tri takve nove „superiorne kolibe” koje označavaju viši standard ruralnog stanovanja u Poljskoj. Tri hotelske nastambe označavaju najnoviju fazu proširenja projekta Szumilas, koji je započeo sa šest 'klasičnih' koliba, odnosno vikendica, izgrađenih kao prvi dio projekta u lipnju 2018. Ove tri najnovije, sa svojom jednostavnom geometrijom i plemenitim drvenim oblogama, dovršene su prošle godine.

image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio

Dizajn vrhunskih vikendica potaknut je integracijom s poštovanjem s prirodnim kontekstom, zadržavajući moderan i jedinstven izričaj. Nove strukture su konzistentne s prvih šest klasičnih vikendica, iako su potonje bile opremljene s više industrijskih detalja, uključujući metalni krov. Umjesto toga, „superiorne kolibe” su u potpunosti omotane tankim, ventiliranim švedskim drvom, u skladu s okolnim livadama.

Tri superiorne kućice su uokvirene i izolirane drvetom. Stolarija je izrađena od štedljivog aluminija. Važan, minimalistički detalj dizajna su prozori koji imaju skrivene šarke i odvode. Tim je napravio arkadu uz prozore terase koja osigurava ograđenost i osigurava da se terasa može koristiti čak i za vjetrovitih ili kišnih dana. U pročelju su skrivena aluminijska ulazna vrata, dok je terasa opremljena HS trotračnim prozorima koji nakon otvaranja glatko pretvaraju prostor dnevnog boravka u terasu od trideset metara.

image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio
image
ONI studio

Dizajnirajući vrhunske vikendice, tim iz Domki Szumilas surađivao je sa svojim prijateljima Rafałom Kaletowskim i Maciejem Ryniewiczom iz Akurat studija. Glavni ciljevi arhitekture uključivali su integraciju s područjima obalnih livada, uz korištenje samo visokokvalitetnih, prirodnih materijala.

Arhitekti su za unutrašnjost ponudili hrastov furnir u četiri verzije toplih boja kao lajtmotiv, dok boja zidova i namještaja podsjeća na tople nijanse šume i plaže. Interijeri su usklađeni s pročeljem kroz korištenje lamela kao lica ormarića ili metalnih okvira koji odgovaraju prozorima. Ukupna atmosfera vikendica bila je osmišljena i dizajnirana da bude još ugodnija i elegantnija od svojih klasičnih prethodnika.

image
ONI studio
image
ONI studio

Vanjski dio pomno uređen zahvaljujući krajobraznom arhitektu Patryku Boću. Oko „superiornih vikendica” zasađeno je oko 1200 sadnica ukrasne trave, grmlja i drveća koji podsjećaju na dine i raslinje koje se nalazi u pripadajućem okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 08:47